Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja -kłopoty cd- Liczę na Was...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

saga klimatyzacji :czyli ciąg dalszy wyłączającego się kompresora, serwis po drugim dniu walki, wykluczył wycieki z klimatyzacji, wymianie najpierw czujnika na skraplaczu, ponownej wymianie na stary, sprawdzeniu czy wentylatory silnika i klimatyzacji chodzą właściwie i na wszystkich biegach, typuje czujnik oszronienia na parowniku, pytanie do Was jak toto działa, ze schematu wnioskuję że to jakiś bimetal? jak to sprawdzić i jak wygląda? przerabiał ktoś temat takiego czujnika? gdzie znaleźć jakąś instrukcję probierczą?

problem polega na współzależnościach z modułem chłodzenia, czujnikiem ciśnienia na skraplaczu, czujnikiem oszronienia, wentylatorami itd? jak to ugryźć? spineyes.gif

dzięki za sugetie

brat

178692.png

Napisano

> Witajcie,

> saga klimatyzacji :czyli ciąg dalszy wyłączającego się kompresora,

> serwis po drugim dniu walki, wykluczył wycieki z klimatyzacji,

> wymianie najpierw czujnika na skraplaczu, ponownej wymianie na

> stary, sprawdzeniu czy wentylatory silnika i klimatyzacji chodzą

> właściwie i na wszystkich biegach, typuje czujnik oszronienia na

> parowniku, pytanie do Was jak toto działa, ze schematu wnioskuję

> że to jakiś bimetal? jak to sprawdzić i jak wygląda? przerabiał

> ktoś temat takiego czujnika? gdzie znaleźć jakąś instrukcję

> probierczą?

> problem polega na współzależnościach z modułem chłodzenia, czujnikiem

> ciśnienia na skraplaczu, czujnikiem oszronienia, wentylatorami

> itd? jak to ugryźć?

> dzięki za sugetie

> brat

Proponuję podłaczyć się do sterownika klimy Techem2 lub innym wynalazkiem jak Tech2 na PC, odczytać zapisane błędy i coś się wyjaśni. Jeśli sterownik wyłacza sprężarkę, to na 100% jakiś błąd lub błędy się wpisują. Tak na pałę to nie ma co wymieniać, bo może jakiś kabelek po prostu nie styka. Widziałeś, gdzie durnie z Opla zamontowali sterownik klimy? Mi tam zgniła cała wiązka, musiałem wymieniać wszystkie przewody, na szczęście elektronika ocalała. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Proponuję podłaczyć się do sterownika klimy Techem2 lub innym

> wynalazkiem jak Tech2 na PC, odczytać zapisane błędy i coś się

> wyjaśni. Jeśli sterownik wyłacza sprężarkę, to na 100% jakiś

> błąd lub błędy się wpisują.

serwis ma techa i walczą, wygląda że wszystko jest OK poza tym czujnikiem ale nie bardzo wiadomo jak on działa i jak go zweryfikować i dlaczego wyłącza, żeby się do niego dostać trzeba wyciąć boczek obudowy klimatyzacji a później zastosować zestaw 16 18 210 żeby było OK, nie chce go zamawiać skoro nie wiadomo jak zweryfikować ten @#$#% czujnik, zastąpili go zworką i było OK tyle że nie wiadomo czy można to tak zostawić żeby w jakichś specyficznych warunkach nie wywaliło ciśnienia powyżej 18 barów i nie zalodziło parownika? może on jest tylko tak z teorii więc bym zostawił zworę i jeździł - muszę tylko wiedzieć że można to tak zrobić

>Tak na pałę to nie ma co wymieniać,

> bo może jakiś kabelek po prostu nie styka. Widziałeś, gdzie

> durnie z Opla zamontowali sterownik klimy?

widziałem widziałem,

> Mi tam zgniła cała

> wiązka, musiałem wymieniać wszystkie przewody, na szczęście

> elektronika ocalała.

nie mówiąc już o dojechaniu lekkim do czegoś heh, zastanawiałem się nawet czy nie można na własną rękę zrobić jakiejś osłony żeby tak się nie stało, a wiesz ile kosztuje jeden zestaw naprawczy? - tzn wtyczka z 20cm przewodów - 430zł smile.gif oczywiście za jednen więc trzeba liczyć x2 angryfire.gif

brat

Napisano

Ze schematu wynika jasno, że czujnik ten jest włacznikiem, który dostarcza +12V do ECM, który z kolei włącza sprzęgło sprężarki. Gdy temperatura na parowniku spadnie poniżej założonej wartości, czujnik rozłącza obwód, co skutkuje tym samym, co wyłączenie klimatyzacji przyciskiem na konsoli środkowej (czujnik i przycisk są połaczone szeregowo). Gdy temperatura wzrośnie, czujnik zewrze obwód i sprężarka zacznie znów chłodzić.

