Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Marea 2.0 20V - zakup

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie! smile.gif

Zamierzam niedługo dołączyć do szczęśliwych posiadaczy BBMów, w związku z tym chciałbym się poradzić odnośnie zakupu auta.

Obecnie jeżdżę UNO 1.4 ale mam na oku Fiata Marea Weekend 2.0 20v HLX z 2000 roku. Czy może ktoś się podzielić wrażeniami z użytkowania takiego pojazdu? Jak wygląda sprawa dostępności części zamiennych, np. czy poza samym silnikiem są jakieś istotne różnice w stosunku do innych wersji tego auta? Czy koszty eksploatacji auta z tym silnikiem (oprócz paliwa) będą porównywalne do auta z JTD? Ze względu na spory apetyt na benzynę będę chciał również zamontować instalację gazową. Co myślicie o BRC SEQUENT 56?

Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?

Zastanawiałem się nad zakupem JTD, ale znaleźć auto z takim silnikiem w dobrej cenie graniczy z cudem oslabiony.gif

Napisano

> Obecnie jeżdżę UNO 1.4 ale mam na oku Fiata Marea Weekend 2.0 20v HLX

> z 2000 roku. Czy może ktoś się podzielić wrażeniami z

> użytkowania takiego pojazdu? Jak wygląda sprawa dostępności

> części zamiennych, np. czy poza samym silnikiem są jakieś

> istotne różnice w stosunku do innych wersji tego auta? Czy

> koszty eksploatacji auta z tym silnikiem (oprócz paliwa) będą

> porównywalne do auta z JTD?

przeważnie części są droższe i serwis też , ale może radość z jazdy i fajne wyposażenie ci to zrekompensuje waytogo.gif

Patre i paru innych kolegów ujeżdżających 2.0 mogą ci więcej n/t temat napisać

> Zastanawiałem się nad zakupem JTD, ale znaleźć auto z takim silnikiem

> w dobrej cenie graniczy z cudem

w dobrej cenie to znajdziesz , gorzej z bezkolizyjnością i ogólną kondycją wink.gif

Napisano
  • Autor

> w dobrej cenie to znajdziesz , gorzej z bezkolizyjnością i ogólną

> kondycją

Otóż to, dlatego zastanawiam się nad tym 2.0 + gaz

Napisano

Wiec 2.0 dobrze spisuje sie na gazie sekwencyjnym wiec BRC bedzie ok. Jesli chodzi o spalanie to po miescie przy deptaniu ok 13-15 wciagnie.Trasa 9-10. 2000 rok to juz bedziesz mial silniki z VISem-czyli mocniejsze nie 147KM tylko 154 ale ja jakos wole te starsze. Wyposarzenie 2.0 20V zawsze jest pypasione wi3c mysle ze bedziesz zadowolony. Patrz na silnik zwłaszcza bo ciezko trafic w dobrym stanie.pozdro

Napisano

> Czy może ktoś się podzielić wrażeniami z

> użytkowania takiego pojazdu?

Ja wrażenia mam całkiem pozytywne - przejechałem ponad 20tys km i nic się nie zepsuło, nigdy nie stanąłem na drodze ale moja ma jak na razie tylko 104tys przebiegu.

>Jak wygląda sprawa dostępności

> istotne różnice w stosunku do innych wersji tego auta?

Części znajdziesz wszędzie, ja nie miałem żadnych problemów z dostaniem jak na razie tylko eksploatacyjnych części typu tarcze, klocki, wahacze, świece.

> Czy koszty eksploatacji auta z tym silnikiem (oprócz paliwa) będą

> porównywalne do auta z JTD?

Tutaj nie mam porównania.

>Ze względu na spory apetyt na benzynę będę chciał również >zamontować instalację gazową. Co

> myślicie o BRC SEQUENT 56?

Myślę że nie będzie żadnych problemów, ale wszystko zależy od mechanika, który będzie zakładał tą instalację. Nawet dobrą instalacje można popsuć przy zakładaniu.

Moja pali średnio około 13litrów LPG.

> Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?

Na silnik i zawieszenie, w szczególności na wahacze, a także na hamulce - dość drogo wychodzi wymiana tarcz i klocków. Oczywiście oprócz standardowego sprawdzenia czy nie była składana z dwóch części albo mocno rozbita.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak wygląda sprawa dostępności

> istotne różnice w stosunku do innych wersji tego auta?

Części zamienne są dostępne. Faktem jest, że niestety są często droższe (mniej lub więcej). Poza tym mniej jest zamienników i w niektórych przypadkach skazany jesteś na oryginały. Na szczęście ostatnio posprowadzali na części masę aut z wysp - tak więc można dostać używkę w zasadzie wszystkiego, na co ma się ochotę.

> Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?

2.0 nie miały jako takie żadnych specyficznych usterek charakterystycznych dla tego modelu (choć trzeba przyznać, że zdarzyło się na kąciku kilka sztuk, w których niedługo po kupnie przekręciły się panewki - jednak to raczej wynik zaniedbania poprzednich właścicieli, a nie jakaś wada wrodzona). Posprawdzaj wszystko jak w każdym innym aucie.

Aha - jakby w zawieszeniu coś stukało to się nie zrażaj. W nim zawsze coś stuka. Niezależnie od tego ile pieniędzy włożysz w jego renowację zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.