Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

smarowanie tuleji gumowych tylnego zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni w moim stilo jest słyszalny dodatkowy odgłos - skrzypienie i trzeszczenie tylniej zawiechy. Dlatego na początku postanowiłem przesmarować tuleje gumowe, tylko nie wiem czy jest tam jakać kalamitka , czy smaruje sie tak po wierzchu ?

ktoś przerabiał ten problem ?

Napisano

> Dlatego na początku

> postanowiłem przesmarować tuleje gumowe, tylko nie wiem czy jest

> tam jakać kalamitka , czy smaruje sie tak po wierzchu ?

> ktoś przerabiał ten problem ?

Jakis smar (najlepiej silikonowy) w spray-u z dozownikem w postaci długiej rurki i tyle wystarczy - z podnośnika jest dostęp do obu stron tulei i trzeba dokładnie obsmarować gumę widoczną z boku z obu stron.

Pomaga na jakieś dwa-trzy tygodnie - przynajmniej przy tulejach wymienionych, przy oryginalnych - nie mam pojęcia, nie było potrzeby smarowania, bo nie skrzypiały.

Napisano

> ktoś przerabiał ten problem ?

JaMi smarował, ale po 2-3 miesiącach problem powracał.

Napisano
  • Autor

> Pomaga na jakieś dwa-trzy tygodnie - przynajmniej przy tulejach

> wymienionych, przy oryginalnych - nie mam pojęcia, nie było

> potrzeby smarowania, bo nie skrzypiały.

to nie zostaje mi nic innego jak ich wymiana crazy.gif

dobrze pamietam że tylna belke należy prawidłowo dokręcić jak stilak stoi już na kołach, a nie jak jest na podnośniku ?

Napisano

> to nie zostaje mi nic innego jak ich wymiana

Z tym tematem to tak ostrożnie trzeba hmm.gif - tuleje, które są sprzedawane w ASO są inne niż te, które są montowane fabrycznie. Takich, jak te fabryczne kupić się nie da, bo nie da się ich zamontować do belki w warunkach warsztatowych - mam to na piśmie z FAP.

W każdym razie po wymianie taka cisza pracy tylnego zawieszenia jak po wyjeździe z salonu będzie trwała tydzień-dwa, a potem i tak się zacznie skrzypienie i chrobotanie. frown.gif

> dobrze pamietam że tylna belke należy prawidłowo dokręcić jak stilak

> stoi już na kołach, a nie jak jest na podnośniku ?

Dokładnie ok.gif

Ale na skrzypienie to i tak nie pomoże. rotfl.gif

Napisano

Witam. Widzę, że kolega wymieniał tulejki. Ile to kosztowało? Jestem na etapie szukania warsztatu. Pozdro

Napisano

> Witam. Widzę, że kolega wymieniał tulejki. Ile to kosztowało? Jestem

> na etapie szukania warsztatu. Pozdro

W ASO 500, w warsztacie niezależnym 200. Tyleje w ASO można kupić po 65 złotych. Numer katalogowy jest w archiwum. Hasło wytrych - tuleje. wink.gif

Napisano

> Witam. Widzę, że kolega wymieniał tulejki. Ile to kosztowało? Jestem

> na etapie szukania warsztatu. Pozdro

Wymieniałem w ASO w Poznaniu niecały rok temu. Kilka dni temu wymieniałem ponownie w ramach gwarancji! Wniosek taki, że wymienione tuleje wytrzymały około 10 000 km. Te wymienione niedawno juz zaczynają walic na dziurach, więc podejrzewam że po wyjeździe wakacyjnym znowu zawitam do ASO z reklamacją. Kolega ma pokryc operacje z własnej kieszeni, więc odradzam tuleje z ASO. Są dwa alternatywne wyjćia. Tuleje elastomerowe na zamówienie, podobno są wieczne, niewiadoma pozostaje cena i czas oczekiwania na zrobienie. Kupno dobrego zamiennika, wiem, że Vema ma w ofercie takie tuleje. W wielu ASO części Vema są montowane jako zamienniki i jest na to udzielana gwarancja. W niektórych ASO części Vema sa montowane jako oryginały i w cenie oryginałów ale to już inna bajka.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wymieniałem w ASO w Poznaniu niecały rok temu. Kilka dni temu

> wymieniałem ponownie w ramach gwarancji! Wniosek taki, że

> wymienione tuleje wytrzymały około 10 000 km.

