Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

recykling po polsku :)

Featured Replies

Napisano

za motofaktami...

olicjanci zatrzymali trzech mężczyzn z Gniezna podejrzanych o legalizowanie i sprzedaż samochodów sprowadzonych z Zachodu. Wycofane z eksploatacji auta trafiały do dwóch autokomisów w Polsce. Zabezpieczono 106 pojazdów o wartości przekraczającej 2 mln zł. Zatrzymanym grozi teraz do 8 lat więzienia.

Jak wynika z ustaleń policjantów, osoby zamieszane w ten proceder nawiązały kontakt z firmami we Włoszech i Francji zajmującymi się handlem samochodami wycofanymi z eksploatacji. Najczęściej były to auta po poważnych wypadkach drogowych i przeznaczone do kasacji. Samochody te, kupowane za niewielkie pieniądze, trafiały do Polski jako złom lub części przeznaczone do wtórnego obrotu. W warsztatach samochodowych auta te remontowano.

Zdarzało się tak, że z kilku rozbitych samochodów składano „nowy” pojazd. Po naprawieniu aut przygotowywano je do sprzedaży przygotowując komplet fałszywych dokumentów i preparując numer VIN na nadwoziu. Później auta trafiały do dwóch autokomisów w Gnieźnie.

Ze śledztwa prowadzonego przez CBŚ wynika, że zatrzymani mogli oszukać kilkaset osób z całej Polski. Ludzie kupując auta byli przekonani, że są to pełnowartościowe pojazdy. Tymczasem zgodnie z obowiązującymi przepisami, skasowane samochody nigdy nie powinny być zarejestrowane i dopuszczone do ruchu. Kluczową rolę w tym procederze mógł pełnić diagnosta, który wystawiał zaświadczenia o przeglądzie technicznym.

Zatrzymanym Markowi K., Jackowi B., i Radosławowi K., zarzuca się fałszowanie dokumentów, oszustwo i udział w grupie przestępczej, za co grozi im kara do 8 lat więzienia.

Napisano

> Jedyna nadzieja w tym, że ludzie przestaną żałować paru złotych na

> ocenę auta przez fachowca

Nie takie "parę złotych" - jak pojedziesz do fachowca z kilkoma autkami, to pareset pln można utopić... oslabiony.gif

Napisano

> Nie takie "parę złotych" - jak pojedziesz do fachowca z kilkoma

> autkami, to pareset pln można utopić...

Czyli wolisz nie wiedzieć i jeździć czymś poskładanym z 5 innych? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie takie "parę złotych" - jak pojedziesz do fachowca z kilkoma

> autkami, to pareset pln można utopić...

Cena fachowca zależy w dużym stopniu od klasy auta jakie kupujesz. W przypadku pełnoletniego golfa bardzo często wystarczy kumpel/szwagier/sąsiad/kolega kolegi który za piwo rzuci okiem mechanika czy lakiernika. Jeśli zakup poważniejszy dopiero następnym krokiem może być wizyta w warsztacie i prześwietlenie auta.

IMO warto wydać to kilkaset złotych niż wdepnąć w kupę. Póki nie zmieni się motohandel w Polsce to będzie niestety konieczne oslabiony.gif

Napisano

> Nie wiem jak Ty wyczytałeś to z tej wypowiedzi

Z zasady - tak jak napisałeś wcześniej, do dokładnego prześwietlenia jedzie się dopiero

autem wstępnie sprawdzonym i zaakceptowanym. Nie wiem jak można tu wygenerować

te "kilka autek", chyba jedynie tak, że odpadną po sprawdzeniu - a to by oznaczało,

że statystycznie większość aut ma jakieś poważne wady.

W połączeniu z określeniem "utopić paręset pln" wyczytałem co wyczytałem...

Napisano

> Nie wiem jak można tu

> wygenerować

> te "kilka autek", chyba jedynie tak, że odpadną po sprawdzeniu - a to

> by oznaczało,

> że statystycznie większość aut ma jakieś poważne wady.

Jeśli weźmiemy pod lupę auta z artykułu, to odwali je pierwszy lepszy mechanik - amator. Bo jak coś jest złożone z dwóch części to nie ma ch.ja żeby nie poznać bubla. Tym bardziej, że w handlu na tym poziomie nikt nie bawi się w profi lekierowanie w komorze bezpyłowej itp. Kładą lakier w stodole i czekają na jelenia.

Poważniejsze usterki mogą wyjść rzeczywiście dopiero na kanale, po sprawdzeniu zbieżności, kompresji etc. Licząc pecha lekko powyżej średniej tymi może być dotkniętych kilka aut z pozoru w super stanie. I masz kilkaset złotych zlosnik.gif

> W połączeniu z określeniem "utopić paręset pln" wyczytałem co

> wyczytałem...

Luz zlosnik.gif

Napisano

> a to

> by oznaczało,

> że statystycznie większość aut ma jakieś poważne wady.

Dodaj - sprzedawanych aut. Uważam, że tak.

> W połączeniu z określeniem "utopić paręset pln" wyczytałem co wyczytałem...

Dokładny przegląd w W-wie nie w ASO to ok. 100 zł, przyjedź kilkoma autami i masz ładną kwotę.

Napisano

> Czyli wolisz nie wiedzieć i jeździć czymś poskładanym z 5 innych?

Nie, ja wolę kupować ze 100% źródła. wink.gif

Pozdr. P.

Napisano

... troche to wyglada jak wszystkie ostatnie akcje CBŚ-ów i tym podobnych .... kupowali rozbitki remontowali je i preparowali numery ?? ... po co remontowac i przebijac numery ?? skoro mozna ukrasc wpelni sprawne auto i przebic numery , wtedy malo pracy duzo kasy i do tego kupujacemu ciezej sie zorientowac bo auto nie ruszane zlosnik.gif procz numerow tongue.gif

Napisano

> fałszowanie dokumentów, oszustwo i udział w grupie przestępczej,

> za co grozi im kara do 8 lat więzienia.

i kolejny przypadek jak robia ludzi w balona, dlatego na kazdy kroku trzeba sie pilnowac crazy.gif

ja bede na jesieni zmienial autko, napewno nie kupie od dealera, a jak cos to obowiazkowo przeglad w ASO

Napisano

na stronie policji w Poznaniu byly wczoraj zdjęcia i nie chodzi o to co pewnie sugeruje tytuł - czyli z rozbitych pieciu astr I z 93 składa sie jedna astre na chodzie. Oni tam montowali głównie bardzo drogie i nowe auta - merce, lancie, audice. Szczerze mówiąc znając polską mentalność do bajdurzenia i przesadzania to sądze ze bardziej chodziło o to ze np. z mercedesa po dachowaniu wyjeto silnik i włożono w budę która była z kolei w miare dobra. Czyli wychodziły auta w stanie technicznym zapewne nie gorszym od 80% wszystkich aut na polskich drogach. Wydaje mi się ze policji chodzi bardziej o łamanie przepisów, czyli o to ze oni tam robili jakieś przekręty w pozyskiwaniu tych "wraków" i dopuszczaniu ich później do ruchu, a nie o samym fakcie "montowania".

To tak imho.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.