Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padł skraplacz klimy - jaki wybrać?

Featured Replies

Napisano

Byłem dziś w serwisie klimy, gdzie sprawdzali ubytek czynnika z kontrastem. Na skraplaczu jest plama średnicy ok.10 cm i dodatkowo na takiej rurce alu za kompresorem. Gość sugeruje zakup nowego skraplacza z dwuletnią gwarancją od znanych producentów np. Valeo. Koszt 690 zł. Na allegro widziałem dużo tańsze po ok. 400. Co wybrać?

Napisano

> Byłem dziś w serwisie klimy, gdzie sprawdzali ubytek czynnika z

> kontrastem. Na skraplaczu jest plama średnicy ok.10 cm i

> dodatkowo na takiej rurce alu za kompresorem. Gość sugeruje

> zakup nowego skraplacza z dwuletnią gwarancją od znanych

> producentów np. Valeo. Koszt 690 zł. Na allegro widziałem dużo

> tańsze po ok. 400. Co wybrać?

Ja kupiłem na Allegro rok temu i jak na razie odpukać 30.GIF

Napisano

> Byłem dziś w serwisie klimy, gdzie sprawdzali ubytek czynnika z

> kontrastem. Na skraplaczu jest plama średnicy ok.10 cm i

> dodatkowo na takiej rurce alu za kompresorem. Gość sugeruje

> zakup nowego skraplacza z dwuletnią gwarancją od znanych

> producentów np. Valeo. Koszt 690 zł. Na allegro widziałem dużo

> tańsze po ok. 400. Co wybrać?

Kupilem na allegro za 410 PLN, przed montazem dol skraplacza wypsikalem fluidolem, szczegolnie miejsce za wietrakiem, moze to przedluzy jego zywot

Napisano

Markowe skraplacze (ja mam akurat Behr, ale są jeszcze Valeo, Nissens, Delphi itp) są drogie ale na pewno mają wyższą wydajność cieplną. Skraplacze no name mogą (ale nie muszą) być cieńsze lub też wykonane np, z jakiegoś stopu miedzi - porównaj wymiary z oryginałem.

Dobrą stroną montowania w serwisie jest to że w razie reklamacji oni Ci to wyjmują i wymieniają za friko - jeśli przyniesiesz swój skraplacz to policzą sobie za każde włożenie/wyjęcie. No, chyba że planujesz wymianę samodzielnie smile.gif

Napisano
  • Autor

Czy samodzielna wymiana jest skomplikowana w moim modelu?

Napisano

> Czy samodzielna wymiana jest skomplikowana w moim modelu?

Zapytaj kolegi Pekina, albo pogmeraj w archiwum, on to wymieniał i opisywał niedawno.

Napisano
  • Autor

Znalazłem i poczytałem. Nie wygląda na zbytnio skomplikowane, ale nigdy tez nie demontowałem zderzaka. No i do wymiany jest taka rurka za kompresorem. Gość chce za to 150, a za wymianę skraplacza 100. W tej cenie nabije mi ponownie układ. Jeślibym próbował sam wymieniać skraplacz, to podejrzewam, że musiałbym zapłacić osobno za nabicie. U niego zdaje się 140. No i mam zgryz.

Napisano

> Gość chce za to 150, a za wymianę

> skraplacza 100.

Za wymianę skraplacza to chyba dobra cena, tym bardziej że razem z nabijaniem gazem. Co do przewodu się nie wypowiem bo nie mam bladego pojęcia. Gość chce 150 zł za przewód+wymianę? A ile kosztuje używka na allegro?

Napisano
  • Autor

Nie wiem, jak ten przewód się nazywa. Gościu pokazał mi go palcem. Idzie gdzieś tam w stronę silnika. A znalazłem teraz drugi serwis i tam jest tak: skraplacz (chyba no name) ok. 400, wymiana razem z tą rurką 120, nabicie 130.

Napisano
  • Autor

Poprawka. Po drugiej rozmowie okazało się, że skraplacz ok. 500, a te 120 nie obejmowało ceny rurki.

Napisano
  • Autor

Sorry, nie widziałem Twojego postu. Tak to chyba jedna z tych rurek. Nie przyjrzałem się zbyt dokładnie. Ten pierwszy serwis wydaje mi sie solidniejszy.

