Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TD100 marchewa, brak mocy, klekot, kopcenie TRAGEDIA

Featured Replies

Napisano

Włąsnie wróciłem z Łorsof i jak zwykle maryśka się tam rozkraczyła. sciana.gif

Jak jechałem przez pół godziny w korku na Puławskiej (południe 34 stopnie w cieniu) z włączoną klimą, jak zwykle przy ruszaniu go muliło, ale po dodaniu gazu ruszał i wszystko było O.K.

Po półgodzinnej jeździe (start stop co 10 sekund) zapaliła się marchewa. Silnik chodzi jak traktor, brak mu kompletnie mocy

czerwona.gif i kopci na czarno. Padł też Obtotomierz. Czyż by czujnik położenia wału korobowego?

Po wyłaczeniu silnika i ponownym odpaleniu, marchewy nie ma ale na wolnych obrotach szarpie silnikem, nierówno chodzi i próba delikatnego dodania gazu kończy się białą chmura niespalonej ropy. Po kilku sekundach, znów zapala się marchewa, silnik chodzi równo, ale klekocze jak Ursus i nie dziala obrotomierz.

Udało mi się wrócić (180Km) mlot.gif

Po przyjeździe do domu, po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu, marchewy nie było. Silnik chodził jak wcześniej. Pojechałem go sprawdzić i po 5 minutach znów to samo.

Co zauważyłem: wcześniej jak nacisnąłem przewód od Turbo do silnika, robił się zaraz twardy (przewód nono.gif) Teraz jak nacisnę i dodam gazu to tylko trochę.

Ale słychać, że coś tam gwiżdże przy Turbo.

Ludzie! Co robić? ASO? Pomocy pad.gif

Napisano

a wąż z turbo na IC , ew. z IC do kolektora ssącego jest w całości ?

usterka zdaje się wskazywać na brak doładowania z turbo , czego przyczyną może być nieszczelność w układzie za turbo ok.gif

Napisano
  • Autor

> a wąż z turbo na IC , ew. z IC do kolektora ssącego jest w całości ?

No właśnie jest już ciemno i musze to jutro sprawdzić. A myślisz, że od tego by się marchewa świeciła?

I pytanko, czy zapalenie się marchewy powoduje taki klekot?

Wczesniej zapomniałem dodać, że razem z pojawieniem się marchewy przestał działać obrotomierz boje_sie.gif

Napisano

> No właśnie jest już ciemno i musze to jutro sprawdzić. A myślisz, że

> od tego by się marchewa świeciła?

no owszem , bo czujnik może np. pokazywać za małe ciśnienie doładowania

> I pytanko, czy zapalenie się marchewy powoduje taki klekot?

hmm.gif marchewa jest spowodowana jakąś usterką , ale klekot mnie trochę zastanawia

> Wczesniej zapomniałem dodać, że razem z pojawieniem się marchewy

> przestał działać obrotomierz

to już w ogóle dziwna sprawa , chyba że głupieje czujnik położenia wału korbowego ...

Napisano
  • Autor

> to już w ogóle dziwna sprawa , chyba że głupieje czujnik położenia

> wału korbowego ...

Właśnie, oprócz elektrozaworu, słyszę jakieś cykanie z okolicy koła zamachowego. Tam, może jest czujnik?

Dziwna sprawa z Turbo, ale jak przewód nie twardnieje, więc turbo na pewno.

Klekot jest okrutny.

Napisano

> Właśnie, oprócz elektrozaworu, słyszę jakieś cykanie z okolicy koła

> zamachowego. Tam, może jest czujnik?

u mnie jest , więc u ciebie też powinien być w tamtej okolicy , bo chyba masz pompę i inne diwajsy sterowane z ECU , przynajmniej tak niektóre TD mają wink.gif

Napisano

stawiam ze pada Ci przestawnik kąta wtrysku na pompie wtryskowej - masz pompe CAV Lucasa (shit). Mialem podobny problem tylko nie az taki - bo mi czesciowo ten zawor sie domykal ale lala sie z niego ropa - przeciekal i powodowal klekot kopcenie niemilosierne dymem roznokolorowym i zamulal strasznie. Marchewa jest wlasnie odpowiedzialna za uklad wtryskowy - czyli tez zapala sie gdy jest cos nie tak ze sterowaniem wtrysku z ECU wlasnie poprzez ten niepozorny elektrozawor. Koszt zaworu w ASO ok 600zl a na allegro (kupowalem i jest ok - chyba) - bo cos zaczyna mi znowu szalec jak sa upaly (delikatne objawy przrywania i kopcenia z silnika)- ale wydaje mi sie ze nie mam ustawionego dobrze zaplonu po wymianie elektrozaworu.

w kazdym badz razie powodzenia w szukaniu usterki

Napisano
  • Autor

> stawiam ze pada Ci przestawnik kąta wtrysku na pompie wtryskowej -

Nie wiem czy pamiętasz, ale razem kupowaliśmy ten elektroazawór na allegro za 295 zeta.

Jest nówka. Ewentualnie mam, stary, który się lał, ale działał i może go podmienie.

