Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tablice z czerwonym paskiem - co jest potrzebne?

Featured Replies

Napisano

Co jest potrzebne, żeby w Niemczech przerejestrować samochód na siebie (tablice z czerwonym paskiem)? Czy może to zrobić poprzedni właściciel, czy muszę przy tym być, a jeśli tak to po co? Zakładam, że poprzedni właściciel ma w ręku umowę kupna-sprzedaży z moimi danymi i podpisem.

Napisano

żeby dostac tablice celne (z czerwonym paskiem) potrzebny farzeugbrief i farzeugshein (jak jest wymeldowany samochód to w farzeugsheinie bedzie pieczatka ze wymeldowany) oraz Ty i Twój paszport ewentualnie dowód osobisty.umowa nie jest w ogóle potrzebna

Napisano
  • Autor

> żeby dostac tablice celne (z czerwonym paskiem) potrzebny

> farzeugbrief i farzeugshein (jak jest wymeldowany samochód to w

> farzeugsheinie bedzie pieczatka ze wymeldowany) oraz Ty i Twój

> paszport ewentualnie dowód osobisty.umowa nie jest w ogóle

> potrzebna

Dzięki. A czy do tablic jest wydawany jakiś dokument? I czy jest on potrzebny podczas załatwiania formalności w Polsce (WK, UC, US)?

Napisano

> Dzięki. A czy do tablic jest wydawany jakiś dokument? I czy jest on

> potrzebny podczas załatwiania formalności w Polsce (WK, UC, US)?

jest wydawany ale nie jest potrzebny przy rejestracji w PL

Napisano
  • Autor

> jest wydawany ale nie jest potrzebny przy rejestracji w PL

No to super waytogo.gif a jakie dane są w tym dokumencie? Jest adres posiadacza? I czy ten dokument jest sprawdzany przy przekraczaniu granicy?

Co w ogóle sprawdza teraz SG przy wjeździe z D do PL?

Napisano

> No to super a jakie dane są w tym dokumencie? Jest adres posiadacza?

tak

> I czy ten dokument jest sprawdzany przy przekraczaniu granicy?

raz na 1000aut wink.gif

> Co w ogóle sprawdza teraz SG przy wjeździe z D do PL?

w najgorszym wypadku chwyca do reki paszport/DO a w skarjnym poprosza o dokumenty od auta ale to raczej przy drogich autach

Napisano
  • Autor

Dzięki. Ponieważ trafiłem na kogoś oblatanego w temacie grinser006.gif - mam jeszcze jedno pytanko - czy czerwone tablice może wykupić Niemiec na mnie, znając wszystkie moje dane, ale nie posiadając mojego dowodu osobistego, ani innego dokumentu?

Napisano

nie mialem takiej sytuacji ale watpie bo potrzebny jest paszport/DO

ale w czym problem bo moze cos innego da sie wymysli wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie mialem takiej sytuacji ale watpie bo potrzebny jest paszport/DO

> ale w czym problem bo moze cos innego da sie wymysli

Sprawa jest prosta. Mam odebrać samochód od rodziny w Niemczech. No i chciałbym, żeby oni jak najwięcej załatwili sami. Ja bym tylko przyjechał po niego i fruuuu do PL biglaugh.gif

A o dokumenty pytałem z innego powodu. Ostatnio zmieniłem adres zameldowania, ale nie mam jeszcze nowego dowodu osobistego, w starym jest stary adres, poodobnie w prawie jazdy. No i wykombinowałem tak, że w umowie podam nowy adres (jedyny dokument jaki mam, to zaświadczenie z gminy), a granicę będę przekraczał na dowodzie z nieaktualnym adresem.

Napisano

czerwne tablice zalatwiasz w pol godziny i nawet nie znajac jezyka dasz rade ok.gif jedyny "mankament" ze musisz byc w godzinach urzedowania wink.gif no ale to chyba nie az taki problem smile.gif

Napisano
  • Autor

> czerwne tablice zalatwiasz w pol godziny i nawet nie znajac jezyka

> dasz rade jedyny "mankament" ze musisz byc w godzinach

> urzedowania no ale to chyba nie az taki problem

No właśnie - może być problem. Pociąg, którym jadę, przyjeżdża do Berlina po 13-tej. Nie chciałbym zostawać na drugi dzień...