Napisano
  • Autor

Chyba pospamowałem trochę, ale napiszę, co zdecydowałem. Wybrałem pierwszy serwis. Za skraplacz Nissen, tę rurkę, wymianę tego wszystkiego i nabicie układu zapłacę 840 zł. Obliczyłem, że niewiele zaoszczędzę na samodzielnej wymianie, płacąc więcej za nabicie.

Trzeba tylko jeszcze żonkę przygotowac na wydatek...

Napisano

> Trzeba tylko jeszcze żonkę przygotowac na wydatek...

Zrob jej małą przejażdzke przy tej temperaturze z zamknietymi oknami, sama Cie pogoni zebys klime naprawiał.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Dobrze Waść prawisz

Ja wymieniałem skraplacz (nie wiem jakiej firmy, ale na pudełku pisało made in taiwan) + oczywiście nabicie i zapłaciłem 900 zł. Czy to trochę nie za dużo, bo koleś twierdził, że i tak po kosztach robił smile.gif

Napisano

po kosztach to by wyszlo 480 PLN, 400 skraplacz, 80 PLN 1kg czynnika smile.gif

Napisano

> Ja wymieniałem skraplacz (nie wiem jakiej firmy, ale na pudełku

> pisało made in taiwan) + oczywiście nabicie i zapłaciłem 900 zł.

> Czy to trochę nie za dużo, bo koleś twierdził, że i tak po

> kosztach robił

bez obrazy ale zostales megasnie wyruchany bez masla 270751858-jezyk.gif:P ale znam to z innego przypadku, niewiedza kosztuje niestety

Napisano

> bez obrazy ale zostales megasnie wyruchany bez masla 270751858-jezyk.gif ale znam to z

> innego przypadku, niewiedza kosztuje niestety

Dostałem kosztorys taki:

skraplacz -585

montaż/demontaż - 100

nabicie - 150

olej do klimy - 50

diagnostyka na komputerze - 50.

Napisano

> Dostałem kosztorys taki:

> skraplacz -585

> montaż/demontaż - 100

> nabicie - 150

> olej do klimy - 50

> diagnostyka na komputerze - 50.

ech szkoda ze wczesniej sie nie odezwales do mnie, tym bardziej ze tez jestes z W-wy. frown.gif

Napisano

> ech szkoda ze wczesniej sie nie odezwales do mnie, tym bardziej ze

> tez jestes z W-wy.

Następnym razem sie odezwę. Jestem wku***iony bo mnie wydymali bez mydła. A umawiałem się telefonicznie i miało być 750 zł. A zawze wszystko u nich naprawiam. Widziałem skraplacze na allegro po 400 zł, lecz myslałem, że nie warto.A tu mi zamontowali podobne badziewie.

Napisano

ja swiadomie kupilem taki badziew, dól za wiatrakiem zapsikalem fluidolem.

Wymiana do pryszcz, pytalem kolegi ze stacji opla, stwierdził: wymiana - 15 minut, mi zeszlo z pol godziny bo jeszcze browary robiłem.

http://sztaba.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47

Napelnianie polega na wytworzeniu prozni w ukladzie a pozniej podlaczenia pojemnika z czynnikiem zeby wessalo 700 g czynnika i troche oleju do ukladu. Tu pomogli niedawno poznani ludzie zajmujacy sie chlodnictwem przemyslowym (do ukladów ładuja po 100-150 kg czynnika a nie jakies smieszne 0,7 kg) Wypilismy po 2 królewskie i sprawa zalatwiona. Nie wiem jak to jest dokladnie w klimatyzacji w oplu ale koledzy twierdzili ze olej glownie uszczelnia uklad (smaruje uszczelki) niz smaruje sprezarke. Poki co 1,5 miesiaca po naprawie klimy i jest OK. Jakbys mial jakies problemy z Oplem odzywaj sie bo mam znajomego w serwisie opla na ul. Hery 25 w Warszawie i jak Kącik Astry nie pomoze wypytuje sie u niego co i jak a dopiero pozniej działam. Kabelek do diagnostyki tez zmajstrowalem i kasuje bledy za free smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.