Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z nierówną pracą silnika po załączeniu klimy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio zrobiło się ciepło, więc korzystałem z klimatyzacji. Na benzynie w miarę jest dobrze - niestety na LPG na wolnych obrotach bardzo szarpie autem. Sprawdziłem wczoraj napięcie na klemach podczas takich wariacji - wygląda ok - 13,8 - 14V - więc pierwsze przypuszczenia o alternatorze nie potwierdziły się.

Zauważyłem ponadto, że ma takie okresy w trzęsieniu - wygląda to tak: włączam klimę i zaczyna szarpać silnikiem (obroty lekko się wahają) trwa to do ok 1 min, potem słychać jakby coś się włączało i silnik pracuje równo przez chwilę i potem znowu wchodzi na drgania (ale nie słychać przełączania). To pstryknięcie słychać po lewej stronie silnika (stojąc przed autem). Na gazie nie da się w chwili obecnej jechać z włączoną klimą - szarpie i strzela. Na benzynie trochę lepiej, ale też szarpnąć potrafi.

Ciekawe jest to przłączanie - nie mam pojęcia co się załącza.

Napisano

> To

> pstryknięcie słychać po lewej stronie silnika (stojąc przed

> autem).

Czy to jest takie pstryknięcie jak kierunkowskaz czy też coś jakby przykleić magnes do puszki po tuńczyku? Jak to pierwsze to słychać jakiś przekaźnik, jak drugie to sprzęgło sprężarki się włącza.

> Ciekawe jest to przłączanie - nie mam pojęcia co się załącza.

Sprawdź silnik krokowy - może nie radzi sobie z korekcją obrotów przy włączonej klimie? To co do benzyny, bo na gazie się nie znam.

Czy szarpie też podczas jazdy czy tylko na jałowym?

Napisano
  • Autor

To pstryknięcie to o wiele głośniejsze niż przekaźnikowe - więc może to i sprzęgło klimy - gdzie ono się znajduje?

Szarpie podczas jazdy (na bęzynie mniej) na gazie podczas ruszania potrafi strzelić.

Czy może to coś być z samą klimą, jakaś usterka mechaniczna czy elektryczna? Klima chłodzi jak trzeba.

Napisano

> To pstryknięcie to o wiele głośniejsze niż przekaźnikowe - więc może

> to i sprzęgło klimy - gdzie ono się znajduje?

Sprzeglo elektromagnetyczne sprezarki klimatyzacji znajduje sie w sprezarce, a dokladniej pod kolem pasowym sprezarki. Dosc charakterystycznie "tyka"

> Szarpie podczas jazdy (na bęzynie mniej) na gazie podczas ruszania

> potrafi strzelić.

> Czy może to coś być z samą klimą, jakaś usterka mechaniczna czy

> elektryczna? Klima chłodzi jak trzeba.

Hm, tak mi przeczucie cos podpowiada ze mozesz miec problem z masa silnika. Sprawdz napiecie pomiedzy blokiem silnika a masa akumulatora przy wlaczonej klimie.. Powinno byc nie wiecej niz ulamki wolta.

Jezeli masa silnika OK, to pojedz do "klimatologow", niech ci sprawdza cisnienia po stronie sprezanie i po stronie ssacej.. Bedzie wtedy cos wiadomo o kondycji ukladu.

Napisano

> Jezeli masa silnika OK, to pojedz do "klimatologow", niech ci

> sprawdza cisnienia po stronie sprezanie i po stronie ssacej..

> Bedzie wtedy cos wiadomo o kondycji ukladu.

Z mniej optymistycznych wieści to może być jeszcze czujnik zwiększenia obrotów lub sam komputer. Ponieważ klimę mam już sprawną, jutro opiszę Wam jak działa u mnie ten czujnik od obrotów i będzie można porównać.

Napisano
  • Autor

Wczoraj jeszcze trochę obserwowałem - szarpanie występuje tylko na nagrzanym silniku, jak jest zimny to działa jak trzeba. Chyba jest problem z krokowym - potrafi po odpaleniu gasnąć na jałowym - muszę go przegazować i robi się ok. Jutro jak znajdę więcej czasu to go przeczyszczę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.