Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie oraz dziury w mocy w 1.8

Featured Replies

Napisano

Już cieszyłem się, że autko fajnie śmiga, wziąłem się za naprawę klimy, a tu nagle zaczęło sprawiać problemy...

Jechałem wczoraj z Wawy do Łodzi przez Rawę (krajową 1). Jechałem z prędkością chwilowa do 150kmph, wszystko było ok.

Dzisiaj przy powrocie trafiłem na burzę i wydaje mi się, że od tego momentu pojawiły się problemy.

Podczas jazdy na przykład na 2 przy wolnych obrotach samochód szarpie, przy przyspieszaniu do 3,5tys. obr. pojawiają się dziury w mocy, szarpnięcia. Gdy wcisnę mocniej gaz niezależnie przy jakich obrotach i prędkości, pojawia się efekt podobny do kończenia się gazu w zbiorniku, tak jakby samochód się dusił, przestaje przyspieszać, a wręcz zwalnia. Przy spokojnym rozpędzaniu się jest ok, gorzej gdy trzeba kogoś szybciej wyprzedzić. Na biegu jałowym sinik pracuje równo. Co to może być?

Dodam, że olej, świece i filtry (powietrza oraz oleju) wymieniałem 1,5tys. km temu. Dzieje się to na benzynie, na gazie nie próbowałem, bo ostatnio na benzynie jeżdżę (fajniej się jeździ wink.gif ).

Przejrzałem jakieś stare wątki i stwierdziłem, że może to być zarówno sonda lambda, świeca, cewka, jak i po prostu wilgoć (stało się to po burzy).

Macie jakieś sugestie co do tego? Co i jak sprawdzić?

Napisano

Ja miałem dokładnie takie objawy przy padniętej sondzie lambda, pierwsze co sprawdz ją, jeśli nie ona to bedziesz szukał dalej

Napisano

Mam Bravo 1.6 i podobne objawy, ale u mnie na bank nie jest to baranek, bo dzis byl sprawdzany i nawet probowalem jezdzic na nowym. Mysle ze bedzie to zwiazane z cewka i wilgocia. Jak cos wyczaje dam znac. W sumie jesli rozwiazesz problem przede mna - pochwal sie.

Napisano

> Mam Bravo 1.6 i podobne objawy, ale u mnie na bank nie jest to

> baranek, bo dzis byl sprawdzany i nawet probowalem jezdzic na

> nowym. Mysle ze bedzie to zwiazane z cewka i wilgocia. Jak cos

> wyczaje dam znac. W sumie jesli rozwiazesz problem przede mna -

> pochwal sie.

Hmmm panowie u mnie też występuje ten problem bałem sie, że może uszczelka pod głowica bo troche znika płynu (ale nie ma białego dymu, ani nie gotuje sie płyn, olej ok więc chyba to nie to) podejżewam, że to może być sonda bo pomierzyłem rezytancje cewki i są ok więc raczej to nie cewka. A moge jedynie stwierdzić, ze gdy odłączyłem sąde to silnik tak samo pracował czy bez czy z sonda więc całkiem możliwe, że to sąda. A moze ktoś poleci jaką kupic? Ja mam 1,6 16V Marea Weekend.

pozdrawiam

Napisano

> Hmmm panowie u mnie też występuje ten problem bałem sie, że może

> uszczelka pod głowica bo troche znika płynu (ale nie ma białego

> dymu, ani nie gotuje sie płyn, olej ok więc chyba to nie to)

> podejżewam, że to może być sonda bo pomierzyłem rezytancje cewki

> i są ok więc raczej to nie cewka. A moge jedynie stwierdzić, ze

> gdy odłączyłem sąde to silnik tak samo pracował czy bez czy z

> sonda więc całkiem możliwe, że to sąda. A moze ktoś poleci jaką

> kupic? Ja mam 1,6 16V Marea Weekend.

> pozdrawiam

Witam Wszystkich

Mam podobny problem, wyminiłem filtry świece, teraz podejzewam cewki od świec , mają przebieg 97tyś.

Czy jest mozliwośc sprawdzeniua ich stanu ??

Napisano

ja u siebie tez mialem podobny problem

w cewce albo miedzy cewka a sweica dostala sie woda, wysuszyli i pomoglo

Napisano

No ja ceweczkę ostatnio wymieniałem,

nie było żadnych objawów w postaci świecącej marchewy

na kompie tez nic nie pokazało,

a cewka wcale nie działała, jeden gar nie palił...

