Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - co sie dzieje?

Featured Replies

Napisano

Witam wczoraj było dość upalnie w warszawce i jeździłem z włączona klimą (klima manual raczej chłodziarka ) i teraz mały problem jak postałem w korkach to na skrzyżowaniach sprężarka klimy zaczęła się wyłanczać i włanczać gdy trochę pojechałem bez stania chłodziła ok.

Co jest grane???

Napisano

Wymiennik zabrudzony/zarosniety - to moj typ

Napisano

sprężarka tak pracuje, jeśli się nie myle to działa czujnik oszronienia i wyłacza sprężarkę.

Napisano
  • Autor

> a wentylator ci sie załącza

Wentylator się załancza

Napisano
  • Autor

> sprężarka tak pracuje, jeśli się nie myle to działa czujnik

> oszronienia i wyłacza sprężarkę.

Czyli jak sprężarka nie daje rady to czyjnik wyłancza klime??

Napisano

moze jest tak ze masz chłodnice od klimy zabrudzona,wzrost cisnienia w układzie powoduje załączenie wentylatora chłodnicy, jesli wentylator nie daje rady to klima się wyłacza bo cisnienie jest za duze co doprowadzi do uszkodzenia klimy hmm.gif

ale to sa moje gdybania

Napisano

> Czyli jak sprężarka nie daje rady to czyjnik wyłancza klime??

nie napisałeś z jaką częstotliwością się wł/wył. normalna praca sprężarki to podpompowanie i wyłaczenie(sprzęgiełko). jeśli u ciebie sprężarka nie chciała pracować na wolnych obrotach(zero chłodzenia) i słyszałeś, że "pstryka" to może to być faktycznie jakieś uszkodzenie układu.

u mnie na wolnych obrotach klima wyraźnie słabiej chłodzi, lepiej jak auto ma pewną prędkośc obrotową. takie mam wrażenie. najlepiej będzie jak podjedziesz do jakiegoś serwisu, kolesie zerkną i będą wiedzieli czy układ pracuje, w sumie na postoju warunki będą podobne do tych w korku.

Napisano

Sprężarka ma na gorze wkręcony czujnik temperatury. Jak przekroczy (chyba w TD jest 190 stopni) to się wyłączy. Jak ostygnie to się włączy z powrotem. Musisz sprawdzić miernikiem czy w momencie gdy Ci się wyłącza termostat jest zwart czy rozwarty.

To jeden z typów. ale duuużo rzeczy moze być

Napisano

To jeszcze ja zapytam.

Klima serwisowana dawno, ale jeszcze troche chlodzi wink.gif

Wczoraj po godzinie jazdy sprezarka (chyba) zaczela wyraznie glosniej chodzic. Ruszam z miejsca i obok pomruku silnika, mam warkot (chyba) sprezarki. Sprzezony z obrotami: wieksze - glosniej, mniejsze - ciszej. Po wylaczeniu klimy halas ustaje.

Zjawisko wystepuje tez na silniku slabo zagrzanym, z tym ze nie zawsze, bardziej losowo.

Jade dzis i tak na przeglad klimy, co goscie powinni sprawdzic?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.