Napisano

Ze wschodniego nie jest daleko do urzedu jesli mowimy o tym na Lichtenbergu. Dowiedz sie w jakich godzinach w danym dniu jest otwarty. Autem niech przyjedzie tam ten Twoj znajomy i wszystko bedzie ales klar ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ze wschodniego nie jest daleko do urzedu jesli mowimy o tym na

> Lichtenbergu. Dowiedz sie w jakich godzinach w danym dniu jest

> otwarty. Autem niech przyjedzie tam ten Twoj znajomy i wszystko

> bedzie ales klar

Dzięki za info. Mam jeszcze jedno szybki pytanko - czy jest możliwość przyjechania do Polski na normalnych niemieckich numerach (z niebieskim paskiem)? Czy wtedy nie będę miał problemów z zarejestrowaniem auta w Polsce?

Okazuje się, że przedłużenie ubezpieczenia na 2 tygodnie, na niebieskie numery kosztuje tylko 25EUR, więc sporo taniej niż czerwone tablice. Tylko musiałbym w ciągu max. 2 tygodni odesłać te tablice do D.

Napisano

jesli wlasciciel sie zgodzi to nie ma problemu ale musisz odeslac papiery i blachy no i czekac az znajomy Ci odesle dokumenty

Napisano
  • Autor

> jesli wlasciciel sie zgodzi to nie ma problemu ale musisz odeslac

> papiery i blachy no i czekac az znajomy Ci odesle dokumenty

Właściciel się zgadza. Tylko - co mogę załatwić w Polsce mając umowę kupna-sprzedaży, papiery auta i niemieckie tablice?

Napisano
  • Autor

> majac duzy brif zalatwisz przeglad

A mając przegląd, umowę i niemieckie papiery - załatwię akcyzę, podatek i zarejestruję auto?

Napisano
  • Autor

> a bedziesz mial wymeldowanie? watpie

Czyli bez wymeldowania wiele nie załatwię? frown.gif Kiepsko.

Czyli musiałbym na niemieckich numerach załatwić przegląd, odesłać tablice i papiery do Niemiec, dostać z powrotem papiery z wymeldowaniem i dopiero wtedy mógłbym zarejestrować?

Napisano

dokladnie tak

choc juz nie pamietam czy wymeldowanie jest potrzebne w US bo u nas nie jest w ogole wymagany dokument zwolnienia z vat

Napisano
  • Autor

> dokladnie tak

> choc juz nie pamietam czy wymeldowanie jest potrzebne w US bo u nas

> nie jest w ogole wymagany dokument zwolnienia z vat

Dzięki bardzo bow.gif W takim razie muszę jechać w poniedziałek i załatwiać tablice celne z czerwonym paskiem. Tylko pociąg niestety dojeżdża na Ostbahnhof crazy.gif

Napisano

> choc juz nie pamietam czy wymeldowanie jest potrzebne w US bo u nas nie jest w ogole wymagany dokument zwolnienia z vat

Czy to oznacza, że kupując auto w Niemczech płaci się tylko cenę netto? Bo mnie się wydawało że bez VATu mogą auto kupić tylko obywatele spoza UE....

Napisano

> Dzięki bardzo W takim razie muszę jechać w poniedziałek i załatwiać

> tablice celne z czerwonym paskiem. Tylko pociąg niestety

> dojeżdża na Ostbahnhof

ostbahnhof to wlasnie wschodni wink.gif

Napisano

> Czy to oznacza, że kupując auto w Niemczech płaci się tylko cenę

> netto? Bo mnie się wydawało że bez VATu mogą auto kupić tylko

> obywatele spoza UE....

zupelnie nie o to chodzi smile.gif

w moim starostwie nie wymagaja dokumentu potwierdzajacego ze dane auto jest zwolnione z placenia podatku VAT a to z tego powodu ze juz bylo zaplacone na terenie UE

inne urzedy nadal wymagaja tego papierku choc przepis wyraznie mowi ze samochody osobowe sa zwolnione z VATu

Napisano

do tablic celnych jest wydawany nowy farzeugbrief i farzeugshein i z tymi dokumentami załatwiasz u nas wszelkie formalności. nie ma juz dokumentu wymeldowania jaki był jeszcze w tamtym roku

Napisano

jesteś pewny??

Napisano

w dokumencie jest twoj adres spisany z paszportu/DO a na granicy pokazujesz paszport /DO i nic więcej , chyba że wieziesz drogie auto to moga poprosić o dokumenty

Napisano

czerwone tablice możesz wykupic ty osobiście,niemiec niestety nie może na ciebie

Napisano

możesz przyjechać,u mnie na wiosce bezproblemowo zarejestrujesz samochód przywieziony na normalnych niemieckich tablicach, nie potrzeba wymeldowania w niemczech , urząd komunikacji mój potem powiadamia że taki a taki pojazd został w zarejestrowany w polsce

Napisano

> inne urzedy nadal wymagaja tego papierku choc przepis wyraznie mowi

> ze samochody osobowe sa zwolnione z VATu

Wcale nie wyraźnie. Przepis odwołuje się to załącznika czy tabeli numer blablabla z dnia blebleble

I dopiero ten załącznik ma w tytule NOWE pojazdy. Zatem jeśli interpretować od strony przepisu

to przepis mówi o samochodzie, bez wyszczególniania. Dopiero załącznik mówi o nowych pojazdach,

stąd niespójność wśród urzędów na ternie kraju.