Do tego uszczelniłem dolot powietrza (posklejałem puszkę od filtra)

i zakleiłem dziury od dołu w wlocie powietrza, te przez które niby miało

się dostawać podgrzane powietrze...

Fura się w końcu porządnie zbiera na gazie i pali w granicach przyzwoitości rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> No ja ceweczkę ostatnio wymieniałem,

> nie było żadnych objawów w postaci świecącej marchewy

> na kompie tez nic nie pokazało,

> a cewka wcale nie działała, jeden gar nie palił...

Mi się wydaje, że wszystkie cylindry palą, bo na biegu jałowym silnik pracuje cicho, spokojnie. Przy braku jednego raczej by mocno nim trzęsło. Marchewa się faktycznie nie pali.

Może jutro po pracy uda mi się podjechać gdzieś żeby mi sprawdzili sondę i ewentualnie cewki (wilgoć), o ile problem sam przez noc nie zniknie wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja u siebie tez mialem podobny problem

> w cewce albo miedzy cewka a sweica dostala sie woda, wysuszyli i

> pomoglo

Szczerze mówiąc mocno liczę na to, że to tylko taki problem zeby.GIF Żałuję, że nie mam dostępu do narzędzi, sam bym tam zajrzał...

Napisano
  • Autor

Ok, mam nowe fakty, wcale nie pocieszające... Chociaż może trochę wink.gif

Jak go wczoraj postawiłem po jeździe, tak dopiero dzisiaj próbowałem go uruchomić. No właśnie próbowałem tylko, nie odpalił.

Czy jest możliwe, aby samochód jechał z niesprawną pompką paliwa? Po przekręceniu kluczyka nie słyszę żadnego dźwięku z okolic pompki. Tzn jest lekki szum, ale wcześniej było ją wyraźnie słychać. No i wczoraj samochód zachowywał się tak, jakby za mało paliwa dostawał...

Napisano

To tez jest możliwe, a mozesz go awaryjnie odpalić na gazie? jak odpali na gazie i bedzie chodzic to znaczy ze cos z zasilaniem benzynowym

a wogole sprawdziles co jest na gazie? przeciez to podstawowa sprawa, mozesz wtedy wykluczyc niektóre rzeczy

Napisano
  • Autor

> To tez jest możliwe, a mozesz go awaryjnie odpalić na gazie? jak

> odpali na gazie i bedzie chodzic to znaczy ze cos z zasilaniem

> benzynowym

> a wogole sprawdziles co jest na gazie? przeciez to podstawowa sprawa,

> mozesz wtedy wykluczyc niektóre rzeczy

No właśnie z tym jest problem, nie mam ani kropli gazu oslabiony.gif Skończył się gaz i zatankowałem do pełna benzyny...

Chyba będę musiał poszukać kogoś, kto mnie zaholuje do jakiegoś warsztatu... oslabiony.gif

Napisano

a sprawdziłes bezpiecznik za schowkiem jest tam tez przekaznik od pompy

Napisano
  • Autor

> a sprawdziłes bezpiecznik za schowkiem jest tam tez przekaznik od

> pompy

Nie sprawdzałem jeszcze, rano spieszyłem sie do pracy i udałem sie na najbliższy przystanek komunikacji miejskiej wink.gif Zaraz idę tam zajrzeć. Wiem tylko, że jak przekręcę kluczyk, to przekaźnik słychać, przy pompce coś jakby szumiało, ale zdecydowanie słabiej niż wcześniej. Poza tym po nieudanym uruchomieniu silnika po cofnięciu kluczyka pozostaje zapalona marchewka.

Napisano

> Ja miałem dokładnie takie objawy przy padniętej sondzie lambda,

> pierwsze co sprawdz ją, jeśli nie ona to bedziesz szukał dalej

A czy objawy:

- brak mocy,

- delikatne szarpanie,

- większe zużycie paliwa,

-ewidentny brak mocy po włączeniu klimy,

-praca samochodu po odłęcziu sady lambda taka sama jak z podłaczoną.

- zwiększenie braku mocy zwłaszcza gdy silnik jestjuż nagrzany

To oznaki padniętej sady czy może szukac gdzieś indziej/??

