Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak podłączyć halogeny?

Featured Replies

Napisano

właśnie zamontowałem sobie halogeny i mam zamiar podpiąć je teraz do prądu. moja bravka została wyposażona w jeden kabel do podłączenia znajduje sie po lewej stronie przedniego zderzaka. Gdzie on wychodzi z drugiej strony i czy ktoś może poradzić co mam do tego dokupić żeby działało? Zamierzam podłączyć światełka do mgłowych tylnych.

Napisano

> Zamierzam podłączyć światełka

> do mgłowych tylnych.

nie wolno tego robić...

zabiorą ci dowód za to...

Napisano

> właśnie zamontowałem sobie halogeny i mam zamiar podpiąć je teraz do

> prądu. moja bravka została wyposażona w jeden kabel do

> podłączenia znajduje sie po lewej stronie przedniego zderzaka.

> Gdzie on wychodzi z drugiej strony i czy ktoś może poradzić co

> mam do tego dokupić żeby działało? Zamierzam podłączyć światełka

> do mgłowych tylnych.

prawdopodobnie gdzies pod schowkiem jest miejsce na przekaznik, ktory ten kabel ma zasilac

Napisano
  • Autor

> nie wolno tego robić...

> zabiorą ci dowód za to...

eee, sie na przegladzie wyciagnie bezpiecznik i nie beda dzialac. kiedys se moze nowa listewke sprawie

czy nikt nie podłączał tych światełek? jutro mam zamiar sie tym zająć i chciałbym dziś wszystko kupić co trzeba bo jutro sobota pewnie wcześnie zamkną, a mi przy browarku pewnie do wieczora przy tym zejdzie 20.GIF

Napisano

> eee, sie na przegladzie wyciagnie bezpiecznik i nie beda dzialac.

to wtedy nie przejdziesz diagnostyki bo p.mgielne będą niesprawne zlosnik.gif

wink.gif

Napisano

> eee, sie na przegladzie wyciagnie bezpiecznik i nie beda dzialac.

Wg kodeksu wszystkie światła zamontowane w aucie muszą być sprawne

> kiedys se moze nowa listewke sprawie

> czy nikt nie podłączał tych światełek?

Listwa w ASO min 300 zł

jutro mam zamiar sie tym zająć

> i chciałbym dziś wszystko kupić co trzeba bo jutro sobota pewnie

> wcześnie zamkną, a mi przy browarku pewnie do wieczora przy tym

> zejdzie

Masz autko przed liftingiem czyli instalkę będziesz prowadził w całości

Napisano
  • Autor

> Masz autko przed liftingiem czyli instalkę będziesz prowadził w

> całości

mam właśnie jeden kabelek z wtyczką do podłączenia halogenów z przodu i nie wiem gdzie on wychodzi, gdzie powinny być przekaźnik i bezpiecznik (czy nad schowkiem, czy pod kierownicą), i czy są oprócz tego kabelka jakieś elementy?

Napisano

> mam właśnie jeden kabelek z wtyczką do podłączenia halogenów z przodu

> i nie wiem gdzie on wychodzi, gdzie powinny być przekaźnik i

> bezpiecznik (czy nad schowkiem, czy pod kierownicą), i czy są

> oprócz tego kabelka jakieś elementy?

Raczej nie ma.Kabelek pewnie kończy bieg w srynce bezpieczników po lewej stronie kiery, gdzie powinien być przekaźnik, bezpiecznik i ciąg dalszy w stronę listwy

Napisano

> Raczej nie ma.Kabelek pewnie kończy bieg w srynce bezpieczników po

> lewej stronie kiery, gdzie powinien być przekaźnik, bezpiecznik

> i ciąg dalszy w stronę listwy

A po fl byla kompletna instalacja?

Ja mam z przodu w zderzaku tylko po lewej stronie kabelek. Wystarczy ze kupie lampy i listwe i bedzie dzialac, czy cos jeszcze jest potrzebne?

