Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzony klakson/immobilaizer???

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czas temu jakiś nabyłem sobie ślicznego Kropka MK1 75 SX. Jednym z felerów był/jest niedziałający klakson. Sprawdziłem bezpiecznik (ok) ale jedyne urządzenie klaksono-podobne zlokalizowałem z prawej strony przedziału silnika (tuż obok akumulatora)

24816bbc7010b032m.jpg

Element ten jest niestety pęknięty więc nie mam pewności, że funkcjonuje jak należy. Mało tego, nie doczytałem sie w instrukcji Kropka cóż to za diabelstwo? Czy to centralna immobilaizera?

c6676e986ddd9071m.jpg

Nie biorę się jeszcze za rozbieranie tego elementu na czynniki pierwsze ale pewnie będzie trzeba to uczynić.

Druga sprawa wiążąca się z podstawowym problemem to brak możliwości obsługi centralnego zamka pilotem w kluczyku.

b5a2662824f5ecaam.jpg

Rozkręciłem centralke zdalnego sterowania chcąc sprawdzić, czy nie jest uszkodzona. Starałem się zaprogramować kod kluczyka i wciskając przycisk czekałem na to, aż dioda zacznie mrugać... nie zaczęła frown.gif Ale element który ma informować alarm o próbie włamania działa (kiedy poruszyłem delikadnie tą częścią zaświecił się czyli daje sygnał.

Czy powodem moich problemów jest uszkodzenie elementu widocznego poniżej czy jest jeszcze cos na co powinienem zwrócić uwagę?

Szukam również jakiegos dobrego (dobrego bo przejrzystego dla amatorów smile.gif ) artykułu o elektronice w Punto I takiej jak alarmy, centralni bezpiecznikow, gdzie co i dlaczego.

Serdecznosci

Napisano

klaksony (bo w ELX'ach fabrycznie są dwa) montowane winny być w narożach auta, między zderzakiem a przednim pasem

a co do centralnego, to niestety sterownik IR ma swoją wadę w postaci zasięgu, ostatnio był manual przeróbki na radiówkę rozwiązujący problem na stałe, a koszty niewygórowane

Napisano

to jest syrenocentralka fabrycznego alarmu.

Syrena alarmu działa ?

Napisano

przyczyna niedzialania klaksonu moze byc brak styku na kolumnie kierowniczej,mialem ten sam problem sz wkoncu zdematowalem kierownice i na klaksonie niebylo pradu(na kablach wychodzacych z kierownicy)po zdjeciu kierownicy jes taki okragl plastik a pod nim 2 miedziane blaszki dtykajace miedzianej plytki-u mnie byly zasyfione.przczyscilem smar szmatka i lekko papierem sciernym drobnym przetarlem i problem zniknal jak narazie na stale.A twoja fotografia przedstawia centralke sterowania fabrycznego alarmu jak zreszta kolega yaboll juz powiedzial smile.gifpozdro

Napisano
  • Autor

Quote:

przyczyna niedzialania klaksonu moze byc brak styku na kolumnie kierowniczej

To chyba nie to, kiedy chcac uslyszec dzwiek klaksonu wciskam paluchem jego "aktywatory" na kierownicy slysze "cyknięcie" z centralki bezpiecznikow wiec zakladam (choc moge sie mylic, bo na elektryce znam sie jak wilk na gwiazdach... ale chce to zmienic smirk.gif ) ze styk jest. Problem bedzie chyba z sama syrenka klaksonu. Postaram sie do niego dotrzec by zobaczyc, czy jest caly.

Quote:

fotografia przedstawia centralke sterowania fabrycznego alarmu

W takim razie i ona moze byc uszkodzona. Czy taka czesc mozna/warto wynienic na nowa/uzywana? Czy jest w niej zapisany kod ktory wspoldziala z komputerem samochodu? Slowem z czym to sie je?

Napisano

> Druga sprawa wiążąca się z podstawowym problemem to brak możliwości

> obsługi centralnego zamka pilotem w kluczyku.

> Rozkręciłem centralke zdalnego sterowania chcąc sprawdzić, czy nie

> jest uszkodzona. Starałem się zaprogramować kod kluczyka i

> wciskając przycisk czekałem na to, aż dioda zacznie mrugać...

> nie zaczęła

A dioda na kluczyko-pilocie miga/świeci się? Centralka (i wiązka poniżej) najpewniej uszkodzone w wyniku wypadku (widać, że lewy przód/bok był dość poważnie uszkodzony).

P.S.

Dziwnie Ci wygląda pod tą maską, który to rocznik? Ja też mam 75 ELX a mam inne urządzenie ABS, i tam gdzie Ty masz jakiś moduł za centralką alarmu ja mam bezpieczniki.

P.P.S.

W pierwszym otworze na błotniku pod zbiorniczkiem spryskiwacza powinna być szpilka z nakrętką (chyba mocowanie zbiorniczka).

Napisano
  • Autor

Tak, kluczyk na pierwszy rzut oka dziala, dioda mryga a centralka a raczej jej obudowa istotnie musiala miec wypadek bo jest peknieta. Zastanawiam sie czy jest mozliwa jej naprawa (elektronik) czy powinienem wymienic ja na nowa/uzywana.

To Punto 75 SX z 1995 roku

Modul ABS jest pod sama szyba (srebrne pudeleczko), bezpieczniki sa wewnatrz samochodu (kolo kolumn kierownicy przy samych drzwiach.

U mnie zbiornik mocowany jest od spodu pojazdu, trzyma sie na 3 srubach a przytwierdzony jest do blotnika/nadkola od "wewnatrz" czy moze raczej od spodu.

Napisano
  • Autor

Dzis staralem sie odnalesc klakson w Kropku. Czy pomozecie drodzy koledzy z jego zlokalizowaniem? W ktorym dokladnie miejscu jest zamontowany?

Napisano

> Witam.

> Czas temu jakiś nabyłem sobie ślicznego Kropka MK1 75 SX. Jednym z

> felerów był/jest niedziałający klakson. Sprawdziłem bezpiecznik

> (ok) ale jedyne urządzenie klaksono-podobne zlokalizowałem z

> prawej strony przedziału silnika (tuż obok akumulatora)

> Element ten jest niestety pęknięty więc nie mam pewności, że

> funkcjonuje jak należy. Mało tego, nie doczytałem sie w

> instrukcji Kropka cóż to za diabelstwo? Czy to centralna

> immobilaizera?

> Nie biorę się jeszcze za rozbieranie tego elementu na czynniki

> pierwsze ale pewnie będzie trzeba to uczynić.

> Druga sprawa wiążąca się z podstawowym problemem to brak możliwości

> obsługi centralnego zamka pilotem w kluczyku.

> Rozkręciłem centralke zdalnego sterowania chcąc sprawdzić, czy nie

> jest uszkodzona. Starałem się zaprogramować kod kluczyka i

> wciskając przycisk czekałem na to, aż dioda zacznie mrugać...

> nie zaczęła Ale element który ma informować alarm o próbie

> włamania działa (kiedy poruszyłem delikadnie tą częścią

> zaświecił się czyli daje sygnał.

> Czy powodem moich problemów jest uszkodzenie elementu widocznego

> poniżej czy jest jeszcze cos na co powinienem zwrócić uwagę?

> Szukam również jakiegos dobrego (dobrego bo przejrzystego dla

> amatorów ) artykułu o elektronice w Punto I takiej jak alarmy,

> centralni bezpiecznikow, gdzie co i dlaczego.

> Serdecznosci

klaksonjest z lewej strony pomiedzy zderzakiem a podluznica

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.