Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pająk 1.4 12 V

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy wiecie w jaki sposób czyścić pająka doprowadzającego olej na krzywki wałka rozrządu w Bravie 1.4 12V. Na dwie krzywki nie podaje mi oleju i chciałbym to wyczyścić - nie mam klucza dynamometrycznego i nie wiem czy po odkręceniu poprawnie dokręcę śruby. Proszę o radę w/w sprawie.

Pozdrawiam

Napisano

Wymienic ok.gif Kosztuje chyba ok 100pln albo troche powyzej hmm.gif Jakos tak...

Napisano

> Witam.

> Czy wiecie w jaki sposób czyścić pająka doprowadzającego olej na

> krzywki wałka rozrządu w Bravie 1.4 12V. Na dwie krzywki nie

> podaje mi oleju i chciałbym to wyczyścić - nie mam klucza

> dynamometrycznego i nie wiem czy po odkręceniu poprawnie dokręcę

> śruby. Proszę o radę w/w sprawie.

> Pozdrawiam

na razie nic nie kupuj .......szkoda kasy marnować ............... ja normalnie odkręcałem go bez żadnego klucza dyna......... odkręć go tam jest 8 śrub i jeśli masz trochę czasu to weż butelkę od jakiegos płynu/wody destylowanej (5L) przekrój na pół , i wlej troche ropy lub rozpuszczalnika , zamocz pajączka w ropie (nóżkami do góry) , niech sie troche pomoczy , nastepnie za pomoca pędzelka przeczyśc na zewnątrz zwracajac szczególną uwagę na dysze ........

następnie oczyśc pajączka czystą bawełniana szmatką i użyj sprężonego powietrza do osuszenia wewnątrz i do zlikwidowania pyłu wewnątrz, na tą czynnośc poświęc troche czasu wtłaczająć powietrze w każdą nóżke i otwory dysz szczególnie .........

pajączek w połowie dzieli sie na dwie części i nie przestrasz się tego ..........

na co warto zwrócic SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ przy demontarzu:

-pajaczek na jedna nóżke mocowana do korpusu silnika , jest tam oring i warto podwarzyc nóżkę delikatnie wyciagająć

-pamiętaj ze pajączek to bardzo cienkie rurki , które łatwo pogiąc i uszkodzic (naprawic też łatwo)

-każda nóżka zakończona jest gumową uszczelką , która z czasem twardnieje i lubi popękac , także przy wyciąganiu -bądz delikatny jak ginekolog badający pierwszy raz niezła lasindę....hehe

Napisano

zgadzam się, można spokojnie go wyczyścić.

Dobry jest do tego płyn do mycia silników, trzeba go wymoczyć z 15 min. i dokładnie przemyć.

Uważaj przy dokręcaniu żeby gwintów nie ukręcić, polecam kupić byle jaki klucz dynamometryczny za 30 zyla bo przy wymianie wałka może być problem tak jak u mnie - gwinty są bardzo słabe a śruby za krótkie.

Napisano
  • Autor

Witam

Dzięki serdecznie za wskazówki, na weekendzie zabiorę

się za to.

Pozdrawiam

Napisano

> -każda nóżka zakończona jest gumową uszczelką , która z czasem

> twardnieje i lubi popękac , także przy wyciąganiu -bądz

> delikatny jak ginekolog badający pierwszy raz niezła

> lasindę....hehe

No właśnie... te gumki to dość wrażliwa sprawa, bo jak popękają to olej może nie trzymać ciśnienia. Dlatego wielu kolegów tutaj zaleca wymianę całości, gdyż nowy pajączek razem z gumkami na alledrogo kosztuje max 150 zł, a pojedyncze gumki można kupić w zasadzie tylko w ASO, za 28 zł/szt co wychodzi zdecydowanie drożej. Dlatego taniej i pewniej kupić komplecik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.