Napisano
  • Autor

> Raczej nie ma.Kabelek pewnie kończy bieg w srynce bezpieczników po

> lewej stronie kiery, gdzie powinien być przekaźnik, bezpiecznik

> i ciąg dalszy w stronę listwy

Wg EPera i schematu elektr. wydaje się, że przekaźnik i bezpiecznik powinien być nad schowkiem, ale tak myśle po jakiego ... tam ciągnąć kable niewiem.gif

Napisano

Widze, ze kolega nosi sie z zamiarem wkladania halogenow? - ja juz mam to za soba.

Mam Brave S - tzw. "opcja bieda" - oczywiscie firmowo bez halogenow.

Pamietaj, ze jesli zdecydujesz sie na wlozenie halogenow i zechcesz zrobic to samemu - to jest to bardzo meczace i bardzo dlugotrwale.

Ale po kolei:

1. najpierw kup lampy halogenowe (najlepiej na gieldzie)

2. Takze na gieldzie dokup ramki do tych lamp.

3. Zdemontuj zderzak (jesli nie masz wprawy, a sadze, ze nie masz - tak jak ja - zajmie Ci to caly dzien). Zapewne poluzuja Ci sie w trakcie odkrecania gwinty od srub przy blotnikach, oczywiscie pogubia sie kolki od nadkol. Z gwintami bedziesz mial ogromny klopot - sa okragle a w dolnej czesci kwadratowe - ale przy wykrecaniu ich kwadratura Ci sie zwichruje i beda sie krecily razem ze sruba- najlepiej wtedy umiejetnie pomoc sobie obcegami. Kolejne rozczarowanie przy demontazu zderzaka - jak juz odkrecisz wszystkie sruby - zgodnie z instrukcja jaka podaje pan Zembowicz w swojej ksiazce - bedziesz chcial wyjac zderzak - nic z tego - na wysokosci reflektorow - bedziesz czul, ze zderzak nie chce wyjsc. Jak sam zauwazysz - bedziesz musial wyjac reflektory... i tu znow niespodzianka - to tez nie jest takie latwe - jakas godzinka i wyjda... pamietaj zeby nie pogubic drucikow blokujacych oprawki zarowek - ale jesli ich nie wyjmiesz - nie wyjmiesz oprawek - a jak nie wyjmiesz oprawek - nie wyjmiesz reflektorow - a jak nie wyjmiesz reflektorow nie wyjmiesz zderzaka. Jak juz wyjmiesz reflektory - zobaczysz, ze jakis cymbal tak to pomyslal, ze wlasnie pod reflektorami umiescil zatrzaski, ktore nie pozwalaly wyjsc zderzakowi. Zeby wyjac zatrzaski bedziesz potrzebowal kanalu - mysle, ze bez kanalu ich nie wyjmiesz. Te zatrzaski sa na koleczku, ktory ma dwa takie listki, ktore po wlozeniu w otwor odchylaja sie na boki, zeby nie mozna bylo ich wyjac. Bedziesz musial od dolu czyms scisnac te listki a z gory podwazyc srubokretem - chyba, ze sprobujesz na sile od gory tylko podwazyc - moga sie polamac - ale moze wyjda (ja mialem kanal - wiec bylo mi latwiej). Jak wyjmiesz zatrzaski (po jednym pod reflektorem) - zderzak latwoe sie wysunie.