Napisano

> w moim starostwie nie wymagaja dokumentu potwierdzajacego ze dane

> auto jest zwolnione z placenia podatku VAT a to z tego powodu ze

> juz bylo zaplacone na terenie UE

Niestety juz sie to zmienilo ! frown.gif Wlasnie jestem na etapie rejestracji i VAT25 jest potrzebny - mimo, ze na www starostwo twierdzi naczej. Zmiana podobno nastapila 16.04.

Napisano

> czerwne tablice zalatwiasz w pol godziny i nawet nie znajac jezyka

> dasz rade jedyny "mankament" ze musisz byc w godzinach

> urzedowania no ale to chyba nie az taki problem

Urzad byl czynny do 12, ja zajechalem o 11:58 - poczekali do 12:20 i wszystko udalo sie zalatwic - biegiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> ostbahnhof to wlasnie wschodni

Wiem, coś mi się pomieszało - tyle tych pociągów. spineyes.gif

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Już mam bilet na EuroCity do Berlina, jadę w poniedziałek, kimka u rodziny i rano po tablice. devil.gif

A co do rejestrowania auta na "niebieskich" tablicach - pytałem w swoim WK - mogą zarejestrować, ale zabierają papiery auta. A jeśli jest ono niewymeldowane w Niemczech, to poprzedni właściciel ma kłopot. Druga możliwość, to przyjechanie do Polski i odesłanie właścicielowi tablic i papierów. On musi z nimi iść do wymeldowania i z powrotem mi odesłać. Z tego rozwiązania zrezygnowałem, bo czasochłonne, kłopotliwe i może być jeszcze większy kłopot, jak papiery gdzieś zaginą po drodze.

Czyli - najlepsze wyjście (niestety nie najtańsze crazy.gif) to tablice celne.

Napisano
  • Autor

Dziękuję Wam za pomoc, szczególnie - Danielpoz bow.gif

Samochód już przyprowadziłem i opiszę, jak wygląda załatwianie celnych tablic - może komuś jeszcze się przyda.

Byłem w urzędzie gdzieś we wschodnim Berlinie, nie wiem na jakiej ulicy oslabiony.gif - rodzinka mnie tam zawiozła.

Najpierw idziemy do informacji, gdzie pani mówi, co po kolei trzeba załatwić. Następnie - wykupić ubezpieczenie, obok urzędu jest kilkanaście budek, w których można to załatwić, tam też kupuje się tablice.

Za ubezpieczenie na 15 dni (w Alte Leipziger) zapłaciłem 85 EUR, w tym już była cena tablic - przy wykupywaniu ubezpieczenia dostałem karteczkę, za którą później dostałem tablice.

Z ubezpieczeniem idziemy do informacji, gdzie kierują nas do odpowiedniego pokoju. Tam miła pani wypisuje nowe briefy - duży i mały na moje nazwisko. W starym briefie wbija pieczątkę o wymeldowaniu, obcina róg i oddaje nam. Daje też kartę magnetyczną, z którą idziemy do wpłatomatu (taki jak na Neste) z ekranem dotykowym. Można wybrać język, jest też polski claps.gif

Automat zainkasował w moim przypadku 42,90 EUR. Automat wydaje resztę i paragon.

Z paragonem idziemy do pani po odbiór nowych briefów. Z nimi idziemy do budki na zewnątrz po tablice - numer jest na briefie.

I gotowe. Stare tablice (z niebieskim paskiem) po zdrapaniu naklejki od ubezpieczenia są zwracane właścicielowi.

Całość trwała w moim przypadku mniej niż pół godziny. Urzędnicy są bardzo cierpliwi i mili - jestem pod wrażeniem. Ciekawe, kiedy u nas tak będzie, może za 50 lat... oslabiony.gif

Napisano

zapomniales jeszcze napisac o nalepce ktora przykleja mily pan po sprawdzeniu numerow smile.gif

Napisano
  • Autor

> zapomniales jeszcze napisac o nalepce ktora przykleja mily pan po

> sprawdzeniu numerow

O tak! W moim przypadku była to miła pani. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.