Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima problem

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich pojawil sie u mnie problem z klimatyzacja kiedy zalacze ja na AUTO to chwile chlodzi pozniej leci takie normalne powietrze takie letnie pozniej znow leci zimne jaka moze byc przyczyna?? pozdrawiam angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Napisano

> witam wszystkich pojawil sie u mnie problem z klimatyzacja kiedy

> zalacze ja na AUTO to chwile chlodzi pozniej leci takie normalne

> powietrze takie letnie pozniej znow leci zimne jaka moze byc

> przyczyna?? pozdrawiam

jeżeli jest na auto to automatycznie dostosowuje temperature w samochodzie do wartości zadanej na pokrętle z cyferkami, jeśli w środku jest temp niższa od zadanej to pusci troche cieplejszego powietrza zeby podgrzać wnętrze

Napisano
  • Autor

problem w tym ze w aucie jest cieplo a temperatura jest ustawiona na LO brak czynnika chlodzacego czy moze woda gdzies podeszla a moze filtr osuszazcz klnie.gifklnie.gifklnie.gifklnie.gifklnie.gif

Napisano

Może nie masz płynu w układzie albo ci się kończy. Przypomnij sobie kiedy ostatnio napełniałeś instalację - w serwisie klimy powiedzieli mi, że tę czynność należy wykonywąć nie rzadziej niż co 2 lata.

Napisano

> problem w tym ze w aucie jest cieplo a temperatura jest ustawiona na

> LO brak czynnika chlodzacego czy moze woda gdzies podeszla a

> moze filtr osuszazcz

spraewdź, czy załącza ci sie sprężarka, bo włączeniu klimy słychać ma być takie psstrryyyk, co oznacza załączanie sie sprężarki

jak nie bedzie tego słychać, to znaczy że nie masz czynnika w układzie

Napisano

> spraewdź, czy załącza ci sie sprężarka, bo włączeniu klimy słychać ma

> być takie psstrryyyk, co oznacza załączanie sie sprężarki

> jak nie bedzie tego słychać, to znaczy że nie masz czynnika w

> układzie zAŁĄCZENIE SPRĘŻARKI SŁYCHAĆ PO PRACY SILNIKA NIE TYLKO PO PSTRYL OD RAZU SILNIK ZACZYNA TROCHE CIĘZEJ PRACOWAĆ smile.gif

Napisano

> zAŁĄCZENIE SPRĘŻARKI SŁYCHAĆ PO PRACY SILNIKA NIE TYLKO PO

> PSTRYL OD RAZU SILNIK ZACZYNA TROCHE CIĘZEJ PRACOWAĆ

zależy od mocy zlosnik.gif

Napisano

> zależy od mocy

no właśnie - u mnie ze 103 kucyków - tak na oko ze 20 idzie pracowac dla klimatyzatora yikes.gif

Napisano

> Może nie masz płynu w układzie albo ci się kończy. Przypomnij sobie

> kiedy ostatnio napełniałeś instalację - w serwisie klimy

> powiedzieli mi, że tę czynność należy wykonywąć nie rzadziej niż

> co 2 lata.

Wczoraj byłem uzupełnić klimę w warsztacie - bo wydawało mi się, że cienko chłodzi. Majster najpierw wypompował całe ustrojstwo z układu potem zalał czynnikiem i olejem. Okazało się, że miałem 50% czynnika chłodzącego ile oleju nie wiem. Mówił, że samo dobicie gazem nic nie daje - tak jak sprawdzanie manometrem cisnienia. Sprężarka nawet powietrze nabije i wynik wyjdzie do dupy. A cisnienie wynosi 5 barów a jak gorąco przy chłodnicy to nawet do 15 barów. Bez oleju mozna uszkodzić sprężarkę.

A przy okazji to z klimą byłem pierwszy raz od 2 lat i zaworek się zapiekł (gdzies kapturek ochronnyzgubiłem) i chłopaki musza wstawić nowy (bo to aluminium).

Wniosek - z klimą trzebą rokrocznie jeździć na kontrolkę. A propo za wszytsko skasowali mnie 150zł. palacz.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no i stało sie klima przestała chłodzic nie załącza sie nawet wentylator czyzby za mało czynnika ?? confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

> no i stało sie klima przestała chłodzic nie załącza sie nawet

> wentylator czyzby za mało czynnika ??

Nawet jak masz minimum czynnika chłodzącego sprężarka się załączy co prawda bez oleju by się zatarła. Czynnik nie wyparuje od razu, chyba że nastapiło uszkodzenie mechaniczne. Według mnie jest wyłącznie sprawa elektryki. Sprawdź bezpieczniki i przewody przy sprężarce cosik może się odłączyło - jak nie to warsztat - Tylko niech ci nie napełniają od razu czynnikiem a sprawdzą szczelnosć. nie daj się zrobić w bambuko palacz.gif

Napisano

Mógłbyś wstawić zdjęcie, które masz w avatarze,

tylko w "przyzwoitej" rozdzielczości.

zlosnik.gif

Napisano

> Mógłbyś wstawić zdjęcie, które masz w avatarze,

> tylko w "przyzwoitej" rozdzielczości.

A po ci?? banana-wave.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.