Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A może Marea Weekend...

Featured Replies

Napisano

Przyglądam się od pewnego czasu różnym autom, są różne przymiarki a ostatnio spodobała mi się Marea Weekend... Przeglądałem trochę archiwum i mam kilka pytań...

Odwieczne pytanie brzmi diesel czy benzyna? Skłaniam się ku dieslowi 1.9 ale benzyna 1.6 16V też wygląda zachęcająco...

Podejrzewam, że problemu z tym nie ma, ale zapytam mimo to jak z miejscem w środku. 5 osób podróżuje w miarę komfortowo?

Auto musi być z klimą - są z nią jakieś powtarzające się problemy poza standardową eksploatacją?

Jakieś szczególnie upierdliwe usterki albo standardowe ogniska rudej to auto posiada?

Nastawienie do Fiata mam dosyć pozytywne, więc jeśli jest coś na co mam uważać przy oglądaniu i ewentualnym zakupie to czekam na opinie ujeżdżaczy 20.GIF

Napisano

> Przyglądam się od pewnego czasu różnym autom, są różne przymiarki a

> ostatnio spodobała mi się Marea Weekend... Przeglądałem trochę

> archiwum i mam kilka pytań...

> Odwieczne pytanie brzmi diesel czy benzyna? Skłaniam się ku dieslowi

> 1.9 ale benzyna 1.6 16V też wygląda zachęcająco...

> Podejrzewam, że problemu z tym nie ma, ale zapytam mimo to jak z

> miejscem w środku. 5 osób podróżuje w miarę komfortowo?

> Auto musi być z klimą - są z nią jakieś powtarzające się problemy

> poza standardową eksploatacją?

> Jakieś szczególnie upierdliwe usterki albo standardowe ogniska rudej

> to auto posiada?

> Nastawienie do Fiata mam dosyć pozytywne, więc jeśli jest coś na co

> mam uważać przy oglądaniu i ewentualnym zakupie to czekam na

> opinie ujeżdżaczy

mam 1.6 16V

mocy ma wystarczająco, ale dużo pali w miescie (8-11l/100km)

w trasie od 6,5 do ... fantazji kierowcy (zazwyczaj do 9):)

jesli z tylu na środku będzie siedziec jako piąty pasazer dziecko, to nie powinno być problemu.

trzy spore osoby będa miały nie wygodnie.

jest sporo rzeczy które sie sypie, głownie drobiazgi (klamka klapy,ogólnie klamki, kluczyk w klapie działał u nas pierwsze dwa lata wink.gif to zaworek zwrotny od spryskiwaczy padnie itd itd)

wrednej korozji nie ma, o ile po stłuczce był dobrze zrobiony.

podwozie po 9 latach wyglada bardzo ladnie, rdza dopiero zaczyna wyskakiwac (ja zebezpieczylem porzadnie miejsca w których już "coś" było i... masa + sprej kauczokowy = spokój na rok gwarantowany smile.gif )

w moim egzeplarzu z silnikiem nie ma problemow, padl tylko termostat (ale to nie dzieje sie w sekunde, i mozna z tym jezdzic)

raz zawiódł na szczescie nie na trasie tylko 3 km od domu - pękł przewód elastyczny - praktycznie od razu zostalem pozbawiony hamulców. Innym autom też sie to zdarza i marka nie gra tu roli smile.gif

ja tez szukalem teraz auta do 12tys zl, które byłoby troche młodsze od fiata lub równe wiekowo.

po za tymi, ktorych w polsce jezdzi miliony (golfy,astry,mondea,bmw 325) niestety nie znalazlem kombiaka z klima i dieslem (tds,jtd,ecodiesel)

zostaje przy fiacie smile.gif

Napisano
  • Autor

Mnie na początek podoba się to, że przy tym aucie stać nas na rocznik 2000-2001 a przedtem myślałem o czymś z 1999...

Napisano

No ja mam 1,6 16 V z Grudnia 1999.

Auto przez swoje 190 kkm ma lane paliwko(średnio 7,5)

Wymieniany olej

Poza tym raz na góra 2 lata trzeba robić zawieszenie, ale koszt o wiele mniejszy niż w Passacie B5.

