Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator ??????

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Mam maly klopot z pradem w uniaku 1,0 gaznik. otoz w ostatnich dniach padl mi regulator napiecia ze szczotkami, poprostu szczotki sie rozlecialy i auto nie mialo ladowania, chodzilo normalnie zalaczlaem swiatla i nie bylo spadku obrotow i wszystko bylo ok, jak calkowicie padl mi aku to wymienilem regulator ze szczotkami teraz przy zaswieceniu lamp spadaja obroty z 1000 do 600-800 w tych granicach swiatla nie przygasaja jedynie diody led w lcizniku slabiej swieca ale to minimalnie, zanim usterka mi sie zrobila bylo to samo, co to moze byc? aku do wymiany? pali na dotyk bez problemu jesli ktos mial cos podobnego prosze o pomoc z gory dzieki:)

Napisano

Powiem ci że możliwe że to akumulatora wina. Ja niedawno wymieniałem bo stary kiepsko trzymał a na dodatek zostawiłem światełko wewnętrzne na ok 24 godziny włączone i potem jak poszedłem to stęknął dwa razy i na tym koniec. Było słychać tylko pykanie rozrusznika. Musiałem bawić w podpinanie się u sąsiada ale i tak już było po wszystkiemu 275123014-zielony.gif Ale nawet przed tą wymianą dużo wcześniej zauważyłem że jak stałem na skrzyżowaniu i miałem światełka włączone to one lekko przygasały, to samo działo sie z oświetleniem tablicy etc. A jeżeli dodatkowo włączyłem ogrzewanie tylnej szyby to buda tak się trzęsła że mało co sie nie rozleciała screwy.gif Gdy zwiększałem obroty wszystko było ok. Wymieniałem szczotki w alternatorze i sprawdzałem napięcie ładowania, wszystko było ok. Już myślałem że ten typ tak ma i przyzwyczaiłem się do tego. Gdy zabiłem stary akumulator i wymieniłem go na nowy, problem zniknął smile.gif Nawet całkiem zapomniałem o tym wszystkim ale teraz mogłem sobie przypomnieć. Na nowym aku nawet przy full obciążeniu (światła, radio, tylna szyba, nawiew) gdy stoję a samochód jest na wolnych obrotach nic nie przygasa i nie telepie budą. Być może u ciebie też akumulator już dogorywa hmm.gif

Napisano

wyglada na to ze alternator w czasie "pracy" ma ciezko. Dlaczego ? Mechanicznie jest poprawnie poskladany ? Skad nagle takie opory ? Lozyskowanie , pasek na hama nie naciagniety ? Kto to skladal ? Kowalski czy jakis porzadniejszy spec ?

Napisano

> wyglada na to ze alternator w czasie "pracy" ma ciezko. Dlaczego ?

> Mechanicznie jest poprawnie poskladany ? Skad nagle takie opory

> ? Lozyskowanie , pasek na hama nie naciagniety ? Kto to

> skladal ? Kowalski czy jakis porzadniejszy spec ?

Wszystko jest w najlepszym porządku panie sefie. Alternator przy obciążeniu pracuje ciężko i im obicążenie większe, tym znaczniej spadają obroty na luzie. Zauważ, że wyłączając światła obroty wzrastają i odwrotnie...

Napisano
  • Autor

To co to mzoe byc? aku? przeciez podczas pracy silnika odlacze aku to jest to samo wiec watpie zeby aku byl tu winny on tylko potrzebny jest do rozruchu podczas pracy silnika aku jest niepotrzebny, naciagniety pasek? a co to ma wspolnego? jak masz za lozny to mozna nie miec ladowania bo pasek moze sie slizgac a jak nawet jest naciagniety to nic nie ma wspolnego. moze ktos ma lepsze odpowiedzi na pomoc?:(

Napisano

Zwróć uwagę, że Twoje auto ma trochę lat i tyle samo ma instalacja elektryczna w nim zamontowana... Po takim czasie styki się utleniają i na każdym połączeniu przewodów, kostkach, zaciskach, itp. są coraz to większe straty. Przeczyść styki kierując się zasadą: im grubszy przewód, tym dokładniej. Szczególnie dopracuj klemy i wszystkie połączenia głównego przewodu zasilania instalacji (aku-skrzynka bezpieczników) oraz same bezpieczniki i konektorki na wcześniej wspomnianej skrzynce. Na nowy akumulator masz jeszcze czas.

