Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagrzewnica nie grzeje - dlaczego? [astra f + klima]

Featured Replies

Napisano

witam

hehe - takie upały a ja mam problem z nagrzewnicą powietrza...

otóż stałem sobie dziś w koreczku, temparatura silnika wzrosła dość sporo, a ja postanowiłem sprawdzić jak bardzo uda mi się zbić temperaturę samą wentylacją (szyby otwarte, kratki skierowane na zewnątrz)

a więc dmuchawa na 4, temperatura na max i ....... doopa:( zmienił się tylko ton szumu, natomiast temperatura pozostała bez zmian....

dlaczego tak się dzieje?

czy klimatyzacja (niedziałająca póki co) ma lub może mieć z tym jakiś związek?

dwa tygodnie temu miałem zakładany gaz, ale ogrzewanie parownika jest włączone przed zaworem, więc nie powinno mieć wpływu...

pierwsze co mi przychodzi do głowy, to zapchana nagrzewnica - jest jakaś prosta metoda, żeby to sprawdzić

ewentualnie ten zawór na dopływie - jak on właściwie działa?

ufff..... darujcie, że tyle pytań na raz, ale zupełnie mnie to dziś rozłożyło...

Napisano

> ewentualnie ten zawór na dopływie - jak on właściwie działa?

Jak nie dochodzi do niego podciśnienie (tzn nic go nie 'ssa' wink.gif ) to powinien być otwarty. Sprawdź też czy jak przy włączonym silniku odłączysz cienką rurkę od zaworu to czy na końcu będzie czuć zasysanie powietrza? Trzeba ustalić czy zawór się nie otwiera czy sterowanie w konsoli padło.

Napisano
  • Autor

> Jak nie dochodzi do niego podciśnienie (tzn nic go nie 'ssa' ) to

> powinien być otwarty. Sprawdź też czy jak przy włączonym silniku

> odłączysz cienką rurkę od zaworu to czy na końcu będzie czuć

> zasysanie powietrza? Trzeba ustalić czy zawór się nie otwiera

> czy sterowanie w konsoli padło.

zrobiłem tak - rozłączyłem wężyk podciśnienia na odcinku między zaworem a pokrętłem - w jednej chwili z kratek poleciało gorące powietrze....

złączyłem spowrotem podciśnienie i ... wszystko wydaje się być OK smile.gif ciepło/zimno działa prawidłowo smile.gif

podejrzewam zapowietrzoną nagrzewnicę - widocznie gazownicy nie mieli czsu na takie pierdoły....

a najciekawsze jest to, że z środkowych kratek (tych co to niby tylko zimnym powietrzem dmuchają) wylatuje powietrze, którego temperaturę mogę regulować pokrętłem hehe.gif

aczkolwiek nie bardzo rozumiem dlaczego icon_rolleyes.gif

Napisano

> zrobiłem tak - rozłączyłem wężyk podciśnienia na odcinku między

> zaworem a pokrętłem - w jednej chwili z kratek poleciało gorące

> powietrze....

ok.gif

> a najciekawsze jest to, że z środkowych kratek (tych co to niby tylko

> zimnym powietrzem dmuchają) wylatuje powietrze, którego

> temperaturę mogę regulować pokrętłem

> aczkolwiek nie bardzo rozumiem dlaczego

Może któreś cięgno spadło? Sprawdź czy jak włączysz nawiew np. na szyby to też się tak dziwnie zachowuje.

Napisano
  • Autor

a z innej beki pytanie - mosiężny element z dwoma rurkami widoczny po zdjęciu plastikowej obudowy przy nogach pasażera to nagrzewnica? jeszcze tego nie obmacałem, ale myślę, że to będzie dobra metoda sprawdzenia, czy ciecz tamtędy płynie

pytam, bo dziś znowu nie zadziałał nawiew gorącego powietrza

może to nie nagrzwnica tylko faktycznie klapy icon_rolleyes.gif

pokrętło ciepło/zimno działa jakoś inaczej, niż w mojej drugiej astrze....

