Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbieznosc-sruby regulacyjne

Featured Replies

Napisano

Witam, ostatnio po znajomosci wymienilem koncowki drazka, lecz z mojej nie wiedzy (a znajomy sie nie domysli) nie ruszane byly sruby regulacyjne do ustawienia zbieznosci. No i teraz moje pytanko brzmi jak rozruszac te sruby regulacyjne, bo jak dzisiaj pojechalem do jednego z serwisow (nie ASO) to krzykneli ze z rozruszaniem srub reg i ustawienie zbieznosci okolo 150-180zl, az blady sie zrobilem. Wiem ze to nie duzo roboty lecz nie wiem jak do tego sie zabrac, czy trzeba spowrotem rozbierac drazki czy wystarczy zdjac kolo? mozna jakies foto gdzie i co ruszyc?

Bylbym bardzo widzieczny za wszelkie info.

Szkoda mi kasy dawac za to co moge zrobic sam, bo sama zbieznosc to koszt 50zl ale zeby ruszyc srubkami i tyle placic to przesada.

Napisano

Podobno są z tym problemy. U mnie przy wymianie końcówek śruby wykręciły się bez protestów. Sam je rozruszaj i wtedy podjedź na ustawienie.

Napisano
  • Autor

> Podobno są z tym problemy. U mnie przy wymianie końcówek śruby

> wykręciły się bez protestów. Sam je rozruszaj

no wlasnei ale gdzie to jest ktore to dokladnie trzeba rozruszac. Bo w serwisach mi mowia ze moga ustawic ale na moja odpowiedzialnosc ze moga zerwac sruby i dlatego lepiej to rozruszac. ale jak to sie do tego zabrac moze jakies foto? jaki klucz mi bedzie potrzebny (nr)?

> i wtedy podjedź na ustawienie.

wlasnei tak chce zrobic

Napisano

Na końcu drążka kierowniczego masz szpilkę (śrubę z obustronnym gwintem). Jest ona zabezpieczona śrubką pod kątem prostym , która ściska gwint. Właśnie te szpilki trzeba rozruszać.

Napisano
  • Autor

> Na końcu drążka kierowniczego masz szpilkę (śrubę z obustronnym

> gwintem). Jest ona zabezpieczona śrubką pod kątem prostym ,

> która ściska gwint. Właśnie te szpilki trzeba rozruszać.

czyli jak dobrze rozumiem to musze poluzowac ta srube co jest pod katem prostym co sciska gwint?

sotry za takie pytania lecz nigdy nie mialem do czynienia z bolidem i trzeba lopatologicznie blush.gif

Napisano

> czyli jak dobrze rozumiem to musze poluzowac ta srube co jest pod

> katem prostym co sciska gwint?

Tak,ale rozruszać trzeba tą z gwintem obustronnym.Czyli tą na którą nakręcałeś gałkę (końcówkę drążka)

Napisano
  • Autor

> Tak,ale rozruszać trzeba tą z gwintem obustronnym.Czyli tą na którą

> nakręcałeś gałkę (końcówkę drążka)

rozmuem ze ta szpilka jest wkrecona czy tylko nabita? czym to rozruszac? nie ma nikt jakiegos foto do lepszego zobrazowania tego wszystkiego. bylem przy wymianie drazkow wiem co i jak wygalda lecz nie przyjrzalem sie tej szpilce.

czy to o ta szpilke chodzi i ta srube co skierowana jest na niej strzalka? <zalacznik>

post-90196-14352483956668_thumb.jpg

Napisano

Codzi o tą śrubę (szpilkę) co pokazują czerwone strzałki

9b3e0d42b6a9cefc.jpg

Napisano
  • Autor

> Na końcu drążka kierowniczego masz szpilkę (śrubę z obustronnym

> gwintem). Jest ona zabezpieczona śrubką pod kątem prostym ,

> która ściska gwint. Właśnie te szpilki trzeba rozruszać.

aha juz zaczynam jarzyc cool.gif czyli najpierw musze poluzowac ta srube co jest zaznaczona czarna strzalka, nastepnie musze rozruszac w lewo i w prawo ta srube co zaznaczyl danek7902 jak juz sie troche porusza to nalezy dokrecic srube z czarna strzala. Dobrze jarze? blush.gif

[p.s. (i nie trzeba wykrecac koncowki drazka?) moze orjentujecie sie jakie klucze beda potrzebne, chodzi o nr]

Napisano

> Dobrze

> jarze?

Bardzo dobrze wink.gif

Tylko pokręć parę obrotów tą śrubą,a nie tylko lewo prawo wink.gif

Napisano

> Bardzo dobrze

> Tylko pokręć parę obrotów tą śrubą,a nie tylko lewo prawo

Witam!

Najlepiej to by bylo, wykrecic ja calkowicie i dobrze oczyscic na szczotce drucianej. W porzadnym warsztacie tak sie robilo, aby mozna bylo w razie czego dzialac na calym zakresie gwintu.

Skoro i tak jedzie na ustawienie to suwmiarka w reke, zmierzyc sobie ile jest a po oczysczeniu wkrecic na ten sam wymiar. Jedna strone a potem druga, dac smaru a zaden diagnosta nie podbije ceny smile.gif.

Napisano

> aha juz zaczynam jarzyc czyli najpierw musze poluzowac ta srube co

> jest zaznaczona czarna strzalka.... i tą w samej końcówce- po drugiej stronie....a klucze: 13, 17 albo 19( nie pamietam juz...raczej17), WD-40, a ja jeszcze uzyłem 2 młotków do opukania gwintu bo u mnie to na amen zastojało sie.......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.