Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa gotówkowa czy bez?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio jakis patafian przytarl mi stilaka - wgiete i porysowane sa tylny blotnik i zderzak (wkleje potem zdjecie). Jutro jade do rzeczoznawcy (sprawca jest ubezpieczony w PZU), pytanie jakie mam w zwiazku z tym brzmi: gotowkowo czy bezgotowkowo? Czy ktorys warsztat w Warszawie jest szczegolnie godny polecenia / odradzenia (myslalem o carservisie)?

Dziekuje z gory za sugestie

f

Napisano

Bezgotówkowo ja robiłem

co do carserwisu to hmm wklej zdjęcie zobaczymy rozmiar szkody i wtedy cościk powiem

potrafią zrobić ale i przyokazji potrafią coś innego spierniczyć ale malują i spawają nieźle wink.gif

Napisano
  • Autor

Podobno powinno malować się cały element. Albo ja czegoś nie rozumiem, albo ten element to pół prawej strony smile.gif Wedle moich obserwacji ciągnie się od drzwi, dochodzi do bagaznika, a na górze idzie obok dachu aż do przedniej szyby... Całe toto ma być malowane?

Napisano

> Podobno powinno malować się cały element. Albo ja czegoś nie

> rozumiem, albo ten element to pół prawej strony Wedle moich

> obserwacji ciągnie się od drzwi, dochodzi do bagaznika, a na

> górze idzie obok dachu aż do przedniej szyby... Całe toto ma być

> malowane?

jak do pracy weźmie sie dobry lakiernik , to pomaluje do krawędzi i nie będzie widac sladu. ja robiłbym bezgotówkowo.

Napisano

eee nie groźnie to wygląda smile.gif

Ja teraz to bym chyba tak zostawił.

Ale skoro ma być z OC sprawcy to trzeba zrobić

Co tam mówić ja z carserwisu jestem tak sobie zadowolony. Bo sporo przy robocie napsuli (he he he) tego co było dobre i musieli naprawiać. Ale tu jest sytuacja, że nic nie będą rozbierać w środku więc chyba poradzą sobie.

Co do lakierowania i dobrania kolorku i spasowania blachi do blachi i drzwi zrobili ok

Napisano

ja bym to zostawil. Powloka nienaruszona , szkoda czasu na pierdoly smile.gif

uwaga (!) bude samochodowa dzieli sie na 2: elementy ruchome i nie. Elementy nieruchome "prostuje" sie poprzez nalozenie szpachli. (drzwi , maski itp sie "klepie" )

Jak chcesz to robic "zgodnie z litera prawa" nazwijmy to w ten sposob, to nakleja ci dziadostwa na boczek.

Napisano
  • Autor

> ja bym to zostawil. Powloka nienaruszona , szkoda czasu na pierdoly

No niezupelnie, widac w paru miejscach blache. Poza tym serce boli jak patrze na pokiereszowany samochodzil...

Napisano

> Bezgotówkowo ja robiłem

> co do carserwisu to hmm wklej zdjęcie zobaczymy rozmiar szkody i

> wtedy cościk powiem

> potrafią zrobić ale i przyokazji potrafią coś innego spierniczyć ale

> malują i spawają nieźle

Ja ostatnio robiłem bezgotówkowo w PZU jestem super zadowolony żadnych problemów (robiłem to w serwisie Fiata)Pozdrawiam

Napisano

> uwaga (!) bude samochodowa dzieli sie na 2: elementy ruchome i nie.

> Elementy nieruchome "prostuje" sie poprzez nalozenie szpachli.

no nie zawsze jeszcze się wycina i wspawuje elementy cool.gif

Napisano

> no nie zawsze jeszcze się wycina i wspawuje elementy

Tylko wtedy rdza ma pole do popisu, bo się ocynk psuje. sick.gif

Napisano

> no nie zawsze jeszcze się wycina i wspawuje elementy

no jezeli robimy z malucha kosiarke do trawy , badz skladamy niczym puzle niebitego golfa 3 od dziadka z niemiec.

Napisano

> jak do pracy weźmie sie dobry lakiernik , to pomaluje do krawędzi i

> nie będzie widac sladu. ja robiłbym bezgotówkowo.

ja też ok.gif

Napisano

> no jezeli robimy z malucha kosiarke do trawy , badz skladamy niczym

> puzle niebitego golfa 3 od dziadka z niemiec.

Niezupełnie - po prostu wtedy, gdy elementy trwale przymocowane do nadwozia nie dają się naprawić przez zgrubne wyklepanie i zaszpachlowanie (chociażby z takiego powodu, że przy większych uszkodzeniach ilośc tej szpachli mogłaby byc liczona w kilogramach hahaha.gif). Jak inaczej chciałbyć naprawić np. trochę mocniej uszkodzony tylny błotnik w takim aucie jak Stilo? hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> Podobno powinno malować się cały element.

Plus ewentualnie wycieniować sąsiednie ok.gif - bo może być widać różnicę. Do malowania masz tylny zderzak i tylny prawy błotnik - na obydwu lakier jest uszkodzony.