4. Zalozmy, ze juz wyjales zderzak - teraz bedziesz chcial wyciac dziury w nim - zeby wlozyc ramki z halogenami. Od srodka jest obrys jak wycinac - musisz miec wyzynarke - inaczej nie wytniesz - a jak nie bedziesz mial wprawnej reki schrzanisz wyciecie i zatrzaski w ramkach nie beda pasowaly - musisz wyciac otwory idealnie z obrysem (+/- 1 mm)

5. Powiedzmy, ze zamontowales juz halogeny - teraz najtrudniejsze - elektryka. Otworzysz maske i zobaczysz - o jest przewod, ktory FIAT przeznaczyl do halogenow... ojej co to... ten przewod jest jakis krotki i jest tylko jeden a halogeny sa dwa... niespodzianka... tutaj potrzebny jest przewod - ktory mozesz kupic (w sklepie kosztuje 100 PLN) albo zrobic samemu (okolo 2-3 m przewodow - dwoch brazowy i czarny, 2 wtyczki i 1 gniazdko). Ow przewod - to nic innego jak tylko rozgaleziacz do dwoch halogenow - jeden krotszy (do lewego halogenu) i jeden dluzszy - do prawego. Kolejne rozczarowanie - wtyczki do halogenow sa inne a wtyk, ktory FIAT przygotowal do podlaczenia przewodu - inny - musisz dokupic (oczywiscie we FIACIE nie maja) odpowiednie gniazdko i odpowiednie 2 wtyki.

6. Powiedzmy, ze juz przygotowales (lub kupiles) przewod. Teraz kwintesencja - rozni ludzie beda Ci mowili, ze juz wszystko jest przygotowane do podlaczenia halogenow - guzik prawda - nic nie ma - ani przekaznika ani bezpiecznika (tzn. jest przekaznik i bezpiecznik, ale nie radze ich uzywac - przewody, ktore sa do nich doprowadzone sa blednie polaczone i ich uzycie moze spowodowac zwarcie instalacji elektrycznej) - nic... wszystko musisz zrobic sam. Najpierw bedziesz mial klopot z przewodem, ktory FIAT niby wyprowadzil do podlaczenia halogenow... przy wtyczce (tej przy przewodzie do halogenow - ktory FIAT przygotowal i wyprowadzil pod maska) beda dwa przewody - czarny i brazowy - czarny to masa - cale szczescie - minus juz jest - teraz szukaj plusa... myslisz, ze moze brazowy? Prawie dobrze... teraz szukaj, gdzie jest jego drugi koniec (owego brazowego kabla). Ja rozebralem pol samochodu zeby go znalezc - ale znalazlem... schowany byl za schowkiem (musisz odkrecic 6 srub i wyjac schowek) - wtedy brazowy kabelek bedzie w kostce z czterema pinami, razem z czerwonym i czarnym (jeden pin kostki jest wolny) - ten czerwony to Twoj plus - jestes w domu - polacz czerwony z brazowym a halogeny zaswieca - tylko dla testu oczywiscie. Teraz przekaznik - musisz pojechac do sklepu z elektryka samochodowa i kupic przekaznik 12V 20A (kostka z piecioma wyjsciami). Musisz odpowiednio polaczyc przewody ze wspomnianej kostki - z wlacznikiem halogenow - tak aby przy wlaczeniu przekaznik stykal brazowy z czerwonym - bo to jest plus - wtedy bedzie prad w plusie (czerwony i brazowy) - brazowy to jak pamietasz przewod od halogenow - czarny od halogenow byl masa - wiec do przekaznika musisz podlaczyc jakikolwiek przewod z masa (czarny) i to wszystko - pozostaje jeszcze gdzies w pulpicie umiescic wlacznik swiatel.

7. Mozesz takze zechciec podlaczyc wlacznik do listewki, ktora jest w pulpicie - i tutaj masz dwa rozwiazania - albo kupisz gotowa nowa listewke z wlacznikami (w ASO okolo 300 PLN), albo bedziesz sam dolutowywal (tak jak ja) wlacznik pod zaslepke w listewce obok wlacznika swiatel przeciwmglowych tylnych - bardzo meczaca robota - musisz wyciac 3 otwory - jeden na zielona diode (ktora oczywiscie wczesniej musisz wlutowac), drugi na pomaranczowa (takze musisz ja wlutowac) i trzeci otwor na wlacznik.