(nadmieniam, że dziś zrobiłem mały resecik czyli odłączenia akum. na kilka minut po podłączeniu samochód nawet ładnie jechał ale po kilku minutach wszyto wraca do normy z objawami tak jak wyżej.

Napisano
  • Autor

> To tez jest możliwe, a mozesz go awaryjnie odpalić na gazie? jak

> odpali na gazie i bedzie chodzic to znaczy ze cos z zasilaniem

> benzynowym

> a wogole sprawdziles co jest na gazie? przeciez to podstawowa sprawa,

> mozesz wtedy wykluczyc niektóre rzeczy

Ok, wygląda na to, że pompka jest problemem, nie słychać jej, przekaźnik pstryka, bezpieczniki całe. Samochód jakoś odpalił, podjechałem po gaz, zatankowałem. No i na gazie chodzi normalnie, o ile na gazie może pracować normalnie zeby.GIF Podjechałem od razu do jednego aso: sprawdzenie i wymiana wkładu pompki: 200zł robocizna, ok 150 wkład. Zabieram się za szukanie innego zakładu zeby.GIF

Napisano

jeśli jestes pewien że to pompka to kupuj sam na allegro kupa jest tego a wymiana nie jest skaplikowana i bedziesz mial za darmo

Napisano
  • Autor

> jeśli jestes pewien że to pompka to kupuj sam na allegro kupa jest

> tego a wymiana nie jest skaplikowana i bedziesz mial za darmo

No właśnie pewien nie jestem. Planuję gdzieś podjechać na sprawdzenie tego. Sądzę, że ona sobie jakoś działa, tylko za małe ciśnienie daje, bo coś tam niby słychać z jej okolic. Problem pojawia się, gdy jes zapotrzebowanie na większe ilości paliwa, czyli po prostu przy uruchamianiu i rozpędzaniu się. Przy tym drugim mogę już oczywiście gaz stosować, ale po jeździe na benzynie czuję przy nim jakiś taki niesmak wink.gif

Czy do pompki jest dostęp z wnętrza samochodu? Nie trzeba zbiornika wyciągać? Generalnie dostęp do kanału w pewnym stopniu mam, więc od spodu też mógłbym pogrzebać przy tym.

Napisano

dostęp do pompki jest od wnętrza także bez problemu, było to już wałkowane na forum poszukaj w archiwum, niedawno ktoś nawet pisał o tym (o wymianie pompki)

Napisano
  • Autor

> dostęp do pompki jest od wnętrza także bez problemu, było to już

> wałkowane na forum poszukaj w archiwum, niedawno ktoś nawet

> pisał o tym (o wymianie pompki)

Dzięki, szukałem już wcześniej, ale mało skutecznie wink.gif

Raczej nie uda mi się tego załatwić bez warsztatu... W tej chwili nie mogę tego sprawdzić, ale prawdopodobnie dostęp do pompki mam zablokowany przez butlę gazu. Chyba pogadam z szefem co do właściwego wynagroszenia zeby.GIF Jak się dogadam, to wywalę ten gaz, bo przeszkadza z każdej strony 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Ok, sprawa załatwiona... Przyczyną faktycznie była pompka. Niby pracowała, ale już się kończyła, nie dawała odpowiedniego ciśnienia...

Samochód zaprowadziłem do warsztatu, J&M Auto. Nowa pompka: 190zł, wymiana 100zł (trzeba było wyciągać zbiornik gazu) oslabiony.gif

No nic, najważniejsze, że znowu można jeździć. Pocieszyli mnie też stwierdzeniem, że dawno nie widzieli tak dobrze utrzymanego silnika 1.8 zeby.GIF

Napisano

szkoda ze nie mieszkam tam gdzie ty ja miałem (mam czasami) podobny problem byłem w ASO za pompe zapłaciłem ponad 600 zł + wymiana a i tak to nic nie zmieniło. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> szkoda ze nie mieszkam tam gdzie ty ja miałem (mam czasami) podobny

> problem byłem w ASO za pompe zapłaciłem ponad 600 zł + wymiana a

> i tak to nic nie zmieniło. pozdrawiam

Hmm, właśnie tutaj jest drogo...

Fakt, że w aso tez byłem. Dokładnych cen nie znał facet, ale powiedział coś koło 150zł pompa + 200 wymiana... Liczyłem na to, że poza aso bedzie sporo taniej... Ale samochód jeździ i to jest ważne 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.