Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odbiło przy tankowaniu

Featured Replies

Napisano

Właśnie byłem na stacji i tankowałem gaz.

Dziwna sprawa bo przy tankowaniu nie odbiło (facet wyłączył sam dystrybutor kiedy zaczęło wolniej lecieć) i weszło sporo więcej gazu niż powinno (do butli wchodzi ok 22l a weszło 21,5 z tym że powinien mieć jeszcze ze 3 litry).

Z tego co czytałem na forum to może być wielozawór, ale słyszałem też od znajomego że gaz może być taki kiepski że może nie podniść pływaka - sprawdziłem na wskaźniku poziomu gazu i wskazówka pokazuje pusty zbiornik yikes.gif (a jeszcze tak niedawno wskazywał jak należy). Do tego ta czarna puszka przy butli (z dwoma kabelkami) byla dosyć gorąca (nie wiem czy to normalne) i popękaną ma obudowę plastikową. Czy to ma jakiś związek (nie wiem czy popękała teraz czy było już tak wcześniej - nigdy nie zwracałem uwagi).

Napisano

> Dziwna sprawa bo przy tankowaniu nie odbiło (facet wyłączył sam

> dystrybutor kiedy zaczęło wolniej lecieć) i weszło sporo więcej

> gazu niż powinno (do butli wchodzi ok 22l a weszło 21,5 z tym że

> powinien mieć jeszcze ze 3 litry).

Jak weszło 2L niż zwykle, to bym się nie przejmował - chyba, że podejżewasz, że stacja kantuje.

Napisano
  • Autor

> Jak weszło 2L niż zwykle, to bym się nie przejmował - chyba, że

> podejżewasz, że stacja kantuje.

Uff. To dobrze, ale co z wskaźnikiem i tą kostką czy to ma jakiś związek? I czy mogło to być jednorazowe czy raczej konieczna będzie wizyta u gazownika?

Napisano

> Uff. To dobrze, ale co z wskaźnikiem i tą kostką czy to ma jakiś

> związek? I czy mogło to być jednorazowe czy raczej konieczna

> będzie wizyta u gazownika?

Oops, sorki - niedoczytałem.

Faktycznie tym wskaźnikiem to coś nie tak. Jak chcesz mieć pewność, to wyjeździj gaz i zatankuj nie do pełna, tylko 15 czy 20l - jak wskaźnik nie ruszy, to lepiej do gazownika (a jak masz gwarancję, to bez czekania).

Napisano

Teściowi jak zakładali lpg do agenta to dali mu butlę 16l i podgięli coś przy pływaku albo zaworze i tez mu nie odbija tylko przestaje wchodzić gaz wink.gif Wskaźnik pokazuje mu praktycznie cały czas 0 albo prawie 0 i wchodzi max 15l palacz.gif

Napisano

> Teściowi jak zakładali lpg do agenta to dali mu butlę 16l i podgięli

> coś przy pływaku albo zaworze i tez mu nie odbija tylko

> przestaje wchodzić gaz Wskaźnik pokazuje mu praktycznie cały

> czas 0 albo prawie 0 i wchodzi max 15l

Ja bym tam nie ryzykował - zatankuje na full w chłodny dzień/wieczór/ranek, a potem będzie upał...

LPG znacznie zmienia objętość pod wpływem temperatury - wolałbym nie sprawdzać, czy zawór bezpieczeństwa działa prawidłowo, a nawet jeżeli tak, to czy akurat w okolicy nie pojawi się jakaś iskra.

Napisano

Jeżeli to by było groźne to raczej by tego nie robili hmm.gif Mówili, że podobno tak robią jak ktoś chce żeby więcej gazu właziło icon_rolleyes.gif U mnie na szczęście odbija wszystko cacy 893goodvibes.gif

Napisano

Proponuję Ci udac sie na serwis LPG.

Oni bedą najlepiej wiedziec co sie stało wink.gif

chyba ze wypowie sie jakis fachowiec od gazu hmm.gif

To jest tylko układ pomiarowy a może stało sie cos wiecej...oby nie

Napisano
  • Autor

> To jest tylko układ pomiarowy a może stało sie cos wiecej...oby nie

Też mam nadzieję że nic poważnego. W każdym bądź razie dzięki za informacje. Będę musiał się udać do gazownika.

Napisano

> Też mam nadzieję że nic poważnego. W każdym bądź razie dzięki za

> informacje. Będę musiał się udać do gazownika.

Nic poważnego sie nie stało. Poprostu urwał się lub rozszczelnił pływak. Podjedx do gazownika ale dopiero jak wyjeździsz gaz do cna.

Napisano

> Też mam nadzieję że nic poważnego. W każdym bądź razie dzięki za

> informacje. Będę musiał się udać do gazownika.

nic sie nie boj dzieje sie tak czasami jak auto sie po dziurach wytlucze czasem wtedy nie zalapie zawor. Powinno ci wrocic do normy.

Pierwszego dnia po zalozeniu instalki przjeechalem plytowke za gliwicami i mi nie odbil juz smile.gif

Potem wrocilo do normy

Napisano

> Ja bym tam nie ryzykował - zatankuje na full w chłodny

> dzień/wieczór/ranek, a potem będzie upał...

> LPG znacznie zmienia objętość pod wpływem temperatury - wolałbym nie

> sprawdzać, czy zawór bezpieczeństwa działa prawidłowo, a nawet

> jeżeli tak, to czy akurat w okolicy nie pojawi się jakaś iskra.

Nawte jak pojawi się w okolicy iskra to nic sie nie stanie, bo cisnienie gazu by ja zdmuchnelo, zamrazajac wszytsko w okolicy wink.gif

Napisano

u mnie nie odbija juz od roku. jak tankuje to zaczyna buczec przy pelnej butli. pytalam czy to nie jest niebezpieczne. w sumie to nie. a zawor zepsuli mi na stacjach, gdzie czasem ładują gaz nawet jak zawor odbije. U mnie wystarczylo 2 razy, nabili mi do 35 litrowej butli 33 litry gazu i zaworek nie wytrzymal.

Napisano

> Nawte jak pojawi się w okolicy iskra to nic sie nie stanie, bo

> cisnienie gazu by ja zdmuchnelo, zamrazajac wszytsko w okolicy

roznie to bywa ostatnio kumpel (pracuje w strazy pozarmnej) byl swiadkiem jak w seicento wywalilo butle. Seiczak stracil wszystkie szyby i klape od bagaznika.

Oczywiscie sa to przypadki jeden na milion ale sam fakt ze byl swiadkiem to mozna go uznac za szczesliwca smile.gif

PS

Kolesiom w seiczaku sie nic nie stalo wylecieli z auta i biegali machajac rekami bo ich poparzylo po karkach a huk byl niezly

Napisano

acha zapomnialem dodac ze byli na akcji innej a seiczak przejechal obok nich i 20 metrow dalej walnelo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.