Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaczęły się strzały... :/

Featured Replies

Napisano

Witam,

jakieś 2 tyg. temu zmieniłem świece (Denso, przerwa 0,9mm) i kable WN (koreańskie Daewoo) w swoim lanosku 1,6 i pojawiły się strzały. Rano zmieniłem filtr powietrza i zaczęło się... W trasie ok 100km, strzeliło chyba z 5 razy, choć wcześniej zdarzyło się 2-3 razy w ciągu tych 2 tyg. Najczęściej dzieje się to w momencie jak mocniej depnę - np. po redukcji przy skręcie na skrzyżowaniu, lub przy wyprzedzaniu.

Podejrzewam że te kable mogą być jakieś liche - planuję je wymienić choć nie wiem jakie kupić - czy Sentechy czy Janmory (na kable za >100 niestety chwilowo mnie nie stać). Myślę też o regulacji gazu. Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?

Pozdr

Tomek

PS. instalacja to BRC BLITZ

Napisano

1,5 roku temu też miałem strzały, pojawiły się najpierw 1 raz dziennie, potem 2x, a potem do 5x na 20 km. gdyby n ie klapy przeciwwybuchowe to byłaby masakra. Do dziś widać wypalone wygłuszenie maski. Zmieniłem świece, 2 dni był spokój, potem zaczęło sie od nowa. Przewodów nie mogłem wymienić, bo mam DIS (Direct Igniction System, taki moduł z fajkami bezpośrednio do świec). Wymontowałem filtr LPG i okazało się, że... jest zapchany na maksa. Założyłem nowy i... ani jednego strzału do dziś. Oczywiście co 15 tys. km wymieniam filtr, ale co ok. 2-3 tys. wyciagam i wysypuję te opiłki grafitowe i wysysam odkurzaczem, dodatkowo przedmuchuję gazem rurki od zbiornika do filtra.

A u ciebie jesli nie filtr jest przyczyną, to wymiana lub czyszczenie nie zaszkodzi. I nie kieruj się okresami wymiany - różnie to bywa: miałem Poldka, przez 60 tys. nie wymieniałem filtra LPG i było ok, po wymianie filtr był niewiele zapchany, a tankowałem na najgorszych stacjach typu "bańka+emeryt", a teraz tankuję na lepszych i czyszczę co 2 miesiące i mam co wysypywać.

Pozdr.

Napisano

> Witam,

> jakieś 2 tyg. temu zmieniłem świece (Denso, przerwa 0,9mm) i kable WN

> (koreańskie Daewoo) w swoim lanosku 1,6 i pojawiły się strzały.

> Rano zmieniłem filtr powietrza i zaczęło się... W trasie ok

> 100km, strzeliło chyba z 5 razy, choć wcześniej zdarzyło się 2-3

> razy w ciągu tych 2 tyg. Najczęściej dzieje się to w momencie

> jak mocniej depnę - np. po redukcji przy skręcie na

> skrzyżowaniu, lub przy wyprzedzaniu.

> Podejrzewam że te kable mogą być jakieś liche - planuję je wymienić

> choć nie wiem jakie kupić - czy Sentechy czy Janmory (na kable

> za

> Pozdr

> Tomek

> PS. instalacja to BRC BLITZ

Załóż stare przewody WN i zobacz czy strzela na nich. Może świece wadliwe kupiłeś. Jak masz kupować Sentechy lub Janmory to lepiej nic nie kupuj grinser006.gif

Nad regulacją gazu się nie zastanawiaj tylko zrób.

Napisano

Ja też się nabrałem na te koreańskie, kiedyś był to Packard a teraz jakieś tańsze podróby. Na kąciku Lanosa polecają ZEM Ełk, zwłaszcza że jeden z kolegów kupił własnie i jest na nich napis "Packard" ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wymontowałem filtr LPG i okazało się, że... jest

> zapchany na maksa. Założyłem nowy i... ani jednego strzału do

> dziś. Oczywiście co 15 tys. km wymieniam filtr, ale co ok. 2-3

> tys. wyciagam i wysypuję te opiłki grafitowe i wysysam

> odkurzaczem, dodatkowo przedmuchuję gazem rurki od zbiornika do

> filtra.