Zgadza się ok.gif - mam podobne obserwacje. Na początku słychać chrobotanie i skrzypienie i przez jakiś (stosunkowo niedługi) czas tylko to, a potem również coraz głośniejsze stukanie. W każdym razie trwałość rych tulei jest gorsza w porównaniu do tego, co zamontowano do auta w fabryce, komfort użytkowania (ze względu na chrobotanie i skrzypienie) również.

> Vema ma w ofercie takie tuleje

A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi zamiennikami? hmm.gif

Napisano

> Zgadza się - mam podobne obserwacje. Na początku słychać chrobotanie

> i skrzypienie i przez jakiś (stosunkowo niedługi) czas tylko to,

> a potem również coraz głośniejsze stukanie. W każdym razie

> trwałość rych tulei jest gorsza w porównaniu do tego, co

> zamontowano do auta w fabryce, komfort użytkowania (ze względu

> na chrobotanie i skrzypienie) również.

> A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi zamiennikami?

Mam wahacze Vemy i po przebiegu prawie 10 tyś wszystko z nimi ok. Poza tym koszt tych tulejek jest smieszny a podejrzewam, że nie moga byc gorsze od oryginału.

Napisano

Sprawdzałem zamienniki są dostępne w Vemapolu ale nie są produkcji firmy Vema tylko Malo. Są droższe niz oryginały ale podobno znacznie lepsze. Koszt 1 sztuki to 110 zł, myslę, że rabat około 10-15% procent bedzie mozliwy gdyby ktoś był zainteresowany.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie wiem jak u was, ja wymieniłem w Aso po 120 tys. km. Siadła tylko jedna, ale zgodnie ze sztuką robili całość. Któryś z ostatnich przewodów hamulcowych nie dał się odkręcić - zdarza się, to też wymienili. Całość kosztowała mnie 580 zetów. Przyzwoicie. Zrobiłem już od tego czasu 25 tys km i jak dotąd nie słyszę żadnych, jak to określiliście chrobotów i skrzypienia. CO mi założyli - nie wiem. WIem tylko, że każda tuleja kosztowała ok. 70 zetów. Jeździ fajnie. rotfl.gif

Napisano

> Nie wiem jak u was, ja wymieniłem w Aso po 120 tys. km. Siadła tylko

> jedna, ale zgodnie ze sztuką robili całość. Któryś z ostatnich

> przewodów hamulcowych nie dał się odkręcić - zdarza się, to też

> wymienili. Całość kosztowała mnie 580 zetów. Przyzwoicie.

> Zrobiłem już od tego czasu 25 tys km i jak dotąd nie słyszę

> żadnych, jak to określiliście chrobotów i skrzypienia. CO mi

> założyli - nie wiem. WIem tylko, że każda tuleja kosztowała ok.

> 70 zetów. Jeździ fajnie.

Miałeś szczęscie i trafiłeś na dobre ASO i rzetelnego mechanika. Zapłaciłeś sporo ale jak mniemam wynikało to ze zdjecia całej belki w celu dokładnego wciśniecia tulei. Jak widac mozna to zrobic raz a dobrze ale niektóre ASO robią to szybko i źle. Jestem ciekawy jaka minę zrobi mój "ulubiony" mechanik jak sie zjawie znowu w polcarze w celu kolejnej wymiany gwarancyjnej tulei biglaugh.gif Newet sie dowiedziałem, że te tuleje są okrągłe i symetryczne icon_eek.gif, resztę sami sobie dopowiedzcie!

Napisano

Jest jeszcze jedno prawdopodobne wyjście - tuleje od nowego Bravo mogłyby pasować do Stilaka a z tego co słyszałem - są już poprawione i dużo bardziej trwałe.

Napisano

> Jest jeszcze jedno prawdopodobne wyjście - tuleje od nowego Bravo

> mogłyby pasować do Stilaka a z tego co słyszałem - są już

> poprawione i dużo bardziej trwałe.

Można to sprawdzić w eperze lub dowiemy się od pana Krzysztofa na spocie w Euromobilu zlosnik.gif

Napisano

Ale czy nie okaże się, że można je założyć tylko w fabryce, a jako część zamienna są dostępne tylko te gorsze?

Napisano

> Ale czy nie okaże się, że można je założyć tylko w fabryce, a jako

> część zamienna są dostępne tylko te gorsze?

Na tę chwilę jest to niewiadoma.

