Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Identyfikacja węża

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zaczął pocić mi się jeden wąż, ale jest problem z jego identyfikacja. W sklepie, w którym dotąd się zaopatrywałem twierdzą, że najlepiej byłoby dobrać po oryginalnym kodzie Opla, bo podobno zamienniki nie występują.

Wąż z jednej strony kończy się z tyłu wtrysku (pod kątem prostym), a z drugiej wchodzi do kabiny.

clipboard01sr8.th.jpg

Kształtu jest m/w takiego:

clipboard02tr8.th.jpg

Na Allegro znalazlem jedną aukcję z kodem GM 90 409 006. Czy ktoś mógłby potwierdzić, że to jest ten wąż?

Generalnie skutkami tego oprócz pocenia się jest nieprzyjemny zapach w kabinie, zwłaszcza po nocy (wątek http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=279142106&page=0&fpart=1&vc=1 ) oraz bulgotanie po odpaleniu, które po kilku sekundach znika (wątek http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post278704241 )

Napisano

czyżby to odma? przewód odprowadzający spaliny? odpowietrzający silnik? Chyba tego nie kupisz nigdzie. Lelek kiedyś pisał że kupił zbrojony przewód z sklepie z częściami do traktorów. Poszukaj takiej długości przewodu, który będzie zgięty u góry pod kontem prostym i zmierz średnice wew. aby pasowało wszystko git. Ten przewód bywa mokry albo spróchniały, jak siada całkiem to czuć spaliny w aucie.

Napisano

wygląda , że jest to wąż do nagrzewnicy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wygląda , że jest to wąż do nagrzewnicy

Taką też informacje uzyskałem w sklepie z częściami do Opla. Dokładnych info jednak nie ma. Znalazłem na Allegro aukcje z imho takim samym wężem, na którym był podany kod GM 90 409 006

Pytanie czy ktoś mógłby zweryfikować ten kod lub podać właściwy.

Ewentualnie jeśli nie uda mi się go zdobyć to wtedy zastosuje pomysł lelka.

Napisano

> a z drugiej wchodzi do kabiny.

To może być tylko wąż od nagrzewnicy. Żadne inne gumy tej grubości nie wchodzą do kabiny.

> Zaczął pocić mi się jeden wąż

Pocić z którego miejsca? Spod opaski? Jest gdzieś mikropęknięcie na długości? Może wystarczy dociągnąć opaskę?

Jeżeli dziurawy to spróbuj na szrotach popytać ale to może być też krótka piłka. Lepiej pojeździj po sklepach z częściami może Ci jakiś dobiorą, który będzie miał kształ zbliżony do Twojego. Ten wąż idzie dość luźno więc jego kształt nie jest aż tak krytyczny. Istotne jest jedynie to zgięcie pod katem prostym, dalej możesz sobie puścić w miarę dowolnie.

> Generalnie skutkami tego oprócz pocenia się jest nieprzyjemny zapach w kabinie, zwłaszcza po nocy oraz bulgotanie po odpaleniu, które po kilku sekundach znika

To bulgotanie to objaw zapowietrzania się przez nieszczelność.

Pozdroofka

Napisano

> Znalazłem na Allegro aukcje z

> imho takim samym wężem, na którym był podany kod GM 90 409 006

EPC nie przyznaje się do takiego numeru wink.gif

Wg EPC do C14NZ idą następujące węże:

Wlot: 90 570 031 czyli 68 18 308

Wylot: 90 570 042 czyli 68 18 316

Identyczne występują w silnikach 16NZR, C16NZ, X16SZ, X16SZR

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> To może być tylko wąż od nagrzewnicy. Żadne inne gumy tej grubości

> nie wchodzą do kabiny.

> Pocić z którego miejsca? Spod opaski? Jest gdzieś mikropęknięcie na

> długości? Może wystarczy dociągnąć opaskę?

Poci się dokładnie kawałek za opaską... probowałem coś poprawiać, ale bez skutku.

> Jeżeli dziurawy to spróbuj na szrotach popytać ale to może być też

> krótka piłka. Lepiej pojeździj po sklepach z częściami może Ci

> jakiś dobiorą, który będzie miał kształ zbliżony do Twojego. Ten

> wąż idzie dość luźno więc jego kształt nie jest aż tak

> krytyczny. Istotne jest jedynie to zgięcie pod katem prostym,

> dalej możesz sobie puścić w miarę dowolnie.

Chyba szybciej dopasuje sobie od czegoś innego. Czytałem Twój post nt węża dobieranego w sklepie z częściami do ciągników... tez spróbuje coś takiego znaleźć.

> To bulgotanie to objaw zapowietrzania się przez nieszczelność.

To teraz jak wymienię wąż to trzeba to jakoś odpowietrzać? Jeśli tak to w jaki sposób?

Napisano

> Poci się dokładnie kawałek za opaską... probowałem coś poprawiać, ale

> bez skutku.

A nie ma możliwości obcięcia węża w miejscu pocenia czyli krótko mówiąc: skrócenia go?

> Chyba szybciej dopasuje sobie od czegoś innego. Czytałem Twój post nt

> węża dobieranego w sklepie z częściami do ciągników... tez

> spróbuje coś takiego znaleźć.

Myslę, że znajdziesz bez problemu. Ten wąż idzie dość luźno więc nie musi mieć dokładnie takiego samego kształtu. Istotne jest tylko jego zagięcie pod kątem prostym. Najlepiej to zdejmij go i jeździj z nim po sklepach.

> To teraz jak wymienię wąż to trzeba to jakoś odpowietrzać? Jeśli tak

> to w jaki sposób?

Nie tylko odpowietrzać ale zalać płynem układ. Kiedy wąż zdejmiesz bedzie uciekał płyn. Więc albo dolejesz albo przy okazji wymienisz cały. Po zamontowaniu nowego węża, otwórz zbiorniczek wyrównawczy, dolej do KALT i odpal silnik. Możesz sobie pomagać ściskajac gruby wąż idący od termostatu do chłodnicy - pompuj nim. W razie potrzeby dolewaj jakby zaczęło robić się w zbiorniczku sucho. Silnik niech pracuje aż się termostat otworzy (chłodnica zrobi się gorąca). Wyłącz silnik, pozwól mu ostygnąć i w razie potrzeby dolej do KALT.

Niektórzy mówią żeby odkręcić na czas odpowietrzania czujnik temperatury ale ja nie odkręcam, odpowietrza się bez tego.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.