Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona wlotu powietrza

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich.

Mam pytanie odnośnie osłony wlotu powietrza znajdującej sie w grilu.

Czy ta osłona powinna być założona przez cały rok czy tylko na zimę ?

Napisano

> Witam Wszystkich.

> Mam pytanie odnośnie osłony wlotu powietrza znajdującej sie w grilu.

> Czy ta osłona powinna być założona przez cały rok czy tylko na zimę ?

Przy prawidłowo działającym termostacie nie powinno mieć to znaczenia, ale jednak moje doświadczenie mówi, że na lato warto zdjąć - silnik szybciej się schładza po np. staniu w korku. Co do zimy to nie wiem, bo miałem niedomykający się termostat.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam Wszystkich.

> Mam pytanie odnośnie osłony wlotu powietrza znajdującej sie w grilu.

> Czy ta osłona powinna być założona przez cały rok czy tylko na zimę ?

O jakiej osłonie mówisz? Sprecyzuj. wink.gif

Napisano

osłona jest na zime po to aby ciepło z chłodnicy nie uciekało a tym samym aby zbytnio nie obnizyla sie temperatura w układzie chłodzenia. w lecie trzeba zciagnac bo wtedy chlodnica nie bedzie "przedmuchiwana" przez powietrze i ciepło nie bedzie miało mozliwosci "uciec" a tym samym silnik bedzie sie przegrzewał.

Napisano

> osłona jest na zime po to aby ciepło z chłodnicy nie uciekało a tym

> samym aby zbytnio nie obnizyla sie temperatura w układzie

> chłodzenia. w lecie trzeba zciagnac bo wtedy chlodnica nie

> bedzie "przedmuchiwana" przez powietrze i ciepło nie bedzie

> miało mozliwosci "uciec" a tym samym silnik bedzie sie

> przegrzewał.

Aaa... to o przesłonę chodzi... grinser006.gif

Dla mnie "osłona wlotu powietrza znajdująca sie w grilu" to ta "tubka" na początku wlotu powietrza do filtra zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> O jakiej osłonie mówisz? Sprecyzuj.

jest to taki plastik zaczepiany na zatrzaski od tyłu grila i przysłania połowe wlotu powietrza na grilu.

Napisano

> jest to taki plastik zaczepiany na zatrzaski od tyłu grila i

> przysłania połowe wlotu powietrza na grilu.

No to tak jak przemty wyzej napisał: na lato wywalić. Na zimę też chyba że mieszkasz na Syberii.

Zaraz napiszą, że na zimę trza to mieć bo autko lepiej trzyma ciepło, itp, ale autko nie termos po to ma termostat żeby posiadać właściwą temperaturę czy to zima czy lato. wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No to tak jak przemty wyzej napisał: na lato wywalić. Na zimę też

> chyba że mieszkasz na Syberii.

> Zaraz napiszą, że na zimę trza to mieć bo autko lepiej trzyma ciepło,

> itp, ale autko nie termos po to ma termostat żeby posiadać

> właściwą temperaturę czy to zima czy lato.

> Pozdroofka

dzięki serdeczne

idę wywalić

Napisano

tez nie uzywam tego w zimie i temperature mam przewaznie odpowiednia ale zauwazyłem (choc przez ta zima wymieniłem termostat) ze przy szybszej jeździe (ok. 90-100km/h) i wiekszym mrozie to jednak silni k nie jest w stanie utrzymac odpowiedniej temperatury.była o kilka stopni mniejsza. ale pomimo to uwazam tak jak kolega ze nie ma po co zakładac przesłony w zimie bo do temperatury jest termostat...