Napisano

Witam,

u mnie problem polega na tym, że ogrzewanie nie działa wtedy kiedy jest naprawdę potrzebne. Jak auto kupiłem, miało włączone ogrzewanie na pół gwizdka i działało. Przejechałem jakieś 20 km i chciałem się pobawić pstrykami i jak zamknąłem na chwilę obieg to ogrzewanie nie działało przez ponad 200km mimo, że usilnie manipulowałem wszystkimi pokrętłami związanymi z nadmuchem i ogrzewaniem jak również z klimatyzacją. Czy ktoś może wie czym to jest spowodowane? Ten zawór podciśnieniowy by mi się wydawał prawdopodobny, ale czy zamykanie obiegu powietrza mogło go wyłączyć? Mam ten wóz od 2 miesięcy, więc jeszcze niewiele wiem. Dodam, że posiada on webasto, które generalnie działa, ale jak jest wspomniana chwila niedziałania ogrzewania normalnego to i webasto nie grzeje. Jaka jest rola tego podciśnieniowego zaworka? Gdzie go znajdę? Mam silnik 1,8 i cokolwiek zobaczyć jest ciężko... Dzięki za pomoc

Napisano
  • Autor

zaworek znajdziesz po prawej stronie, między silnikiem a ścianą grodziową

jest dość charakterystyczny - czarny, ma okrągły kołpak (w nim prawdobodobnie mambrana), wychodzą z niego trzy węże: wlot, wylot na nagrzewnicę i wylot na silnik

podciśnienie wychodzi cieńkim czarnym wężykiem i - przynajmniej u mnie - jest poprowadzone w okolice kolumny kierowniczej a tam przechodzi do wnętrza kabiny i niknie gdzieś w czeluściach kokpitu

co do funkcji tego zaworu, to jedynie domyślam się, że jego zadaniem jest odłączenie przepływu cieczy przez nagrzewnicę gdy ustawimy temperaturę"zimno"

podanie podciśnienia na zawór powoduje zmianę jego położenia i zawrócenie czynnika spowrotem na silnik (z pominięciem nagrzewnicy)

u mnie w tej chwili też działa jak mu się podoba frown.gif póki co ciepła z nawiewów nie potrzebuję, a jak przyjdzie zima to odłączę podciśnienie, zaślepię wężyk i jakoś przebieduję....

za niedługo będę rozbierał centralny kokpit (wymiana żarówek) więc będzie okazja przyjżeć się, jak to wygląda "od środka"

postaram się o jakieś fotki...

Napisano

Wielkie dzięki Paties, będę szukał cool.gif Ciekawe, że to właśnie za pomocą podciśnienia tym się steruje. Wszędzie elektryka i cięgna a tu podciśnienie. Czuję, że trzeba będzie ów zaworek wymienić.

Pozdrawiam

Napisano

Mam pytanko. Czy u was w Asterkach też tak jest jak u mnie że np. ustawie nawiew na nogi to wieje z górnych kratek i na nogi i bez względu na co ustawie to i tak zawsze wieje z tych kratek. Też tak macie???? tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Mam pytanko. Czy u was w Asterkach też tak jest jak u mnie że np.

> ustawie nawiew na nogi to wieje z górnych kratek i na nogi i bez

> względu na co ustawie to i tak zawsze wieje z tych kratek. Też

> tak macie????

sprecyzuj, czy chodzi o górne centralne, czy górne boczne:)

jeżeli masz na myśli nawiewy centralne, to wydaje mi się, że pokrętło od kierunków nie ma wpływu na te kratki - jakoś nigdy nie zwróciłem szczególnej uwagi na to...tak mi się wydaje...jutro to sprawdzę

prawda jest taka, że jakbyś nie ustawił nawiewu to i tak z każdej kratki cośtam poleci - możesz mieć wpływ conajwyżej na intensywność wypływu powietrza

klapki nie mają 100% szczelności

pozdrawiam

Napisano

No chodzi mi o centralne i boczne. A tam i tak jak ty nie zwracam na to uwagi. Wieje to wieje ale wieje. wink.gif

Napisano

> u mnie w tej chwili też działa jak mu się podoba póki co ciepła z

> nawiewów nie potrzebuję, a jak przyjdzie zima to odłączę

> podciśnienie, zaślepię wężyk i jakoś przebieduję....

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy - włącz ogrzewanie na conajmniej połowę i wtedy wyciągnij wężyk sterujący z zaworu nagrzewnicy. Jak sie dobrze wsłuchasz to powinno zasyczeć - jeśli zasyczy to znaczy że sterowanie w konsoli jest zacięte i trzeba przesmarować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.