Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na "pół gwizdka" - nic sie nie stanie?

Featured Replies

Napisano

Witam

Zaraz wytlumacze o co chodzi bo pewnie nikt nie kapi. Nie bede rozpisywal sie nad problemem (nagle powrocil frown.gif z moja (shit)Astra II, znowu gasnie z powodu najpewniej sterownika wtrysku paliwa, jak zagladalem od spodu pod silnik zauwazylem ze izolacja kabelkow prowadzacych do sterownika jest bardzo mokra od czegos oleistego. Nie jest to napewno olej z silnika, nie wiem co jest jeszcze na olej tam wspomaganie, co jeszcze moze byc?

Takze oslona plastikowa silnika pod misa olejowa jest "obzygana" czyms oleistym sklejonym z kurzem. Kurcze mialem sie nie rozpisywac nad tym zonkiem.

Chodzi o to ze mam sposob na gasnacy samoczynnie silnik, otoz przy zmianie biegow nie puszczam sprzegla do konca tylko powolutku je puszczam do polowy jednoczesnie gazujac i tak jadac ani razu mi nie zgasnal, dlatego nazywam to jazda na pol gwizdka. Tego typu jazda jest dosc wolna a obroty staram sie nie przekraczac 1900/2000 czyli praktycznie jazda bez zalaczania turbosprezarki. Pal go szesc ze znowu mi powrocil problem gasniecia samochodu, jutro mam wazna podroz 200 km do zrobienia i chcialem zapytac czy taka jazda na pol gwizdka moze byc szkodliwa??

Napisano

Dla silnika to ciężko powiedzieć, bo nie wiadomo dlaczego gaśnie. Ale jeżeli chodzi normalnie (poza gaśnięciem) to nic mu się nie powinno stać. Inna sprawa jeśli idzie o sprzęgło. Ono na pewno za długo nie pociągnie przy takich kombinacjach.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Dla silnika to ciężko powiedzieć, bo nie wiadomo dlaczego gaśnie. Ale

> jeżeli chodzi normalnie (poza gaśnięciem) to nic mu się nie

> powinno stać. Inna sprawa jeśli idzie o sprzęgło. Ono na pewno

> za długo nie pociągnie przy takich kombinacjach.

> pozdr

Poza gasnieciem chodzi ok, silnik gasnie prawdopodobnie z tej samej przyczyny co pare miesiecy temu przez sterownik wtrysku paliwa ktory znajduje sie za silnikiem po srodku miedzy silnikiem a kabina. Jak mowie zagladalem od spodu i izolacja jest od czegos mokra pewnie przeszlo na kabelki i robi zwarcie tak mi sie wydaje ale pytalem wczesniej co to za olej moze byc, tzn co jest na olej w tej astrze, bo olej silnikowy to to napewno nie jest. No i wlasnie to sprzeglo jak ono to zdzierzy?

Napisano

> No i wlasnie to sprzeglo jak ono to zdzierzy?

odrazu go nie zajeździsz. bez stresu. trzebaby się porządnie postarać, zeby zabić sprzęgło przez pare tyś km.

Rób wszystko delikatnie i będzie gites wazniak.gif

Napisano

A jeśli wciśniesz sprzęgło do końca i gazujesz to gaśnie?

I jeszcze jedno. Nie ubywa ci płynu chłodniczego?

Napisano
  • Autor

> I jeszcze jedno. Nie ubywa ci płynu chłodniczego?

Orochimaru plynu mi ubywalo mialem wyciek z nagrzewnicy ale wymienilem uszczelki (oringi) na rurkach przed nagrzewnica i jak narazie sucho, a do czego zmierzasz zadajac to pytanie?

> A jeśli wciśniesz sprzęgło do końca i gazujesz to gaśnie?

Nie probowalem tak robic, ostatnio mialem tak z gasnieciem samochodu w zimie w styczniu dokladnie a moje wieloboje sa tutaj opisane jesli sie chce komus czytac http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post278610507

Dzis mi zgasl 2 razy dokladnie w ten sam sposob opisany w temacie ktory linijke wyzej podalem, moj sposob "na pol gwizdka" jest skuteczny samochod nei gasnie, ale maxymalna predkosc jaka tak jechalem to 60 km/h (4 bieg miasto only) a na V biegu juz nie probowalem, dlatego pytam czy da rade tak przejechac ze 200 km

Napisano

Zmierzam do tego, że może masz wyciek z chłodnicy oleju i stąd ta maź hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.