Napisano
  • Autor

Stawiam na czunik położenia wału korbowego. Dzisiaj rano jak odpalił, kopcił na biało jak stary Jelcz. Ale po dodaniu gazu wykopcił się i mu przeszło. pojechalem do ASO umowiłem wizytę na poniedziałek na examiner =-80zł. (dużo?)

Jak wracałem znów zapaliła się marchewa, zaczął klekotać i obrotomierz przestał działać.

Czyli obstawiam czujnik położenia wału korobowego.

Tylko, że wyjołem Aku, rozpiołem przewody powietrza i nie znalazłem czujnika. Wg. Epera powinien być tam gdzie koło zamachowe.

Napisano

> Stawiam na czunik położenia wału korbowego. Dzisiaj rano jak odpalił,

> kopcił na biało jak stary Jelcz. Ale po dodaniu gazu wykopcił

> się i mu przeszło. pojechalem do ASO umowiłem wizytę na

> poniedziałek na examiner =-80zł. (dużo?)

> Jak wracałem znów zapaliła się marchewa, zaczął klekotać i

> obrotomierz przestał działać.

> Czyli obstawiam czujnik położenia wału korobowego.

> Tylko, że wyjołem Aku, rozpiołem przewody powietrza i nie znalazłem

> czujnika. Wg. Epera powinien być tam gdzie koło zamachowe.

sprawdz EGR wczesniej , zatkaj go, u mnie tak bylo jak padl chmura dymu po rozgrzaniu silnika i nierowne obroty

Napisano

> Stawiam na czunik położenia wału korbowego. Dzisiaj rano jak odpalił,

> kopcił na biało jak stary Jelcz. Ale po dodaniu gazu wykopcił

> się i mu przeszło. pojechalem do ASO umowiłem wizytę na

> poniedziałek na examiner =-80zł. (dużo?)

do przyjęcia smirk.gif

> Jak wracałem znów zapaliła się marchewa, zaczął klekotać i

> obrotomierz przestał działać.

> Czyli obstawiam czujnik położenia wału korobowego.

> Tylko, że wyjołem Aku, rozpiołem przewody powietrza i nie znalazłem

> czujnika. Wg. Epera powinien być tam gdzie koło zamachowe.

może w serwisie znajdą smile.gif

a tak w ogóle to powinien być przy kole pasowym na wale , czyli z drugiej strony niż szukałeś smile.gif

Napisano
  • Autor

> a tak w ogóle to powinien być przy kole pasowym na wale , czyli z

> drugiej strony niż szukałeś

Znalazłem. W TD100 Jest pod rozrusznikiem. W beznzynach jst przykole pasowym.

Ale, żeby go wyjąć to trzeba się nuieźle namordować. Odkęciłem go od góry, ale już przykrecałem od dołu bo jest lepsze podejście noi nie trzeba pół samochodu rozbierać.

Odkręciłem, ale co z tego, jak nie mogłem go wyjąć z samochodu, bo nie wiem gdzie begnie przewód. Czujnik ma taki długi przewód jak na rysunku , begnie gdzieś do góry, jakbby pod pompę wtryskową. Ale nie mogem zidentyfikowac gdzie bo mi łapa się nie mieści.

Jutro wykręce trochę złomu obok pompy i spróbuje dojść gdzie ten przewód jest wpięty. Musi to być ten czujnik bo za każdym razem pada też obrotomierz

Napisano

> Znalazłem. W TD100 Jest pod rozrusznikiem. W beznzynach jst przykole

> pasowym.

w JTD też jest przy kole pasowym , ale widać TD rządzi się swoimi prawami waytogo.gif

czujnik powinien iść do pseudo-sterownika , u ciebie możliwe , że jest to jakiś Lucas DPCN

Napisano
  • Autor

> czujnik powinien iść do pseudo-sterownika , u ciebie możliwe ,

> jest to jakiś Lucas DPCN

(Dla potomnych) Przewód od czujnika, leci obok alternatora, i tam jest wtyczka. Wtyczka wpina się w gniazdo, od którego kabelek biegnie jakąś szyną gdzieś dalej. Ale, żeby to zauważyć, musiałem odkręcić całą blachę z filtrem paliwa i jakimiś ustrojstwami. Musialem wyrwać przewód doprowadzający chyba powietrze do alternatora.

I pytanie, czy mogę ten przewod skierowac do góry i dalej do przodu auta? Obecnie leci pod spód i ciągnie cały syf z ulicy. Zrobiłem taki tjun w temprze 1,6 i jakoś działa, ale nie wiem jak dlugo.

A propos czujnika położenia wału i prędkoąci obrotowej, wczoraj go wykręciłem. Był cały w oleju, ale to normalne, bo jest wkręcony w skrzynię korbową. Wkręcenie z porotem nic nie dało. Jak odpala to mam taką chmurę gigant jak Jelcz PR110.

Więc dziś odpiołem czujnik i chodzi tak samo. Więc czunik na 99%. Zamawiam na allegro oryginał Boscha. Zobaczę czy pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.