Mowiac krotko - jest to robota na jakies 3-4 weekendy i wierz mi jest to bardzo mozolne i bardzo trudne - bo FIAT utrudnil dostep do wszystkiego do czego tylko dalo sie ten dostep utrudnic. Ale jednak sukces wienczy dzielo.

Nie wiem czy w ogole to przeczytasz - ale montaz halogenow nie jest latwym zadaniem - chociaz musze przyznac, ze przysparza wiele satysfakcji... Jesli zabierzesz sie za montaz, poznasz wiele tajemnic jakie kryje przed Toba Twoje wlasne auto.

pzdr

ROSTEK

P.S

postaram sie jutro podeslac zdjecia efektu koncowego

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie 20.GIF teraz wszystko jasne.

Halogenki już zamontowane, miałem rozwalony zderzak więc pomyślałem, że jak musze go wymienić to se założe halogeny. Z montażem nie było tak źle (zajęło mi to wprawdzie cały dzień), oczywiście jak pisałeś pourywałem śruby w błotnikach i w ogóle nie było łatwo ale się udało.

teraz została elektryka - kabelki, bezpiecznik, przekaźnik i wtyczka kupione (oczywiście poza ASO)więc może się uda cool.gif

Napisano

No fakt - troche roboty z tym jest - ale najwazniejsze to znalezc czas.

"Staruche" z dzieciakami najlepiej wywiezc do tesciowej w piatek a wtedy bedziesz mial caly weekend zeby sie zajac samochodem.

Nikt nie bedzie glowy zawracal, zeby w polowie roboty jechac do hipermarketu - no chyba, ze nie daj Boze zona wroci od tesciowej i nie daj Boze wezmie ze soba tesciowa - wtedy mozesz zapomniec, ze cokolwiek uda Ci sie zrobic przy samochodzie :-)

pzdr

Rostek

> Mnie zniechęciłeś

> Niezły opis

Napisano

1

ps.

bardzo prosze kogos bieglego w komputrach zeby uwidocznil ta instrukcje smile.gif

Napisano

> 7

a jesli ktos mialby czas i checi jakis referat z tego dokonac to sluze oryginalem

Napisano

> Wg EPera i schematu elektr. wydaje się, że przekaźnik i bezpiecznik

> powinien być nad schowkiem, ale tak myśle po jakiego ... tam

> ciągnąć kable

U mnie nie ma

Bardzo ładnie sytuację opisał Rostek.

Ja zacząłem rozeznawać sytuację i zniechęciłem się po poznaniu ceny listwy i bałaganu z instalacją .Na razie dałem sobie spokój. Temat wróci jak zaczną się jesienne mgły.

Pozdr

Napisano

Bardzo łany referacik waytogo.gif można by powiedzieć "pełen optymizmu" beksa.gif

No fakt ze zderzakiem nie jest łatwo a jeśli chodzi o instalację elektryczną to chyba łatwiej własną poprowadzić frown.gif

Napisano
  • Autor

Halogenki podłączone, dzięki pomocy kolegów elektryka poszła w 2 godzinki. Muszę załatwić tylko jakiś normalny przełącznik bo na razie włączam halogeny przełącznikiem od lampki nocnej zlosnik.gif

Napisano

> Halogenki podłączone, dzięki pomocy kolegów elektryka poszła w 2

> godzinki.

No to teraz precyzyjnie opisz, stwórz referat i wrzuć!

Napisano

. Muszę załatwić tylko jakiś normalny przełącznik bo na

> razie włączam halogeny przełącznikiem od lampki nocnej

To co sznureczek Ci zwisa z lusterka?

zlosnik.gif

Napisano

> Zamierzam podłączyć światełka

> do mgłowych tylnych.

Jak spotkam cie na drodze i bedziesz mial zalaczone tylne przeciwmglowe a nie bedzie mgly to zepchne cie z drogi. Takich rzeczy sie nie robi. no.gifbokser.gif

Napisano
  • Autor

> To co sznureczek Ci zwisa z lusterka?