> A u ciebie jesli nie filtr jest przyczyną, to wymiana lub czyszczenie

> nie zaszkodzi. I nie kieruj się okresami wymiany - różnie to

> bywa: miałem Poldka, przez 60 tys. nie wymieniałem filtra LPG i

> było ok, po wymianie filtr był niewiele zapchany, a tankowałem

> na najgorszych stacjach typu "bańka+emeryt", a teraz tankuję na

> lepszych i czyszczę co 2 miesiące i mam co wysypywać.

Filtr gazu był wymieniony miesiąc temu ( ok 5tys km prebiegu) - niestety mam jakiś taki dziwny, że trzeba odkręcać te miedziane rurki doprowadzające gaz - więc sam się za to nie biorę, żeby nie było nieszczelności... Ale przy okazji regulacji poproszę żeby sprawdzili jak to wygląda, albo żeby założyli jakiś prostszy do "obsługi we własnym zakresie". smile.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Załóż stare przewody WN i zobacz czy strzela na nich. Może świece

> wadliwe kupiłeś. Jak masz kupować Sentechy lub Janmory to lepiej

> nic nie kupuj

Przed wymianą miałem 2 strzały - i dlatego wziąłem się za tą wymianę. Inaczej zrobiłbym to przy wymianie oleju.

Z poprzednich kabli zostały mi tylko 2 te najkrótsze - 2 pozostałe się "rozpadły" - przy wyciąganiu zeszły same silikonowe fajki z kablami, a metalowe złączki zostały na świecach.

W poniedziałek "kulam się" do gazownika smile.gif

Pozdr

Napisano

> Ale przy okazji regulacji poproszę

> żeby sprawdzili jak to wygląda, albo żeby założyli jakiś

> prostszy do "obsługi we własnym zakresie".

> Pozdr

Instalacja gazowa z uwagi na zagrożenia wybuchem w przypadku jakichkolwiek nieszczelności, nie jest przeznaczona do obsługi "we własnym sakresie". Wyjątkiem może być ewentualna naprawa lub regulacja części "elektrycznej" układu. Przecież gazownicy przechodzą odpowiednie przeszkolenia i posiadają specjalne uprawnienia, aby móc wykonywać pracę przy instalacjach LPG/CNG. Więc nawet w zakładzie nie wspominaj o swoim pomysle, bo usłyszysz salwę śmiechu albo otrzymasz ostrą reprymendę.

Ale jesli planujesz wymiany filtra "po kryjomu", poproś, żeby ci założył elektrozawór z filtrem Lovato, jeśli jest zamontowany w dostępnym miejscu, to wyjęcie filtra polega na łatwym odkręceniu 1 śruby z łbem 6kt i zdjęciu miseczki zawierającej wkład filtra, kilka uszczelek i magnesik zbierający opiłki żelazne. Filtr do niego kosztuje 5 zł brutto. Tylko wymyśl do tej zmiany jakiś "legalny" pretekst.

PS. Co do strzałów - sprawdź, czy ci się dolot w jakimś miejscu nie rozszczelnił, może stąd te strzały.

Pozdr.

Napisano

co masz na myśli pisząc dolot sie rozszczelnił ?

Napisano

> co masz na myśli pisząc dolot sie rozszczelnił ?

Nie wiesz co to jest dolot, czy nie wiesz co to rozszczelnienie?

Wyjaśniam: np. pękła rura, spadła opaska, poluzowała się obejma, obudowa filtru powietrza niedomknięta, pęknięta (od pierwszego strzału)....itd, itd.... W takim przypadku zmienia się podciśnienie i mniej LPG jest zasysane do cylindrów, mieszanka znacznie ubożeje, czasami nie spala się. Taki sam efekt jest przy zapchanym filtrze LPG, o czym wyżej pisałem. Pozdr.

Napisano

ale jak dolot sie rozszczelnił - znaczy że więcej powietrza dolatuje - czy tak???