Raz na 2 lata pada mi też lewy uszczelniacz półośki - nie wiem czemu poprostu zawsze w lewej strony wink.gif

Poza tym autko komfortowe, bezpieczne w miare(poza tym ABS-em który się wyłącza icon_rolleyes.gif)

Ale w miare czasu myśle że przesiąde się na JTD'ka zlosnik.gif

Napisano

> Raz 2 lata pada mi też lewy uszczelniacz półośki - nie wiem czemu

> poprostu zawsze w lewej strony

hehe u mnie tez to samo smile.gif))

Napisano

> hehe u mnie tez to samo ))

No to w takim razie ten sam robol nam coś spieprzył w fabryce hehe.gif

Napisano

polecam dieselka, co do pojemności to już rzecz zasobu portfela ze względu na spalanko - mnie wychodzi ok 7.5 literka - od roku jak mam Maryśke Weekendową zymieniłem tylko rozrząd i hamulce - jak na razie nie narzekam - miejsca bardzo dużo a klima jak znalazł na nadchodzące upały

Napisano

z miejscem to takie pojecie wzglede bo ja mam 191 i waze 100 wiec jak siedze za kierownica to z tylu jest kaplica zlosnik.gif jak za pasazera robie na przodzie a ojciec prowadzi to juz lepiej. tak czy siak 5 osob to juz jest ciasno. w 4 osoby da sie jechac ale z silniczkiem 1,6 to tez nie ma szalu przy 4 osobach i tobołkach zlosnik.gif

ps. mniej na kaciku znajdziesz uzytkownikow ktorzy pisza o problemach z dieslem niz z silniczkiem 1,6 zlosnik.gif

Napisano

> ps. mniej na kaciku znajdziesz uzytkownikow ktorzy pisza o problemach

> z dieslem niz z silniczkiem 1,6

Bo chyba mniej jest użytkowników diesla hmm.gif

Napisano

... no to trzeba by chyba sprawdzić w ankiecie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Pytanko może się niektórym głupie, ale ważne dla mojej żony... Jak się wrzuca wsteczny w Marei Weekend i w którym miejscu jest? Nie mogę znaleźć dobrego zdjęcia w necie...

Napisano

... podnosisz zapadke w gałce zmiany biegów a wchodzi standardowo do tyłu w (na wprost 5ki)

Napisano

> ... no to trzeba by chyba sprawdzić w ankiecie

Mówisz o spalaniu cfaniaczek.gif ??

Napisano

... dokładnie - ile spalają Nam Nasze potworki w zależności od silnika - zrobić takie zestawienie i zapodać np na śmietniku co by już sie nie powtarzały te same pytania

Napisano

> ... podnosisz zapadke w gałce zmiany biegów a wchodzi standardowo do

> tyłu w (na wprost 5ki)

u mnie się nic nie podnosi!

Napisano

> Bo chyba mniej jest użytkowników diesla

na kaciku jest mniej bo sie mniej psuja ale na ulicach co chwila smiga ktos klekotem 1,9 TD albo JTD natomiast 2,4 to juz zadkosc u mnie na wsi tylko w ducato taki silnik zlosnik.gif

Napisano

... w Mojej Marysi właśnie to tak działa - inaczej wstecznego nie wbije

Napisano

> ... dokładnie - ile spalają Nam Nasze potworki w zależności od

> silnika - zrobić takie zestawienie i zapodać np na śmietniku co

> by już sie nie powtarzały te same pytania

Mozna by można, ale i tak każdy zawsze gdzieś przytoczy że jemu nie pali 9, tylko 6 itp. Skąd wynikają takie różnice to chyba proste.

blah.gif Mi pewnie teraz z klimą pali lekko z 9, za tydzień będzie 8 itd. zlosnik.gif

Napisano

.... wszystko zależy od ciśnienia ...

.... w nodze biglaugh.gif

Napisano

> ... w Mojej Marysi właśnie to tak działa - inaczej wstecznego nie

> wbije

U mnie tez nic sie nie podnosi - może ta zapadka u ciebiue to odbezpieczenie działka ? zlosnik.gif

Napisano

... a może duże dieselki tylko tak mają hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.