Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

no więc cięzko pracowałem przy aucie, oto relacja....

Featured Replies

Napisano

zakupiłem zbiorniczek płynu chłodzącego (valeo 26zł) węże sprężyny i opaski (30zł). zbiornik był pęknięty więc konieczna stała się wymiana. zabrałem sie dzisiaj do wymiany. Na początku oczywiście spuszczenie płynu przez zdjęcie dolnego węża chłodnicy. Następnie odkręciłem zbiorniczek, po odkręceniu śrubek (najlepiej nasadka, siakiś cifny klucz chyba 5/16) zbiornik wysuwa sie z prowadnicy w kierunku silnika.

274768318-zbiornik.jpg

po wywlwczeniu paskudnego plasticzora przyszła pora na rozkręcanie węży. w moim aucie były jeszcze oryginalne, ucinałem tuż przy oryginalnych opaskach. planowałem założyć nowe wężyki więc nie oszczędzałem starych poza jednym wygiętym w kształt litery 'S'. pozostałe profile ukształtowały sie same, a w dwóch bardziej wygiętych zastosowałem specjalne sprężyny. wkłada sie je do węża i zapobiega to zaginaniu. w ten sposób wymieniłem większość węży ponosząc minimalne koszty.

274768331-odp_wyciek.jpg

na fotce widać odpowietrznik, albo nie widać bo go wężyk zasłonił 270751858-jezyk.gif

nieszczelności powstały na łączeniach i konieczne było rozebranie oraz przeczyszczenie elementów łączących, a skoro wszystko wywlekłem grzechem było by nie dać nowych węży, nie zgrzeszyłem i zapodałem zlosnik.gif przed rozebraniem wszystkiego radze dobrze się przyglądnąć co gdzie idzie, nie wolno pomylić węży na rozdzielaczu na którym znajduje się odpowietrznik. w środku jest dławik, który powoduje że prześwit między dołem i górą jest ograniczony. skoro jest to oznacza że węży zamieniać się nie powinno(chyba crazy.gif)

oto jak wyglądały trójniki, węże i owa sprężyna, węże o średnicy 25mm, opaski 16-27mm(użyłem 16 sztuk).

274768324-w%B1%BF_plastiki.jpg

po skręceniu spowrotem wszystkich węży przystąpiłem do ponownego wkręcania zbiorniczka. wsuwamy w prowadnice, przykręcamy i gotowe. trzeba oczywiście pamiętać o przykręceniu węży: od spodu i z boku (cienki, opaska 15mm)

jak wszystko było skręcone przystąpiłem do wlewania płynu chłodniczego. oczywiście wcześniej przykręciłem dolny wąż na chłodnicy.

tak więc odkręcamy odpowietrzenie na chłodnicy oraz na łaczniku który pokazałem na zdjęciu. lejemy do momentu aż zostanie wypchniete powietrze, zakręcamy, odpalamy i po jakimś czasie odpowietrzamy nagrzewnice(syknie, powietrze zostanie wypchnięte i jest ok).

na fotce widać ten odpowietrznik, oraz węże jeden do parownika, kolejny idący do nagrzewnicy.

274768341-odp_nagrz.jpg

a tutaj wioczne są węże już po skręceniu oraz odpowietrznik w całej swojej krasie.

274768381-po%20za%B3ozeniu.jpg

jeśli coś pokręciłem to prosze o sprostowanie cool.gif

ot taki mały manual częstej przypadłości w naszych autkach, jak sie modoffi spodoba to niech powiesi 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.