Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprawdź czy nie jeździsz "wrakiem"

Featured Replies

Napisano

O wielu samochodach jeżdżących po naszych drogach mówi się, że to "złom".

Oczywiście nie wszystkie. Znamy całą masę aut, sprowadzonych z Francji, Niemiec czy Włoch w bardzo dobrym stanie. Ale sporo jest niestety prawdziwych "wraków". Jak znalazły się na naszych drogach? Oto recepta jaką stosowali pewni dżentelmeni z Gniezna.

Za niewielkie pieniądze kupowali we Włoszech i Francji auta po poważnych wypadkach drogowych i przeznaczone do kasacji. Trafiały one do Polski na części przeznaczone do wtórnego obrotu.

W warsztatach naprawczych samochody te były remontowane, (niejednokrotnie z kilku rozbitych składano jeden) a następnie sprzedawane.

Sąd Rejonowy w Poznaniu aresztował trzech mieszkańców Gniezna, podejrzanych o legalizowanie i sprzedaż w Polsce takich samochodów.

Podejrzani to prowadzący dwa autokomisy, ich pracownik oraz diagnosta. Zarzucono im fałszowanie dokumentów, oszustwo i udział w grupie przestępczej. Grozi za to kara do 12 lat więzienia.

Kluczową rolę w tym procederze mógł pełnić diagnosta, który wystawiał zaświadczenia o przeglądzie technicznym auta.

Ze śledztwa wynika, że podejrzani mogli oszukać kilkaset osób z całej Polski. Ludzie, kupując te samochody, byli przekonani, że nabywają pełnowartościowe pojazdy. Tymczasem, zgodnie z obowiązującymi przepisami, skasowane samochody nigdy nie powinny być zarejestrowane i dopuszczone do ruchu.

W dwóch autokomisach w Gnieźnie, prowadzonych przez jednego z podejrzanych, policjanci zabezpieczyli 106 aut, o rynkowej wartości ponad 2 mln zł.

Jeżeli więc kupiłeś w jakimś komisie używane auto radzimy sprawdzić jego pochodzenie?

jakiś tekst

Napisano

pakafoto podajesz treśc za artykułem. ktoś tam pisze to co wszyscy wiemy, natomiast nie podajesz zadnych odnosników do tego jak sprawdzić czy "picuś glancuś" to nie złom.

Jakiś tydzień temu potuszałem ten temat i dostałem 1 (słownie: jedną ) odpowiedź:

- od ubezpieczyciela ~znaczy się musisz dotrzeć do wszystkich ubezpieczycieli poprzednich włascicieli auta i każdemu z nich zadać konkretnie pytanie i żądać odpowiedzi na papierze

... wg mnie takie artykuły są g.... warte, ponieważ problemem nie jest wskazanie sprawcy oszustwa celowego, a wykazanie że to konkretnie on się go dopuścił

Napisano

> ze 2 dni temu bylo...

podpowiedz gdzie bo temat mnie interesuje icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jeżeli więc kupiłeś w jakimś komisie używane auto radzimy sprawdzić

> jego pochodzenie?

"radzimy?" to radzą czy nie? hehe.gif

Napisano

> "radzimy?" to radzą czy nie?

Cze FrugOs

wg mnie nie radzą i sa do bani hehe.gif

Napisano
  • Autor

Jeżeli auto jest serwisowane w ASO do końca to tam można sprawdzić. Zawsze istnieje ryzyko kupienia "przystanku" mniej lub bardziej trafionego. Nowe auta z salonu też bywają wypadkowe. Jak kupujesz używkę i sprzedawca kręci lub nie chce jechać do ASO to należy odpuścić. Jeżeli już trafisz na właściwe auto to warto zrobić pomiar płyty podłogowej.

IMO - sensownym jest (tak jak pisałeś) sprawdzenie auta tam gdzie było pierwotnie ubezpieczone.

Nikt za nikogo tego nie zrobi. Im wiecej sprawdzisz i poświęcisz na to czasu tym lepiej dla Ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.