Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odgrzybianie klimy - NIE POLECAM TEGO ŚRODKA

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Nie wywalajcie kasy na taki środek czerwona.gif:

http://www.allegro.pl/item201319039_rewelacyjny_preparat_do_czyszcenia_klimatyzacji_ss.html

http://www.allegro.pl/item202946167_odgrzybiacz_odswiezacz_klimatyzacjii_promocja_.html

Prawdopodobnie inne tego typu - bezinwazyjnie rozpylane środki - są tak samo do dupy.

Rozpyliłem miesiąc temu. A dziś zaczyna klimka śmierdzieć.

Najgorsze jest to, że na przeglądzie w marcu 2007 zapłaciłem chore pieniądze za odgrzybiane klimy i nie minęły 2 miesiące jak zaczęło śmierdzieć:(

Jak zwykle wszystko trzeba robić w tym kraju samemu:( sciana.gif

Napisano

> przedewszystkim to srodek samorozpylajacy i wsysany przez obieg wew. jest kiepski w skutecznosci a jezli klima byla mocno zagrzybiona (ja tak mam) to zabieg odgrzybiana trzeba powtorzyc i nie w kanaly tylko prosto na parownik - aha dobrze obejrzyj filtr kabinowy bo moze grzybek tez juz jest tam i wymiana bedzie konieczna

dobry preparat to Wurth sabesto, jakis Xeramic i Motip - tym odgrzybiaja w serwisach w poblizu mnie

Napisano
  • Autor

> dobry preparat to Wurth sabesto, jakis Xeramic i Motip - tym

> odgrzybiaja w serwisach w poblizu mnie

Tylko, że ja 15 marca miałem przegląd i odgrzybianie w ASO Opla (bo gwarancja na auto...).

Już kupiłem WURTHa i w weekendzik rozbiorę schowek, podszybie i wypiskam cały pojemnik z zew i wew.

Napisano

> Tylko, że ja 15 marca miałem przegląd i odgrzybianie w ASO Opla (bo

> gwarancja na auto...).

> Już kupiłem WURTHa i w weekendzik rozbiorę schowek, podszybie i

> wypiskam cały pojemnik z zew i wew.

Podejrzałem raz jak odgrzybiają klimę w autoryzowanym zakładzie. Po prostu psikają jakimś szprajem z długim wężykiem, prosto w kratkę nawiewu. Myślę że dobrze to tylko ultradźwięki albo ozon załatwią.

Napisano

> Witajcie!

> Nie wywalajcie kasy na taki środek :

> http://www.allegro.pl/item201319039_rewelacyjny_preparat_do_czyszcenia_klimatyzacji_ss.html

> http://www.allegro.pl/item202946167_odgrzybiacz_odswiezacz_klimatyzacjii_promocja_.html

> Prawdopodobnie inne tego typu - bezinwazyjnie rozpylane środki - są

> tak samo do dupy.

> Rozpyliłem miesiąc temu. A dziś zaczyna klimka śmierdzieć.

> Najgorsze jest to, że na przeglądzie w marcu 2007 zapłaciłem chore

> pieniądze za odgrzybiane klimy i nie minęły 2 miesiące jak

> zaczęło śmierdzieć:(

> Jak zwykle wszystko trzeba robić w tym kraju samemu:(

Carplan jest znaną i cenioną na zachodzie firmą produkującą kosmetyki samochodowe. Nie wiedziałem że robią też środki do klimatyzacji.

Napisano

> Podejrzałem raz jak odgrzybiają klimę w autoryzowanym zakładzie. Po

> prostu psikają jakimś szprajem z długim wężykiem, prosto w

> kratkę nawiewu. Myślę że dobrze to tylko ultradźwięki albo ozon

> załatwią.

dobrze kolega prawi lepiej dac troche wiecej i odgrzybic ozonem od parownika nic nie smierdzi, nastepnym razem moze skusze sie na ultradzwieki

Napisano

Dużo razy pisałem że te spraje zalegają poźniej w zakamarkach kanałow wentylacyjnych i poźniej jest gorszy smród niz przed użyciem tego środka. Wiem bo przez to byłem zmuszony wymontować kanały wentylacyjne i je umyć wodą.

Napisano

> Dużo razy pisałem że te spraje zalegają poźniej w zakamarkach kanałow

> wentylacyjnych i poźniej jest gorszy smród niz przed użyciem

> tego środka. Wiem bo przez to byłem zmuszony wymontować kanały

> wentylacyjne i je umyć wodą.

Ano właśnie w tamtym roku jak mi odgrzybili klimę to dopiero zaczęło śmierdzieć. Może dlatego że kupiłem autko z niedziałającą klimą i po nabiciu dopiero grzybki zaczęły rosnąć. Ale smród był cały czas ten sam tego środka co mi psiknęli od strony filtra PP w nawiewy. Z tym że jak nie włączałem klimy to nie śmierdziało a jak włączyłem to troszkę na początku. Najgorzej śmierdziało jak wyłączyłem klimę i za chwilę włączyłem z powrotem. w tym roku już nie odgrzybiałem i jakoś atmosfera zrobiła się bardziej przyjazna dla mojego nosa hmm.gif

Napisano

Ja użyłem Wurth saBesto i kicha. Dozownik ma starczyć na 2 razy, więc najpierw spsikałem parownik od strony filtra pp. Nic to nie dało. Po dwóch czy trzech dniach resztę środka wtrysnąłem przez wszystkie kratki nawiewowe w kokpicie. Też nic.

