Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna praca na LPG sterownik Bingo S

Featured Replies

Napisano

Witam mam do was takie pytanko... Otórz mam astre z silnikiem x16xel do tego LPG z komputerkiem Bingo S4 i tu moje pytanko... co jest nie tak z ustawieniami ze wciska się gaz to przyśpiesza dobrze i równmiernie a jak depczemy gaz do dechy np od 1500 obrotów to prędzej samochód zwalnia niż przyspiesza..:( i to tak do przekroczenia około 2500 obrotów potem np na 2 biegó nieraz aż opony zapiszczą takie uderzenie jest i przyśpiesza jak dziki....

Dodam ze kable VN mam super oryginalne NGK świece nowe iskry do LPG no i na benzynie niema takiego problemu ciągnie od poniżej 1000 obrotów nawet nic się nie dławi....

Napisano

No wiesz, kazdy by tak chciał zeby odrazu woedziec co jest. COś sie dzieje z mieszanka przy wcisnieciu do dechy niedobrego, moze za mało powietrza, moze za mało gazu?

Najlepiej podłączyc pod lapka i przy wcisnieciu zobaczyc co to wlasciwie jest. Bingo S4 nie jest skomplikowanym ustrojstwem, ba nawet ładne i kolorowe wykresiki pokazuje wink.gif

Napisano

> Witam mam do was takie pytanko... Otórz mam astre z silnikiem x16xel

> do tego LPG z komputerkiem Bingo S4 i tu moje pytanko... co jest

> nie tak z ustawieniami ze wciska się gaz to przyśpiesza dobrze i

> równmiernie a jak depczemy gaz do dechy np od 1500 obrotów to

> prędzej samochód zwalnia niż przyspiesza..:( i to tak do

> przekroczenia około 2500 obrotów potem np na 2 biegó nieraz aż

> opony zapiszczą takie uderzenie jest i przyśpiesza jak dziki....

> Dodam ze kable VN mam super oryginalne NGK świece nowe iskry do LPG

> no i na benzynie niema takiego problemu ciągnie od poniżej 1000

> obrotów nawet nic się nie dławi....

....a po co wciskać gaz do dechy przy 1500rpm confused.gif ?? Przecież to bez sensu... cool.gif

Napisano
  • Autor

> ....a po co wciskać gaz do dechy przy 1500rpm ?? Przecież to bez

> sensu...

po to aby lepiej przyśpieszał moze wink.gif Na benzynie niema problemu przyśpiesza jak powinien wink.gif

Dodam ze taki efekt jest już nieraz przy depnięciu pedału gazu do połowy

Napisano

Ale to nie zrobisz tak, zeby od 1500rpm dawał tak, jak na 2500.

U mnie udało sie zejść do płynnych reakcji na pedał do ok. 1,9 - 2 tys, ale zmieniłem mikser na rozwiercony rybacki i oczyściłem dolot powietrza z klapek anty wybuchowych.

Chciaż po Twoim opisie wnosze, ze i tak, cos nie tak, bo jak piszesz, ze masz zerwanie przyczepnosci na dwojce po przekroczeniu ilos tam, to tak raczej nie powinno byc

Napisano
  • Autor

No i pokompinowałem i... odkryłem ze filterek gazu stawiał bardzo duże opory powietrza.... dodatkowo na filtrze było coś w rodzaju rdzy jak by..:| Co jest grane.?? ustawiłem gazik tak ze ładnie przyśpiesza od 1500 w góre ale jak chcesz szybko ruszyć to albo ze 3 tyś i puszczam sprzęgło albo dławi się i nieraz gaśnie... Program na lapku pokazuje wtedy ubogą mieszanke ale jak ustawiam większą to muł w cąłym przedziale obrotów... A moze naprawde przytkał mi sie mixer.?? A moze to jakas nieszczelność w układzie ssącym.??

Napisano

Jak filtr gazu, stawiał ci opory powietrza yikes.gif Filtr gazu jest do gazu, a nie o filtr powietrza Ci chodzi?

A jak ustawiłeś wiekszą mieszankę, sprobuj srube od wolnych obrotow odkrecic na parowniku, to bedzie maial lepiej, a tej od membrany nie zmieniaj.

Zobacz tez jakie masz progi Lambdy ustawione dla biegu jalowego. Nie pamietam czy jest tam cos takiego w Bingo-S. Sprobuj ustawic o jakies 10% wyzej niz dla obciazenia.

Napisano
  • Autor

Pózno było się zakręciłem wink.gif Oporu potietrza stawiał jak go wyciągnełem i dmuchnełem w jedną strone drugą zatukając.... A na nowym można było oddychać zeby.GIF Nie mam śróby tylko krokowca i on odpowiada za pełny przelot gazu... Zmieniłem punkt neutralny lambdy na 0.44 i jak by lepiej było poza tym przy 1.2 v tps wzbogaca mieszanke o 30% i krowca podkręciłem na 99 ktoków zamiast 95 i jak by troche lepiej... Ciekawe tylko ile będzie palił...???

Napisano
  • Autor

> Jak filtr gazu, stawiał ci opory powietrza Filtr gazu jest do gazu,

> a nie o filtr powietrza Ci chodzi?

> A jak ustawiłeś wiekszą mieszankę, sprobuj srube od wolnych obrotow

> odkrecic na parowniku, to bedzie maial lepiej, a tej od membrany

> nie zmieniaj.

> Zobacz tez jakie masz progi Lambdy ustawione dla biegu jalowego. Nie

> pamietam czy jest tam cos takiego w Bingo-S. Sprobuj ustawic o

> jakies 10% wyzej niz dla obciazenia.

A Powodem takiego zachowania moze być nieszczelny układ ssący.???

Napisano

> było oddychać Nie mam śróby tylko krokowca i on odpowiada

Nie chodzi mi o taką śrubę, tylko o śrube na parowniku, do ustawiania wolnych obrotów, takie obejscie, ktore podaje stałą dawke gazu, w zależnosci od jej zakrecenia/ odkrecenia. Wtedy możesz wzbogacic mieszanke od wolnych obrotow, bryczka lepiej sie zbiera, jak jest ta stala dawka gazu zapodawana, sprawdzilem doświadczalnie.

> pełny przelot gazu... Zmieniłem punkt neutralny lambdy na 0.44 i

Ale to 0.44 to chodzi Ci o napięcie, bo jeżeli tak, to możesz spokojnie neutralną ustawić wyżej dla biegu jałowego. Ja bym dał w okolicach 0.5V, a nawet jakbyś dał 0.55V, to tez nie zaszkodzi.

> jak by lepiej było poza tym przy 1.2 v tps wzbogaca mieszanke o

> 30% i krowca podkręciłem na 99 ktoków zamiast 95 i jak by troche

> lepiej... Ciekawe tylko ile będzie palił...???

A wogole przy jakim ustawieniu krokowca Ci chodzi na jałowym i pod ociązeniem, czy lambda oscyluje w tych zakresach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.