Taki był plan, ale ostatecznie zdecydowałem się na zwykły przełącznik 270751858-jezyk.gif co by kwasu nie było schowałem go do schowka i załącza go pasażer na komende grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak spotkam cie na drodze i bedziesz mial zalaczone tylne

> przeciwmglowe a nie bedzie mgly to zepchne cie z drogi. Takich

> rzeczy sie nie robi.

Najpierw będziesz musiał mnie dogonić cool.gif

Napisano

> Taki był plan, ale ostatecznie zdecydowałem się na zwykły przełącznik

> co by kwasu nie było schowałem go do schowka i załącza go

> pasażer na komende

Gorzej jak jedzieszbez pasażera. zlosnik.gif

Ale masz ten komfort że w każdej chwili zamontujesz sobie oryginalny lub wymienisz całą listwę

Napisano

Zalaczam zdjecia halogenow i wlacznika.

Taki wlacznik mozna zamontowac samemu - nalezy tylko kupic ladny wlacznik, najlepiej z zaroweczka w srodku, ktora swieci gdy wlacznik jest zalaczony.

> Gorzej jak jedzieszbez pasażera.

> Ale masz ten komfort że w każdej chwili zamontujesz sobie oryginalny

> lub wymienisz całą listwę

Napisano

Zalaczam zdjecia halogenow i wlacznika.

Taki wlacznik mozna zamontowac samemu - nalezy tylko kupic ladny wlacznik, najlepiej z zaroweczka w srodku, ktora swieci gdy wlacznik jest zalaczony.

pzdr

Rostek

Napisano

> Taki wlacznik mozna zamontowac samemu

Któro to włącznik? Taki mały okrągły świecący cuś zamontowany w zaślepce listwy?

Nie za bardzo widzę na tym zdjęciu niestety... spróbuj znaleźć w necie przykład i wrzucić tu linkę.

Napisano

To opwieksz sobie zdjecie - przeciez masz taka opcje.

Ale - tak - to ten zamontowany z lewej strony w zaslepce.

Jaki przyklad? Ja sam to zmajstrowalem :-)

pzdr

Rostek

> Któro to włącznik? Taki mały okrągły świecący cuś zamontowany w

> zaślepce listwy?

> Nie za bardzo widzę na tym zdjęciu niestety... spróbuj znaleźć w

> necie przykład i wrzucić tu linkę.

Napisano

> Jaki przyklad? Ja sam to zmajstrowalem :-)

No to please namaluj szczegółowo co wypiłowałeś i co dolutowałeś i w ogóle...

Napisano

I mam to teraz wszystko rozbierac?

No nie.. bez zartow... mowiac krotko - Plus do plusa a minus do minusa :-)

Trzeba po prostu to rozebrac, dokladnie sie przyjrzec i wlutowac wlacznik w odpowiednie miejsce.

Nie obiecuje, ale jak znajde chwile czasu - postaram sie dokladnie opisac co i jak polaczyc.

pzdr

Rostek

> No to please namaluj szczegółowo co wypiłowałeś i co dolutowałeś i w

> ogóle...

Napisano

> Trzeba po prostu to rozebrac, dokladnie sie przyjrzec i wlutowac

> wlacznik w odpowiednie miejsce.

OK, to się domyślam, ale... co z przyciskiem - zdaje się, że podpiłowywałeś zaślepkę AFAIR...

Opisz/namaluj

Napisano
  • Autor

> OK, to się domyślam, ale... co z przyciskiem - zdaje się, że

> podpiłowywałeś zaślepkę AFAIR...

> Opisz/namaluj

Też mam zamiar zrobić sobie taki przełącznik, ale zauważyłem że reszta właczników jest na srężynkach, poza tym jak sprawić żeby był ruchomy? Pliz opisz co i jak.

Napisano
  • Autor

Wreszcie zrobiłem zdjęcia żeby pochwalić się efektem prac i oto one

w garażu padał śnieg i nie wyszło najlepiej smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.