Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda w Aucie - przeczytane WOA

Featured Replies

Napisano

Wiem ze to juz chyba tysieczny raz o tym sie pisze ale coz. mam taki problem. Dostaje mi sie na podsufitke woda a dokładniej w to miejsce co jest wgłebienie gdzie jest montowana lampka oswietlenia wewnetrznego. co dziwne nie przy kazdym deszczu, bo czasem przy malej mrzawce wleci a czasem przy ulewie jest sucho. Przeczytalem wszystko o wodzie w aucie na WOA i tutaj , oblepilem co sie dalo silikonem(nawet uszczelke szyby nasmarowalem na laczeniu z dachem tak ze woda nie ma szansy pod nia wpłynąc)i nie wiem co dalej robic niewiem.gif rece juz opadaja. Dodam ze nie mam szyberdachu i woda nie dostaje sie z niedrożnych kanałów odprowadzajacych...

Napisano

A z której strony? Jak z prawej to sprawdź wężyk od spryskiwacza tylnej szyby, może się przetarł i cieknie.

Napisano
  • Autor

nie cieknie z wezyka, bo pisze ze jak postoi samochód na deszczu to wtedy podsufitka jest mokra we wskazanym wczesniej miejscu. wyglada to tak jakby przeciekało przez uszczelke szyby, tylko nie wiem ktoredy bo cala jest oblepiona sylikonem...

Napisano

> czyzby nikt nie byl w stanie mi pomoc...

Szyberdachu nie masz ale masz rynienki do mocowania bagażnika. Ktoś pisał kiedyś manuala jak uszczelnić szwy bo tam przeciekało. Nie ma na WoA?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

rynienki sa , ale obejrzałem je dobrze i ani sladu jakiejs dziurki,korozji itp. wiec podejrzewam ze tamtedy rowniez nie wcieka a jakby wciekało to nie wiem czy woda spływałaby kolo lampki, tylko bylaby np. na podsufitce nad drzwiami...ale chyba jeszcze raz je zobacze i profilaktycznie przejade silikonem...

Napisano

> rynienki sa , ale obejrzałem je dobrze i ani sladu jakiejs

> dziurki,korozji itp. wiec podejrzewam ze tamtedy rowniez nie

> wcieka a jakby wciekało to nie wiem czy woda spływałaby kolo

> lampki, tylko bylaby np. na podsufitce nad drzwiami...ale chyba

> jeszcze raz je zobacze i profilaktycznie przejade silikonem...

Tyczyło to caravana i ciekło z tyłu ale przyczyna może być podobna:

KLIK

Rdzy wcale nie musi być widać - puszcza szew/spaw

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

wiem ze dotyczyło to sie caravana bo przeczytalem juz niemal wszystko o wodzie w aucie i opadaja mi juz powoli rece juz... Według opisu w manualu "parowanie szyb" usunałem miejsca wcieku i udalo zlikwidowac mi sie wode pod dywanikami (za to wielkie dzieki dla kolegi) ale z tą podsufitka to juz nie wiem co mam robic. ale w "załataniu szwów" moja ostatnia nadzieja...

Napisano

> ale w

> "załataniu szwów" moja ostatnia nadzieja...

Bo kurna chyba nie ma innej możliwości... Nie sądzę aby wlewalo się przez uszczelkę szyby przedniej. Przecież ona jest niżej niż podsufitka... Woda do góry by plyneła?

Pozdroofka

Napisano

a masz antenke radiowa na przedzie dachu? ja mam i tam mi cieklo. poza tym szwy dachowe - relingi.

Napisano
  • Autor

nie mam anteny dachowej idlatego mnie to wszystko dziwi ,bo praktycznie woda nie ma ktoredy juz wciekac a od czasu do czasu jest...

Napisano
  • Autor

akurat u mnie jest tak ze podsufitka znajduje sie (z przodu) tuz przy samej szybie a nad nia jest uszczelka... wiec pomyslalem ze moze przez uszczelke...

Napisano

> akurat u mnie jest tak ze podsufitka znajduje sie (z przodu) tuz przy

> samej szybie a nad nia jest uszczelka... wiec pomyslalem ze moze

> przez uszczelke...

Możesz w akcie desperacji wywlec podsufitkę, usiąść w środku i niech ktoś leje z węża po dachu a Ty obserwuj.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

tez myslalem o tym, tylko teraz nie mam zbytnio czasu na taka zbawe, blizej wakacji bedzie troszke wolnego to zobacze...pozdrawiam...

Napisano
  • Autor

> Bo kurna chyba nie ma innej możliwości... Nie sądzę aby wlewalo się

> przez uszczelkę szyby przedniej. Przecież ona jest niżej niż

> podsufitka... Woda do góry by plyneła?

> Pozdroofka

Akurat wczoraj padało i sprawdzilem ktoredy woda wplywa i okazalo sie ze (nie mowie ze napewno bo to widzialem tylko przez otwor od lampki ośw. wewnetrznego i po podsufitce) woda wcieka tak jakby przez uszczele szyby przedniej nad samym lusterkiem. smuzka wody od wewnatrz byla widoczna wlasnie od uszczelki na podsufitke i na zewnatrz podsufitki to samo... tylko zastanawiam sie ktoredy moze wciekac bo uszczelka od szyby cala jest dokladnie zalepiona silikonem a po namowach sprawdzilem jeszcze raz szwy dachowe i choc nie bylo sladu pekniec to je tez w piatek zasilikonowalem...wiec teraz to juz nie wiem sam co mam robic...

Napisano

Jeżeli jesteś pewien, że to przez uszczelkę szyby cieknie to zalepianie silikonem po wierzchu niewiele pomoże. Spytaj u szybiarzy ile może kosztować ponowne wklejenie szyby. Nie sadzę aby z Ciebie zdarli a poza tym, może mają jakiś sposób aby załatać nieszczelnośc bez wyciągania calej szyby.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

na 100% nie jestem pewien, przez ten otwor co pisalem tak to wygladalo. byc moze ze nie wcieka to z zewnatrz nad lusterkiwm tylko gdzies z boku a do srodka wcieka nad lusterkiem. a w astrach szyby sa wklejane czy tylko wraz z uszczelka wkładane??

Napisano

> astrach szyby sa wklejane czy tylko wraz z uszczelka wkładane??

Przednia jest wklejana. Tylna nie wiem, jeszcze nie wyciągałem wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jesteś pewien, że to przez uszczelkę szyby cieknie to

> zalepianie silikonem po wierzchu niewiele pomoże.

Byc moze to bedzie głupie pytanie ale..

czemu jak oblepie od zewnatrz całą uszczelke silikonem to niewiele pomoze?? według mnie jak dobrze zalepie na polaczeniu uszczelka-karoseria to woda powinna nie wciekac juz...ale pewnie jestem w błędzie. jezeli tak to czekam na oświecenie chaja.gif

Napisano

> czemu jak oblepie od zewnatrz całą uszczelke silikonem to niewiele

> pomoze??

Bo oblepiłeś i dalej cieknie wink.gif A tak na poważnie to silikon nie bardzo chce się trzymać lakieru, za gładki jest. Wystarczy że niedokładnie odtłuściłeś (o ile wogóle, przyznaj się wink.gif ) nawet w malym punkcie i woda znajdzie sobie drogę.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.