Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dym przy odpalaniu

Featured Replies

Napisano

witam!

od 7 miesiecy mam opla astre 1,4 z 1994r. i generalnie mimo sporego przebiegu, nie mam z tym autkiem żadnych problemów . jedyne co mnie martwi (za miesiac mam przeglad i boje się że mnie nie przepuszczą) to spory obłok dymu-spalin z rury przy odpalaniu. dodam, że odpala bez żadnego problemu, podczas jazdy nic nie dymi, nie hałasuje(też przy odpalaniu), wszystko jest ok. chciałabym wiedzieć mw. co może byc tego przyczyną, co trzeba zrobić, bo jestem kobietą i boje sie, że jak pojade taka "zielona" do mechanika to zdrowo mnie naciagną i zapłacę za wymianę wszystkiego co tylko można wymienić .... mulher.gif

Napisano

Jeżeli dymi tylko przy odpalaniu po dłuższym postoju,to najprawdopodobniej uszczelniacze zaworów.Koszt niewielki.

Z robocizną powinno wynieść ok 120-150zł.

Napisano

>to spory obłok dymu-spalin z rury przy odpalaniu

to by wskazywało na uszczelniacze zaworów... icon_rolleyes.gif

Napisano

Jeśli to uszczelniacze jak koledzy sugerują, to możesz jechać na przegląd. Przy gorącym silniku raczej tego nie wykryją.

pozdr.

Napisano

czy musisz dolewac oleju do silnika? jeśli tak to jak czesto?

i czy ten dym jest niebieski?

Napisano
  • Autor

> czy musisz dolewac oleju do silnika? jeśli tak to jak czesto?

> i czy ten dym jest niebieski?

olej nalałam prawie 7 miesięcy temu i jak do tej pory go nie dolewałam, choc faktycznie mam go teraz dość mało (ale i tak w najblizszych dniach go wymieniam)... kolor dymu ciężko mi jest określić ale może faktycznie jest lekko niebieskawy....a czy świadczyłoby to o czymś innym niż uszczelniacze zaworów? sprawdze jeszcze jutro czy przy odpalaniu przy ciepłym silniku tez mi tak dymi...

dziękuję za podpowiedzi:)

kasia smile.gif

Napisano

jeśli byłyby to uszczelniacze i to kopcenie pojawiałoby się tylko przy rozruchu zimnego silnika oraz silnik nie spalałby ci dużo oleju między wymianami to sobie odpusć ewentualne naprawy, szkoda kasy.

no chyba że dymi podczas jazdy to już trochę gorzej.

Napisano

Moja też walnie kopciuchem przy zimnym odpalaniu. Zaczęła akurat jak wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.