Napisano

> idę wywalić

To jak wywalisz i wrócisz zdaj relację:

1. Jaki masz wskażnik temperatury: 100* czy 110* ?

2. Co pokazywała wskazówka podczas normalnej jazdy w trasie ?

3. Co pokazywała podczas normalnej jazdy w mieście (bez stania w korku?)

4. Czy włączał Ci się wiatrak i w jakich okolicznościach oraz jak często i na jak długo?

Wszystko to dla statystyk i pogłębienia forumowej wiedzy wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> tez nie uzywam tego w zimie i temperature mam przewaznie odpowiednia

> ale zauwazyłem (choc przez ta zima wymieniłem termostat) ze przy

> szybszej jeździe (ok. 90-100km/h) i wiekszym mrozie to jednak

> silni k nie jest w stanie utrzymac odpowiedniej temperatury.była

> o kilka stopni mniejsza.

To jest mozliwe, szczególnie przy kilkuletnim termostacie, ale trzeba zgodzić się na jakiś kompromis bo po tej jeździe w trasie wpadasz w miasto i już nie trzeba chronić ciepełka, wręcz przeciwnie - trzeba się go pozbywać. Kiedyś w chęci polepszenia sobie w Peugeocie zasłoniłem zimą wlot gumą. W trasie zaczął się grzać za mocno. Pomyslałem że dojadę do najbliższego miasta, kobitę wyslę na zakupy wink.gif a sam odkręcę tę gumę (na wkręty dałem zlosnik.gif). Niestety nie zdążyłem zlosnik.gif Na pierwszych światłach włączył się wiatrak, wciągnął gumę i wiatrak stanał. Oczywiście zjarał się silniczek wiatraka zlosnik.gif

Ty masz diesla, może u Ciebie jest trochę inaczej z "gospodarką cieplną". Zwróć uwagę, że termostaty do diesla mają temperaturę otwarcia poniżej 90* (poza jakimiś wyjątkami, nie pamiętam dokładnie o który silnik chodzi)

> ale pomimo to uwazam tak jak kolega ze

> nie ma po co zakładac przesłony w zimie bo do temperatury jest

> termostat...

O ile pamiętam to w BENZYNIAKACH przesłona występuje tylko w C14NZ (nie pamiętam aby na forum ktoś z innym silnikiem przyznawał się do jej posiadania)

Pozdroofka

Napisano

Ja tą osłonke wyrzuciłem na początku kwietnia i od tamtej pory jeszcze ani razu wiatrak mi się nie załączył, co wcześniej po kilka razy na dzień się zdarzało w warszawskich korkach yay.gif

Napisano
  • Autor

> To jak wywalisz i wrócisz zdaj relację:

> 1. Jaki masz wskażnik temperatury: 100* czy 110* ?

wskażnik mam 100*

> 2. Co pokazywała wskazówka podczas normalnej jazdy w trasie ?

98* potem 95*

> 3. Co pokazywała podczas normalnej jazdy w mieście (bez stania w

> korku?)

98* do 100*

> 4. Czy włączał Ci się wiatrak i w jakich okolicznościach oraz jak

> często i na jak długo?

wiatrak włączał się podczas stania w korku trochę powyżej 100 * chodził kilanascie sekund i się wyłaczył temperatura

spadała do 99*(tak na oko )

Napisano

> wskażnik mam 100*

> 98* potem 95*

> 98* do 100*

> wiatrak włączał się podczas stania w korku trochę powyżej 100 *

> chodził kilanascie sekund i się wyłaczył temperatura

> spadała do 99*(tak na oko )

OK, dzięki. Widać, ze wszystko o kilka stopni wyżej niż normalnie. No i to wyłączanie się wiatraka przy 99* Zdejmiesz pastik i będzie OK.

Zapytam tylko: a jak było w zimie? Chodzi mi o pytania 2, 3 i 4.

Pytanie dodatkowe i już nie bedę Cię męczył wink.gif : kiedy wymieniałeś termostat?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Zapytam tylko: a jak było w zimie? Chodzi mi o pytania 2, 3 i 4.

dokładnie nie pamiętam bo zimą mało jeżdzę ale średnio biorąc to było jakies 90* do 95*

wiatrak się nie właczał ani razu

> Pytanie dodatkowe i już nie bedę Cię męczył : kiedy wymieniałeś

> termostat?

wymieniiłem w listopadzie 2006r.