Prawdopodobnie jako część zamienna na początku dostępna będzie w serwisie, ale można się spodziewać, że zamienniki również będą dostępne (oczywiście te "doskonalsze")

Napisano

A występują jako zestaw naprawczy tylnej belki dedykowany do Bravo? hmm.gif Bo jeśli nie (a najprawdopodobniej nie) - to w sumie wszystko jedno, jakie są. Mnie osobiście na przykład w zupełności wystarczyłyby tuleje od Stilo - takie, jak są montowane fabrycznie- tylko, że nie da ich się kupić, ani - tym bardziej - zamontować zlosnik.gif

Napisano

> A występują jako zestaw naprawczy tylnej belki dedykowany do Bravo?

> Bo jeśli nie (a najprawdopodobniej nie) - to w sumie wszystko

> jedno, jakie są. Mnie osobiście na przykład w zupełności

> wystarczyłyby tuleje od Stilo - takie, jak są montowane

> fabrycznie- tylko, że nie da ich się kupić, ani - tym bardziej -

> zamontować

i to pozostaje niewiadomą (przynajmniej dla mnie), ale myślę, że tego typu informacjami powinien dysponować już p. Krzysztof.

p.s.

Wczoraj spotkałem się z nim w Mikołajkach, mogłem zapytać...ale zawracać d*** w czasie urlopu? nieee, poczekajmy aż wróci do Wawy smile.gif

Napisano

Z tym szczęściem to pewnie masz rację, ale dobrze że akurat tak wyszło. Nie zmienia to jednak faktu, że co jakiś czas podnoszę autko, chodzę pod nim i oglądam sobie tuleje też, czy aby nie leją. Autko ma spory już przebieg, ale jak do tej pory jeśli miałbym sprzedać to mogę naprawdę polecić.

Co do mojego podejścia do serwisu: nie darzę serwisów nadmiernym zaufaniem, tym bardziej, że nawet jeśli naprawa jest wykonana dobrze to i tak jakieś drobiazgi trzeba poprawić. W przypadku belki dotyczyło do zawleczek zabezpieczających przewody hamulcowe w "siodełkach" - po prostu nie założyli. Wprawdzie mało to istotne, bo pewnie połowa korzystających z serwisów jeździ już bez tego, ale ja wolę je mieć.

Poza tym trudno mi wyobrazić sobie wymianę tulei bez zdejmowania belki - tak chyba pewniej.... Powodzenia!

Napisano

Dziś smarowałem tuleje tylnej belki - bo zaczęły cichutko piszczeć sick.gif . Jeszcze mam oryginalne, przebieg trochę ponad 70 kkm.

Po przesmarowaniu płynnym silikonem na razie cisza, ciekawe na jak

długo mlot.gif , same tuleje jeszcze nie wykazują że to już ich koniec,

poza skrzypieniem jest cisza.

Druga sprawa ciekawsza angryfire.gifangryfire.gif wygląda na to że padł simering między skrzynią biegów a kołem zamachowym - na łączeniu widać olej silnikowy (nie jest to wielki wyciek) ale wnerwiło

mnie to porządnie czerwona.gifmlot.gif.

Gdybym nie budował teraz chatki to bym dziada sprzedał, a tak będę się męczył z nim jeszcze może i dwa lata bokser.gif

Napisano

> Druga sprawa ciekawsza wygląda na to że padł simering między

> skrzynią biegów a kołem zamachowym - na łączeniu widać olej

> silnikowy (nie jest to wielki wyciek) ale wnerwiło

> mnie to porządnie .

> Gdybym nie budował teraz chatki to bym dziada sprzedał, a tak będę

> się męczył z nim jeszcze może i dwa lata

Nie chcę niczego sugerować, bo powinien to zobaczc mechanik,

ale może to być 'tylko' uszczelniacz półosi.

Np. w JTD 115 to dość popularna usterka i nie wymaga zbyt dużej rozbiórki

w porównaniu do rozpinania skrzyni wink.gif

Napisano

> Nie chcę niczego sugerować, bo powinien to zobaczc mechanik,

> ale może to być 'tylko' uszczelniacz półosi.

> Np. w JTD 115 to dość popularna usterka i nie wymaga zbyt dużej

> rozbiórki

> w porównaniu do rozpinania skrzyni

Mechanik to widział, półosie są w porządku sciana.gif, niestety simering mlot.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.