> Albo ja czegoś nie

> rozumiem, albo ten element to pół prawej strony

No, dokładnie tak jest ok.gif - poza tym w przypadku prawidłowo przeprowadzanej naprawy drzwi po prawej stronie powinny zostać wycieniowane, żeby nie było widać różnicy między nimi a błotnikiem. W zasadzie więc do malowania jest cały bok poza przednim błotnikiem. zlosnik.gif

Inna sprawa, że jeśli lakiernik zna się na swoim fachu, to całkiem możliwe, że będzie potrafił pomalować kawałek tylnego błotnika w miejscu naprawy i wycieniować to do reszty, a potem tylko położyć klar na błotnik (do linii szyb) i zapolerować przejścia. Nie każdy umie zrobić coś takiego dobrze. W każdym razie tak czy inaczej rozliczałbym to bezgotówkowo - chyba, że chcesz skasować pieniążki i nie naprawiać w ogóle. Jeśli ma to być naprawione porządnie, to może kosztować całkiem konkretne pieniądze.

I jeszcze jedna uwaga: przy odbiorze sprawdź oglądając czyste i suche auto w świetle słonecznym pod różnymi kątami, czy nie ma różnic w odcieniach lakieru w okolicach naprawianych elementów. Metaliki mają to do siebie, że nawet jeśli patrząc na wprost z boku wygląda wszystko OK, to już pod kątem sąsiednie elementy potrafią się znacznie różnić - i nie słuchaj tłumaczeń, że tak ma być. Tak nie ma być - w przypadku poprawnie polakierowanego auta nie może być mowy o żadnych różnicach w odcieniach lakieru ok.gif

Napisano

> Podobno powinno malować się cały element. Albo ja czegoś nie

> rozumiem, albo ten element to pół prawej strony.

W konstrukcji Stilona występuje Rama względnie Błotnik (poprzeczne linie wskazują możliwe miejsca cięcia).

278980302-Boczek.JPG

PS

Napraw auto, inaczej będzie jak poobijana grucha wink.gif

post-20512-14352483151386_thumb.jpg

Napisano

nareszcie ktoś kto wie o co biega,

a nie kg szpachli.

Blacha stilowozów jest na tyle miękka, że zastosowanie zbyt dużej ilości szpachli i ewentualne lekkie przygniecenie będzie się wiązało z pękaniem i odpadaniem tejże szpachli.

Napisano

> I jeszcze jedna uwaga: przy odbiorze sprawdź oglądając czyste i suche

> auto w świetle słonecznym pod różnymi kątami, czy nie ma różnic

> w odcieniach lakieru w okolicach naprawianych elementów.

> Metaliki mają to do siebie, że nawet jeśli patrząc na wprost z

> boku wygląda wszystko OK, to już pod kątem sąsiednie elementy

> potrafią się znacznie różnić - i nie słuchaj tłumaczeń, że tak

> ma być. Tak nie ma być - w przypadku poprawnie polakierowanego

> auta nie może być mowy o żadnych różnicach w odcieniach lakieru

Warto również obejrzeć auto stojące w zacienionym miejscu - patrząc pod światło można łatwo zauważyć różne wady lakiernicze np. zabrudzenia w lakierze typu drobinki piasku czy kurzu- mogą się zdarzyć jakieś pojedncze, ale nie może być ich zbyt dużo.

Napisano

nie wiem cos mie chyba jakies wieczorne zacmienie przyatakowalo w poprzednim poscie. Naturalnie jezeli mowimy o wycieciu/spawaniu elementu to jak najbardziej blotnik przy jakims "mega" dzwonku do wyciecia.

Nie wiedziec dlaczego odczytalem ten post o wycinaniu ze jakoby wycinam se 10x10 cm to co wgniecone i wklejam nowy prosty kawalek smile.gifscrewy.gifmlot.gif

Napisano

ja nie miałem mega dzwonka a wycieli dam fotę zaraz

278984393-a.jpg

278984393-b.jpg

lekki dzwonek w korku dostałem w lewy tył drzwi tył się otwierały ale dotykały do błotnika, podłoga w bagażniku nie ruszona, k;apa lekko wgięat w samiuśkim rogu crazy.gif i pocieli

post-9281-14352483199072_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Czy

> ktorys warsztat w Warszawie jest szczegolnie godny polecenia /

> odradzenia (myslalem o carservisie)?

A wiec CS jest szczegolnie godny *odradzenia*. Dawno nie widzialem tak spapranej roboty. Przyjrze sei dokladnie jak bedzie szansa umyc auto (jak odbieralem tez padal deszcz i nie zauwazylem wszystkiego od razu).

Co udalo im sie schrzanic:

- drobinki kurzu przyklejone do powloki

- zostala zashnieta kropla (wisi sobie jakby zaraz miala spasc)

- lakier na koncu blotnika, przed polaczeniem ze zderzakiem, na szerokosci pol centymetra jest wyraznie grubszy niz na pozostalych elementach

- zle przymocowane nadkole

Pytanie moje: oczywiscie maja swiety obowiazek zrobic naprawe porzadnie?

Skasowali za ta usluge OC sprawcy na 2500zl, swietnie wydane pieniadze PZU. Wzrost cen skladek nie bedzie juz dla mnie nigdy zaskoczeniem.

f

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.