Napisano

> ale jak dolot sie rozszczelnił - znaczy że więcej powietrza

> dolatuje - czy tak???

Więcej to pojęcie względne. Przecież gdy naciskasz pedał gazu mało to idzie mało powietrza, jak wcisniesz gaz do dechy, to idzie dużo.

A w tym przypadku jest go za dużo w stosunku do ilości LPG, Instalka nie jest w stanie "doregulować do niego" tyle LPG, aby mieszanka była stechometryczna, w końcu ona pracuje w bardzo wąskim zakresie i była ustawiana przy szczelnym dolocie. A nawet jak "doreguluje" to i tak silnik nie zassie LPG tylko powietrze, bo jest na małe podciśnienie z powodu nieszczelności.

Z za małym podciśnieniem jest podobnie, gdybyś chciał pić napój przez dziurawą u góry słomkę. Dopóki dziurka jest mała, to jeszcze zaciągniesz płyn z niewielką ilością powietrza, ale jak duża, to będziesz ciągnął same powietrze.

Pozdr.

Napisano

> ale jak dolot sie rozszczelnił - znaczy że więcej powietrza

> dolatuje - czy tak???

Chodzi o rozszczelnienie za mikserem, wtedy zaciągane jest z nieszczelności tzw lewe powietrze zubażające niekorzystnie mieszankę. Rozszczelnienie przed mikserem jest mniej groźne - mieszanka bedzie prawidłowa jednak powoduje że wlatuje cześć powietrza poza filtrem a więc zakurzonego.

Napisano

Moje pytania wynikaja z ciagłych strzałów przy obciążeniu (nagłym silnika) oslabiony.gif - poniewaz nie "badałem" wątku rozszczelnienia - stąd się dopytuję !!!

Napisano

Miałem to samo w Omedze C20NE. Pierwsze co zrobiłem to zmniejszyłem przerwę na świecach do 0,6 i wymieniłem przewody WN na przewody JANMOR i od tej pory wszystko OK:)

Napisano

> Miałem to samo w Omedze C20NE. Pierwsze co zrobiłem to zmniejszyłem

> przerwę na świecach do 0,6 i wymieniłem przewody WN na przewody

> JANMOR i od tej pory wszystko OK:)

tak jest.. polecam swiece ISKRA GAZ z przerwa 0,6 mm oraz wyczyszczenie filtra gazu... obstawiam ze problem strzelania powinien odejsc na 99% procent :>

btw.. sprawdz jeszcze czy kable Wn nie maja przebicia {w nocy efekt gwiezdnych wojen 270751858-jezyk.gif }

Napisano

> Miałem to samo w Omedze C20NE. Pierwsze co zrobiłem to zmniejszyłem

> przerwę na świecach do 0,6 i wymieniłem przewody WN na przewody

> JANMOR i od tej pory wszystko OK:)

a nie ma tam swiec czasem oryginalnych dwu elektrodowych ? jesli tak tam sie przerwy nie zmienia !

warto też sprawdzic cewke zaplonową

Napisano
  • Autor

> tak jest.. polecam swiece ISKRA GAZ z przerwa 0,6 mm oraz

> wyczyszczenie filtra gazu... obstawiam ze problem strzelania

> powinien odejsc na 99% procent :btw.. sprawdz jeszcze czy kable

> Wn nie maja przebicia {w nocy efekt gwiezdnych wojen }

Odpowiem "zbiorowo" - kable sprawdzałem wczoraj wieczorem przy lekkiej mżawce - brak jakichkolwiek oznak świecenia. Jutro jadę do gazownika na regulację i czyszczenie filtra (choć ten był wymieniany ok 5kkm temu, a tankuję na shellu lub krak-gazie).

