Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rozrusznikiem. Proszę o pomoc.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z rozrusznikiem i bardzo mi zależy na szybkim rozwiązaniu tego problemu, mianowicie: oto cała historia:

Posiadam UNO 1,4ieS od 3 miesięcy, i w tym okresie zdarzało się, ale bardzo rzadko iż czasami po przekręceniu kluczyka w pozycje START rozrusznik kręcił ale silnik nie, to było bardzo sporadycznie, może 6-7 razy przez te 3 miesiące a jeździłem codziennie.

Natomiast problem się zaczął jakiś tydzień temu, przekręcałem kluczyk i rozrusznik nie zostawał załączany, tak się działo przez ten tydzień bardzo często, chyba z 10 razy w owym tygodniu, ale po stuknięciu młotkiem w rozrusznik rozruch był możliwy.

Pod koniec tygodnia stukanie przestało pomagać, więc postanowiłem coś z tym zrobić, rozkręciłem rozrusznik i szczotki starte tak do połowy, a jedna miała słabe połączenia z masą, więc kupiłem sobie szczotki, wyczyściłem wszystko w środku, i zakładam rozrusznik i 3 razy uruchomiłem silnik bez problemu, a za 4 już nie, rozrusznik chodzi a nie kręci silnikiem, i teraz w ogóle go nie załącza, tzn. chodzi ale nie kręci silnikiem, rozkręcałem rozrusznik w związku z tym coś z 7 razy, i na warsztacie wszystko jest ok, zakładam do auta i nie będzie. I kompletnie nie wiem co się mogło podziać, wyciągnę chodzi, założę też chodzi ale nie kręci silnikiem, a na warsztacie wszystko wskakuje tak jak powinno. Trybo to na bendiksie jest minimalnie wytarte, trzeba się dobrze popaczeć, elementy widać też, że nie są jakoś specjalnie zużyte, tulejki w normie. Jest luz tam gdzie wchodzą widełki, ale po zlikwidowaniu luzu nic nie daje pozatym, że ciężej chodzi.

W czym może tkwić problem ?

I jak go można zidentyfikować ?

Czy może to być bendiks, że kręci tak jakby nie wskakiwało w trybo? Trochę dziwne, a może coś innego ?

Napisano

> Witam.

> W czym może tkwić problem ?

Czytając Twój post miałem odpowiedziec jednym słowem - bendiks,

ale doczytałem do końca i widze że doszedłes do takiego samego wniosku.

Wg mojej oceny nie widząc samochodu i rozrusznika na warsztacie sugeruję że to jednak bendiks.

Napisano

<ciach>

wymien bendiks - tam jest sprzego jednokierunkowe ( coś jak torpedo w wigry 3 i tym podobnych) i ono siada.

pozdr

Napisano
  • Autor

Kupiłem za 32 zł bendiks - wymieniłem i działa bez problemu. Dziękuję za podpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.