Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual naprawa wyjącego łożyska sprężarki klimy

Featured Replies

Napisano

Witam. Postanowiłem zrobić tzw. manuala. Prawdopodobnie problem taki pojawił się już u niektórych z Was lub niebawem się pojawi smile.gif

Zacznijmy może od początku. W moim stilo z 2003 roku 1.9jtd pojawił się problem wyjącego łożyska od sprężarki klimatyzacji. Określenie faktu, że to akurat jest własnie łożysko sprężarki a nie jakaś rolka napinająca nie jest trudne - wystarczy na włączonym silniku na postoju włączyć klimę - jeśli huczenie ustaje to znaczy właśnie, że uszkodzone jest to łożysko (gdy sprężarka pracuje owe łozysko też nie pracuje i dlatego nie huczy).

Przed rozpoczęciem prac należy zaopatrzyć sie w łożysko o wymiarach 35x52x12. Oryginalne łożysko jest firmy NACHI o symbolu 35BX5212S1DST. (fotka 1)

279146210-SPREZARKA002.jpg

Jest to łożysko jednorzędowe wzmacniane kryte i własnie fakt, że jest jednorzędowe powoduje, że jest mega liche (przeważnie sprężarki mają łożyska w tym wymiarze tyle, że są one dwurzędowe i dają radę przenieść duże obciążenia - jednorzędowe to tak jak wada produkcyjna, bo się szybko wyrabia). Od razu życzę dużo wytrwałości w poszukiwaniach, bo te łożyska nie są produkowane na rynek przez nikogo. Firma Nachi produkuje je dla fabryki Denso w Japoni, która produkuje owe sprężarki (można próbować walić własnie do Denso czy nie mają takich łożysk - przedstawiciel w Warszawie). Ja jakimś cudem dostałem takie - ale koleś miał jedno i wiedział, że jest to towar deficytowy i zerżnął ze mnie 200 zł !!!!!!!!!!!!!!!! Szok. Pocieszające jest to, że wszystkie firmy, w których pytałem mówili że podejrzewają, że lada chwila pojawią się takie łożyska na rynku.

Idzmy dalej. Gaz z układu spuszczamy w pierwszej lepszej firmie, która nabija klimy. Demontujemy prawe przednie koło zdejmujemy pasek klinowy który napędza sprężarkę. Odkręcamy wszytkie przewody do sprężarki (2 doprowadzjące czynnik, 1 kabelek elektryczny i masowy i odkręcamy (4 długie szpilki) sprężarkę od bloku silnika. Całość ładnie wychodzi na zewnątrz. Sprężarkę (fotka 2) umieszczamy w imadle mocując delikatnie ale mocno za miejsca zaznaczone na czerwono na zdjęciu i kręcimy płetwę (która jest osią sprężarki) w stronę wskazówek zegara.

279146175-SPREZARKA008.jpg

Do tego mozna użyć jakiegoś klucza własnej produkcji typu nacięty pręt, ale musi to być mega mocne (ja użyłem wałka napędu pompy ze skrzyni biegów SR1900 z Volvo FH12 smile.gif ). Operacja ta spowoduje odkręcnie się górnej częsci (fotka 3).

279146180-SPREZARKA005.jpg

Następnie ściągamy zeger (fotka 4)

279146189-SPREZARKA006.jpg

i delikatnie pukając w aluminiową tuleję, na której osadzone jest łożysko (fotka 5) ściągamy całe koło pasowe.

279146196-SPREZARKA004.jpg

Na prasie wyciskamy łożysko z koła pasowego (zetną się małe zabezpieczenia, ale to nie szkodzi, bo po założeniu nowego łożyska nabijemy nowe (fotka 6).

279146202-1.JPG

Usunięte w ten sposób stare łożycho (fotka 7) wymieniamy na nowe.

279146166-SPREZARKA003.jpg

Całość składamy w analogiczny sposób. To tyle smile.gif

Pozdrawiam

Grzegorz

Powstawiałem obrazki.

zwolak

Napisano

> Fajowe.

> Co to jest zeger?

Zeger, seger - gwarowa nazwa pierścienia osadczego, czyli specjalnej płaskiej zatyczki w kształcie zamykającej się litery U, z uszami na końcach lub bez, zapobiegającej zsuwaniu się łożysk i tym podobnych elementów z osi. Coś takiego występuje też przy przegubach, silniku i w kilku innych kręcących się miejcach. wink.gif To jest ten element niedbale leżący sobie na samej górze. zlosnik.gif Stosuje się go po to, aby kręcące się elementy się nie porozsuwały od siebie. Zastosowanie w takim miejscu gwintu i nakrętki byłoby możliwe, ale gwint ma to do siebie, że może się samoczynnie rozkręcić. Aby zdjąć pierścień osadczy musisz rozchylić go np. szczypcami lub zbić śrubokrętem i młotkiem. Ponieważ akcja rozchylenia go powoduje reakcję (sprężynowanie) niemożliwym jest praktycznie samoczynne jego zsunięcie. ok.gif Ponadto pozwala zaoszczędzić miejsce i masę wirującej konstrukcji.

279146189-SPREZARKA006.jpg

W googlu wynalazłem, że może też oznaczać koło sterownicze na statkach.

Napisano

> Zeger, seger - gwarowa nazwa pierścienia osadczego, czyli specjalnej

> płaskiej zatyczki w kształcie zamykającej się litery U, z uszami

> na końcach lub bez,

zapodajcie to do pdfa i na smietnik dla potomnych bo w postach pewno zginie.

Napisano

> zapodajcie to do pdfa i na smietnik dla potomnych bo w postach pewno

> zginie.

Wlasnie wlasnie! Dodajcie to do naszego "smietnika" wraz z opisem!!!

PS. Kto zarządza smietnikiem???

pzdr...

/kustosz

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
  • 7 miesięcy później...
Napisano

Tutorial świetny, chce się za to zabrać w tym tygodniu, czekam tylko na łożysko ( KLIK )

Zastanawia mnie tylko czy po spuszczeniu czynnika nie trzeba będzie sprężarki ponownie zalać olejem? a także czy łożysko sprężarki to to samo co łożysko sprzęgła?

Napisano

> Zastanawia mnie tylko czy po spuszczeniu czynnika nie trzeba będzie sprężarki ponownie zalać ---------- nie jak zaślepisz miejsca mocowania przewodów

a także czy łożysko sprężarki to to samo co łożysko sprzęgła? ---- nie to nie to samo spręzarka ma łożyska igiełkowe a łożysko sprzęgiełka jest kulkowe ( i większe) ) ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.