PS. To, że obroty silnika spadają po załączeniu świateł, jest normalnym objawem. To 800 obr/min jest bardziej realne niż 600 które wspomniałeś (i myślę, że oszacowałeś na słuch). Przy 600 obrotach, to budą już tak telepie, że nie wiadomo co łapać, bo wszystko się sypie wink.gif

Napisano
  • Autor

tzn wiesz mam obrotomierz;)wiec widze po 2 wszystkie styki sa czyszczone regularnie wd-40 po zatym wsyzstkie styki wymienione itd, jakis mechanik powiedzial ze ponoc to przekaznik swiatel robi zwarcie i opadaja obroty tylko na chlkopski rozum to musialby przygasac swiatla a wszystko jest ok;/

Napisano

> tzn wiesz mam obrotomierz;)wiec widze po 2 wszystkie styki sa

> czyszczone regularnie wd-40 po zatym wsyzstkie styki wymienione

> itd, jakis mechanik powiedzial ze ponoc to przekaznik swiatel

> robi zwarcie i opadaja obroty tylko na chlkopski rozum to

> musialby przygasac swiatla a wszystko jest ok;/

ja ci opisze objawy jak mi padł Alternator:

Wszystko ok pracowalo jezeli chodził silnik tzn był w ruchu wjechałem na stacje wyłączyłem silnik i już nic nie chciało pierdnąć to ja do sklepu po nowy AKU bo to było w trasie i innego wyboru nie miałem ( yogi mi pomagał wtedy pozdro ) wrzuciłem nowy aku odpalil ladne ładowanie obroty dobre to ja dalej w trase po przejechaniu okolo 200 km to samo tylko już zaowarzyłem że światla mi przygasaly, zegarek, kontrolki i wszystko związane z elektryką

Napisano
  • Autor

padl ci regulator napiecia:) mialem teraz ostatnio to samo

Napisano

> tzn wiesz mam obrotomierz;)wiec widze po 2 wszystkie styki sa

> czyszczone regularnie wd-40 po zatym wsyzstkie styki wymienione

> itd, jakis mechanik powiedzial ze ponoc to przekaznik swiatel

> robi zwarcie i opadaja obroty tylko na chlkopski rozum to

> musialby przygasac swiatla a wszystko jest ok;/

Podlacz woltomierz bezposrednio na akumulator, odpal silnik, sprawdz napiecie, wlacz swiatla i sprawdz ponownie. Bedzie wiadomo co sie dzieje.

Napiecie bez swiatel powinno byc ok 14,2 - 14,4 po wlaczeniu moze spasc o ok 0,5V.

Napisz jakie uzyskales wyniki to pomyslimy co dalej.

Napisano
  • Autor

no i takie sa:) tylko opadaja nawet do 1volta sprobuje przelozyc aku ale watpie zeby to mialo cos wspolnego z tym.

Napisano

> no i takie sa:) tylko opadaja nawet do 1volta sprobuje przelozyc aku

> ale watpie zeby to mialo cos wspolnego z tym.

W tipo "blad" czy tez "awaria" alternatora byla sygnalizowana przez leciutko jarzaca sie kontrolke aku. Przejezdzilem w takim stanie chyba z 5 tys km jak nie wiecej , poszedlem do elektryka w momecie gdy zaczelo mnie to irytowac smile.gif Myslalem ze jakies zwarcia na konsoli i zarowka sie swieci ot tak... okazalo sie ze alternator mial uszkodzone "diody wzbudzenia" czy jakkolwiek sie to zwalo. Smieciowe koszty naprawy.

Napisano

MI jak padł alternator to było słychać grzechotanie, później zaczęła sie świecić kontrolka ładowania aż w końcu silnik nie miał siły i zgasł. Wszystko działo się po trasie. Jak mi silnik zgasł to nie chciał zapalić bo nie miał siły zakręcić, więc za klucz i heja z paskiem. Pasek zdjąłem, przejechałem jakieś 8 kilometrów bez ładowania do najbliższego warsztatu gdzie robią alternatory. Pan rozkręcił, obadał a nam łożysko szlag trafił angryfire.gif Tak trafił że aż się wszystko zatrzymało i poprzekręcało tam w środku. Zapłaciłem 150 zł za naprawę tego padła ale teraz już jakieś 4 latka jeździ i ładuje dobrze biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.