Jeśli cały czas jest na czujniku rozwarcie, pomimo wymontowania go i po ogrzaniu do temperatury pokojowej, to jasne jest, że jest on uszkodzony.

Nie wiadomo, na jakiej zasadzie twój czujnik działa, masz klimę Delphi, ja mam Behr, one mają inne czujniki. U mnie wygląda jak w starych lodówkach z lat 80. : puszka ze stykami i cienka rurka wypełniona jakimś gazem, którego ciśnienie się zmienia w zależności od temperatury. W puszce jest membranka lub tłoczek sterowany tym ciśnieniem, który z kolei zwiera i rozwiera styki.

A u Ciebie ten czujnik wygląda kosmicznie (na rysunku) i trudno wyczuć na jakiej zasadzie działa. Jeśli to urządzenie elektroniczne lub bimetal, wystarczy go potrzymać w zamrażalniku i w pokoju i obserwować zmiany rezystancji.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ze schematu wynika jasno, że czujnik ten jest włacznikiem, który

> dostarcza +12V do ECM, który z kolei włącza sprzęgło sprężarki.

> Gdy temperatura na parowniku spadnie poniżej założonej wartości,

> czujnik rozłącza obwód, co skutkuje tym samym, co wyłączenie

> klimatyzacji przyciskiem na konsoli środkowej

no właśnie, ze schematu wynika że działa jak wyłącznik klimatyzacji, jednak u mnie ten czujnik wyłącza sprężarkę ale kontrolka na przycisku cały czas świeci a nie powinna w/g schematu

o sso tu chozzi? screwy.gif

natomiast wyciągnięcie tego czujnika to jak pisałem wycinanie ścianki obudowy klimatyzacji więc mi z tym nie spieszno...

Napisano

> no właśnie, ze schematu wynika że działa jak wyłącznik klimatyzacji,

> jednak u mnie ten czujnik wyłącza sprężarkę ale kontrolka na

> przycisku cały czas świeci a nie powinna w/g schematu

Nie wiem, jaki masz schemat, ale na moim zasilanie kontrolki jest między przełacznikiem ręcznym, a tym czujnikiem, co skutkuje jej świeceniem, jesli włącznik ręczny jest włączony bez względu na to, czy czujnik wyłaczył sprężarkę, czy nie. Więc to akurat jest u ciebie w porządku. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jaki masz schemat, ale na moim zasilanie kontrolki jest

> między przełacznikiem ręcznym, a tym czujnikiem, co skutkuje jej

> świeceniem, jesli włącznik ręczny jest włączony bez względu na

> to, czy czujnik wyłaczył sprężarkę, czy nie. Więc to akurat jest

> u ciebie w porządku. Pozdr.

hmm ja mam taki schemat:

278997703-klima_delphi.jpg

gdzie

E31.13 wyłącznik główny klimatyzacji,

S82 prawdopodobny winowajca czyli czujnik zamarzania

wynika z tego jasno że są szeregowo, jakikolwiek wyłączony daje ten sam efekt, czyli kontrolka powinna zgasnąć, ale jeżeli u Ciebie jest inaczej to pewnie coś jest popie%$# w schematach,

pozdrówka

brat

post-98214-14352483255574_thumb.jpg

Napisano

> hmm ja mam taki schemat:

A ja mam taki, oznaczenia jak u Ciebie.

278998082-klimasterowanie.JPG

Kontrolka E31.9 powinna się palić i wentylator pracować conajmniej na I biegu (nawet, jeśli był wyłaczony pokrętłem).

Pozdr.

post-65098-14352483295052_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> A ja mam taki, oznaczenia jak u Ciebie.

> Kontrolka E31.9 powinna się palić i wentylator pracować conajmniej na

> I biegu (nawet, jeśli był wyłaczony pokrętłem).

zgadza się, wychodzi na to że schemat mam nie teges, tyle że ja mam od MY 98/5 a może Twój jest od MY2001? nieważne, teraz przynajmniej wiadomo że może tak działać i pewnie to będzie przyczyna, dzięki

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.