> Pozdroofka

Napisano

> tak dla poszerzenia wiedzy to powyzej 90* ma silnik moj 17D.

> Dokładnie 92*

Oj, chyba jednak nie... Do 17D idzie termostat 13 38 075 a to jest 85C...

Aczkolwiek możliwe, że w starych silnikach 17D mógł isć inny termostat, głowy nie dam szczególnie jeżeli masz numer silnika mniejszy niż 731419 ale wtedy to i tak termostat szedł 88C.

Pozdroofka

Napisano

> dokładnie nie pamiętam bo zimą mało jeżdzę ale średnio biorąc to było

> jakies 90* do 95*

> wiatrak się nie właczał ani razu

> wymieniiłem w listopadzie 2006r.

OK, dzięki za info. Zdecydowanie oszczędź sobie zakładania plastiku nawet na zimę.

pozdroofka

Napisano

a moze kolega ma racje i mam zly termostat , ale z trzech zrodeł wiem ze ponoc ma byc tam 92*. po pierwsze tu na forum pytalem sie jaki ma byc termostat i wiekszosc glosów była ze ma byc 92, po drugie jak wyjmowalem stary to on rowniez mial 92 a po trzecie to w sklepie sprzedawca tez dal mi na 92 st. choc bylem dwa razy u niego bo za pierwszym razem dal mi na 87 ale po tym jak zapoznalem sie z tym co jest w dwoch pierwszych zrodłach poszedlem do sklepu, ale niestety byl ktos inny i on mi wtedy dal na 92...

Napisano

> a moze kolega ma racje i mam zly termostat

Moge nie mieć, zwłaszcza że zdania są podzielone wink.gif Opel-shop dałby Ci 85C ale Hans Pries jednak 92C

Pozdroofka

Napisano

> O ile pamiętam to w BENZYNIAKACH przesłona występuje tylko w C14NZ

> (nie pamiętam aby na forum ktoś z innym silnikiem przyznawał się

> do jej posiadania)

> Pozdroofka

W X14NZ też występuje. A co do statystyk: przy nowym termostacie z osłoną czy bez przy "trasowej" jeździe wskazówka milimetr poniżej 95* (50l/100*), w korkach rośnie do 100*, włącza się wiatrak, po kilkuset metrach normalnej jazdy wraca do stanu opisanego powyżej. Oczywiście szybkość "korkowego" nagrzewania i późniejszego chłodzenia jest zależna od temp. zewnętrznej. Jak pisałem w poprzednim poście osłona spowalnia nieco chłodzenie po korkach.

Pozdrawiam

Napisano

> W X14NZ też występuje.

No tak, zapomniałem, że 1,4 to nie tylko C14NZ smile.gif Generalnie na forum przyznawali się do przesłon w w 1,4.

Pozdroofka

Napisano

> No tak, zapomniałem, że 1,4 to nie tylko C14NZ Generalnie na forum

> przyznawali się do przesłon w w 1,4.

> Pozdroofka

ja miałem owe ustojstwo, ale jak maowałem całość to przy okazji zmodernizowałem grill, pozbyłem sie całego środka, zamiast którego wstawiłem sietke alu i wszystko dałem w kolor...wyglad lepszy bynajmniej moim zdaniem....a co do temp. wydaje mi sie ze jest lepiej niezaleznie od pory roku, wczejniej zaszybko sie grzała i temp przekaraczała 110 st. teraz dochodzi znacznie nizej, termostat puszcza i szybko wskazowka spada... ok.gif

Napisano

> No tak, zapomniałem, że 1,4 to nie tylko C14NZ

No. I żeby mi to było ostatni raz wink.gif. A tak na poważnie, to a propos różnic (sorry za OT) C14 - X14 wyczytałem gdzieś, że X14NZ w związku z normami emisji spalin miał montowany EGR. A za nic u siebie go nie widzę.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.