Jak uda mi się gdzieś tu w okolicy znaleźć kable z Ełku, to zmienię, ale narazie w sklepach mi polecali Sentechy lub Janmory jako "idealne" do gazu, do tego w dziwnych cenach (70-90zł) smile.gif

Pozdr

Tomek

PS. Psychicznie już dojrzałem do zmiany sterowania instalką na Bingo S4, ale jeszcze finansowo muszę do tego "dojrzeć" frown.gif Zwłaszcza po dzisiejszej przygodzie z tłumikiem - nie życzę nikomu jazdy 80km "bez" końcowego tłumika... Jeśli ktoś słyszał lanoska "wrc" na trasie Częstochowa-Katowice to byłem ja wink.gif

Napisano

Tak kable to sobie sprawdzac mozesz hehe.gifhehe.gif prosze mi wybaczyc smiech , ale nie moge sie opanować - kto to wymyslił ?? dam ci moje stare , tez w nocy nie swiecą a jezdzic na nich to jzu ryzyko , nowe NGK za 135 zł sprawują sie dobrze .

filtr gazu sobie podaruj , on ma niewiele wspulnego z strzalami , jesli elektrycznie wszystko gra !!

Napisano
  • Autor

> Tak kable to sobie sprawdzac mozesz prosze mi wybaczyc

> smiech , ale nie moge sie opanować - kto to wymyslił ??

> dam ci moje stare , tez w nocy nie swiecą a jezdzic na

> nich to jzu ryzyko , nowe NGK za 135 zł sprawują sie

> dobrze .

> filtr gazu sobie podaruj , on ma niewiele wspulnego z

> strzalami , jesli elektrycznie wszystko gra !!

No cóż... W takim razie od rana jutro zaczynam "telefoniadę" za kablami, a potem na regulację. Filtra może faktycznie nie będę zmieniać, bo w końcu są ciekawsze sposoby na wydanie 30zł wink.gif

Napisano

> No cóż... W takim razie od rana jutro zaczynam "telefoniadę" za

> kablami, a potem na regulację. Filtra może faktycznie nie będę

> zmieniać, bo w końcu są ciekawsze sposoby na wydanie 30zł

Moim zdaniem 50% ceny to nazwa firmy. Ze strzałami bujałem się 2 miesiące aż już prawie odechciało mi się jeździć. Będąc w dołku finansowym zaryzykowałem JANMORY i tak jak wcześniej napisałem wszystko się uspokoiło. Wejdź na stronę http://www.janmor.pl/index.html i tam dowiesz się więcej na temat.

Mają też sklep internetowy.

Życzę powodzenia

Napisano
  • Autor

No i już po wizycie u gazownika - kable zostały koreańskie, za to świece poszły do kosza - wyglądały gorzej niż te które były ostatnio... Na "porcelance" było widać pęknięcia z przebić. Wsadzili mi klasyczne NGK nr14, na kable zanim założyli na świece to nałożyli jakąś pastę - ponoć cośtam poprawia, wyregulowali instalkę i chodzi tak jak trzeba smile.gif Podsumowując - jeśli chodzi o świece to lepiej nie kombinować i wybierać sprawdzone rozwiązania smile.gif

Pozdr

Tomek

Napisano

Dołączę się do tematu. W Lanosie w zasadzie nie mam strzałów, ale ostatnio strzelił mi ze dwa razy - pierwszy raz - i wymieniłem kable na te z Ełku i spokój. Co do Janmorów to miałem takie kiedys w Hyundaiu ponym i nie byłem zadowolony. Jak nie masz kaski to zmniejsz przerwe na świecy - jak zmniejszych do 0,6 to nie ma bata nawet na najgorszych kablach nie ma prawa strzelac. No, ale nie tędy droga. Sprawdź cewkę jak masz z kim podmienić. Jak nie to próbuj z kablami. Myślę, że regulacja gazu nie pomoże. No i tak jak pisałem zobacz przerwe na świecach fabrycznie Lanos ma 1mm (to sporo jak na LPG) - jak zmniejszysz do 0,8 to nic się nie powinno stać złego, a strzały mogą ustapić (niektóre świece do LPG np. Champion, Iskra do Lanosa mają własnie taką przerwę ustawioną - tak samo radzi Bujański w swojej książce "Sam naprawiam Lanosa", aby przy LPG odstęp elektrody był 0,8). Ale 0,6 to już naprawde mała przerwa i gwarantuje raczej zero strzałów, ale problem z pełnym spaleniem mieszanki też. Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.