Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej

Featured Replies

Napisano

Moje pytanko jest takie czy mozna zmieszac olej silnikowy?(dolac inny niz jest)-pytanie ze zwykłej ciekawości

Napisano

> Moje pytanko jest takie czy mozna zmieszac olej silnikowy?(dolac inny

> niz jest)-pytanie ze zwykłej ciekawości

Mozna,ale tej samej lepkosci, bo inaczej bedzie kapa na maxa smile.gif Marka gra drugorzedna role smile.gif

Napisano

jezeli sa tej samej klasy i rodzaju (np.syntetyk) to dzisiejsze oleje są w pełni mieszalne...

Napisano

> Mozna,ale tej samej lepkosci, bo inaczej bedzie kapa na maxa Marka

> gra drugorzedna role

a tak z ciekawości jaka klapa????

Napisano

> a tak z ciekawości jaka klapa????

Np zalewasz silnik olejem mineralnym. Wiadomo, ze mineralny jest przeznaczony do silnikow wysłuzonych z duzym przebiegiem, gdyz jego gestosc i wlasciwosci smarujace, pozwalaja nieco uszczelnic silnik od srodka. Gdy po dłuzszym uzytkowaniu na mineralnym zalałbys silnik olejem syntetycznym, to prawdopodobnie,baaaa raczej napewno olej ten wyplucze nagar od srodka i spowoduje "branie" oleju,ktore objawiac sie bedzie spalaniem go, badz wyciekami:) Dlatego jezeli lejesz syntetyczny, to dolewaj syntetyczny, jezeli polsyntetyczny to polsyntetyczny, a jezeli mineralny to mineralny. Jezeli nie wiesz jaki olej masz w samochodzie, to uniwersalnym olejem jest olej 10W40. Tzn jak gdzies jestes w drodze i musissz dolac a nie wiesz jaki masz, to dolewajac ten nie powinno sie nic stac. Ale zaraz po dolaniu wskazane jest wymienic cały olej na nowy.

Napisano

> Np zalewasz silnik olejem mineralnym. Wiadomo, ze mineralny jest

> przeznaczony do silnikow wysłuzonych z duzym przebiegiem, gdyz

> jego gestosc i wlasciwosci smarujace, pozwalaja nieco uszczelnic

> silnik od srodka.

niekoniecznie do wysłuzonych. W instrukcji renault megane np jest napisane ze do silnika nadaje się olej nawet 15w40 i z takim olejem meganki wyjeżdzały z fabryki.

Gdy po dłuzszym uzytkowaniu na mineralnym

> zalałbys silnik olejem syntetycznym, to prawdopodobnie,baaaa

> raczej napewno olej ten wyplucze nagar od srodka i spowoduje

> "branie" oleju,ktore objawiac sie bedzie spalaniem go, badz

> wyciekami:)

też nie prawda. wspólczesne mineraly mają na tyle wysoką jakoosć, ze nie pozwolą się odkładac żadnym nagarom, więć syntetyk nie ma czego wypłukac;)

Jedyne dlaczego nie leje się syntetyków do wysłużonych silników to to, że są one za rzadkie i nie utrzymuja odpowiedniego ciśnienia smarowania, oraz, przez swoją rzadkość, łatwiej im o przejście do wnętrza cylindra i spalenie.

W każdym razie, o ile silnik ma się jeszcze dobrze, to mozesz jeździć na minerale przez kilka wymian, a potem wlać nawet syntetyka i nic się nie stanie. Te wszystkie bajki o wypłukiwaniu nagarów itp pochodzą jeszcze z czasów, kiedy oleje mineralne były rzeczywiście niespecjalnej jakosci.

Napisano

> wspólczesne mineraly mają na tyle wysoką jakoosć, ze

> nie pozwolą się odkładac żadnym nagarom, więć syntetyk nie ma

> czego wypłukac;)

zalezy jaki olej, jezeli ten do 50 pln/ 5l to wątpie zeby mialy taka wysoka jakosc aby nie pozostawialy nagaru...

Napisano

> zalezy jaki olej, jezeli ten do 50 pln/ 5l to wątpie zeby mialy taka

> wysoka jakosc aby nie pozostawialy nagaru...

nawel lotos mineralny ma bardzo wysoką klasę jakości porównywalną z mobilem itp, a kosztuje max 60zł

no ale jak się kupi z lidla jakiś tam olej zupełnie nieznanej marki to nie ma się co po nim spodziewac cudów. Ale nawet na nim jest napisana klasa jakościowa bodajże SF czyli już samo to mówi, że olej nie ma zbyt dobrych właściwości, ale pomyśl sobie, że klasę SF uważano za bardzo wysoką jeszcze na początku lat 90-tych.

Napisano

jesli koledzy pozwola tez cos dopowiem,

sam mam asterke 92 rok przy kupnie rzekomo miala byc zalana polsyntetykiem mobila wiec taki sam kupilem Mobil Super S 10W40, dwa razy juz wymienialem olej teraz czeka mnie trzecia wymiana i zastanawiam sie czy nie zmienic na mineral,

powodow jest kilka od pewnego czasu zauwazylem ze auto zaczyna brac male ilosci oleje - malo ale systematycznie, to samo tyczy sie grajacych regulatorow - jak to ktorys z kolegow napisal

mam teraz dylemat co poradzilibyscie w ej sprawie?? dodam tylko ze auto ma rzekomo przebiego 150k km zlosnik.gifa do wymiany zostalo mi 2k km wiec juz niedlugo

pozdrawiam

Napisano

w każdym oleju są środki płuczące silnik. Nie sądze, żeby były one stosowane w większej ilości w olejach powiedzmy syntetycznych niż olejach mineralnych.

Od tego są normy.

PS

pracowałem w rafinerii paręnaście lat i wiem coś na ten temat ok.gif

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.