Objawy są takie. Włączam klimę - mocno śmierdzi, potem maleje. Wyłączam klimę - znów mocno śmierdzi, potem maleje. Powtórzyć zabieg nowym preparatem czy zmienić metodykę?

Napisano

Powtórzyć

> zabieg nowym preparatem czy zmienić metodykę?

Też się nad tym mocno zastanawiam bo odgrzybianie jakby nie patrzył wypadałoby zrobić ale jak nie odgrzybiałem to nie śmierdzi tak jak po odgrzybianiu spineyes.gif Ja na razie się wstrzymam.

Pozdrawiam

Napisano

>no wlasnie... czyli starsznie zawalaona byla klima i jeden raz nie starczylo - ja kupie teraz xeramica bo tym robil gosc od klimy i twierdzi ze skuteczny - aha w instrukcji wurtha pisalo zeby prysnac od strony rurki gdzie woda jest odprowadzana (na grodzi miedzy kabina a silnikiem)

Napisano

Jest sposób, żeby nie śmierdziało od klimy.

Trzeba wyłączyć klimatyzację wcześniej przed zgaszeniem silnika i przewoetrzyć kabinę przed zamknięciem samochodu. Nie należy też używać na krótkich odcinkach. Od kiedy tak robię nic mi nie śmierdzi, A wystarczy , że raz zapomnę i zgaszę silnik przy włączonej sprężarce a przy ponownym rozruchu śmierdzi mokrą szmatą!

Pozdrawiam

Napisano

> Jest sposób, żeby nie śmierdziało od klimy.

> Trzeba wyłączyć klimatyzację wcześniej przed zgaszeniem silnika i

> przewoetrzyć kabinę przed zamknięciem samochodu.

Dokładnie tak. Inaczej parownik pozostaje wilgotny i wszelkie drobnoustrojstwa które się tam lęgną mają full-wypas utopię smile.gif Wystarczy wyłączyć klimę na 2-3 minuty przed końcem jazdy żeby parownik się osuszył. Nie ryzykujemy wtedy też szkou termicznego.

Napisano

> Jakos mnie to nie przekonuje... jezeli jedzie szmata to znaczy ze grzyby juz sie rozwinely i wylaczanie klimy nic nie da - pewnie nie beda sie tak szybko rozwijac ale problem nabawienia sie alergii pozostaje

Napisano

Staraj się nie zaczynac odpowiedzi od ">" bo to oznacza cytat i potem utrudnia czytanie smile.gif

A teraz do rzeczy:

> > Jakos mnie to nie przekonuje... jezeli jedzie szmata to znaczy ze

> grzyby juz sie rozwinely i wylaczanie klimy nic nie da - pewnie

> nie beda sie tak szybko rozwijac ale problem nabawienia sie

> alergii pozostaje

Jeśli grzyby rozwinęły się to i tak będzie śmierdzieć i pomogą tylko ozon albo ultradźwięki, lub wyjęcie parownika i jego dezynfekcja.

Ale opisana metoda to sposób na ograniczenie rozwoju plugastwa - sam sprawdź czy będzie walić szmatą czy nie. O alergii nie mogę się wypowiedzieć bo nie jestem uczulony a moje 1.5-roczne dziecko też nie zdradza oznak podrażnienia więc pod tym względem to dla mnie żadna różnica.

Acha, gdzieś czytałem że naprawdę mocno zagrzynioną klimę trzeba odgrzybiać kilkakrotnie bo nawet najskuteczniejsze metody nie wybiją wszystkiego od razu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja dzisiaj odgrzybialem klimę specyfikiem za 18 zł o nazwie Plak.

Ciekawy jestem czy niska cena idzie w parze z niską skutecznością? Na razie smrodu nie czuć.

279191042-DSCN3250b.jpg

post-32343-14352484575455_thumb.jpg

Napisano

> Ja dzisiaj odgrzybialem klimę specyfikiem za 18 zł o nazwie Plak.

> Ciekawy jestem czy niska cena idzie w parze z niską skutecznością? Na

> razie smrodu nie czuć.

Czy to jest pianka czy tylko aerozol?

Napisano

> pianka

Powinno być niezłe. Podobno aktywne pianki dobrze odkażają, ale trzeba jednorazowo wypsikać z pół opakowania.

Napisano

> Powinno być niezłe. Podobno aktywne pianki dobrze odkażają, ale

> trzeba jednorazowo wypsikać z pół opakowania.

Pod warunkiem ze spryskasz tym parownik a nie wloty powietrza wink.gif

Napisano

> Czy to jest pianka czy tylko aerozol?

pianka, zawaliłem nią cały parownik i kanały wentylacyjne aż się po pewnym czasie woda lała, nie żałowałem jej. Jak włączyłem nawiew na maxa to miałem prawie prysznic ze środkowych nawiewów

Napisano

> pianka, zawaliłem nią cały parownik i kanały wentylacyjne aż się po

> pewnym czasie woda lała, nie żałowałem jej. Jak włączyłem nawiew

> na maxa to miałem prawie prysznic ze środkowych nawiewów

Witam

Tez czyscilem Plakiem wypsikalem calego i do nawiewow i na parownik, wymienilem filtr i od 2 miesiecy nic nie smierdzi.

Oby tak dalej

Pozdrawiam

Napisano

Też używałem tego Plaka i jest dobrze. Warunek jest jeden, tak jak pisali wcześniej koledzy najpierw parownik klimy DUŻO PIANY zlosnik.gif a później kanały wentylacyjne i będzie OK. 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.