Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny od kombi do hatchbacka?

Featured Replies

Napisano

Mam astę II 1.6 8v i po założeniu gazu przy niewielkim obciążeniu ( 2 pasażerów z tyłu) na lekkich nierównościach autko mi dobija na tylnych spężynach ( chyba są za miękkie) bardzo podobne ale grubsze o 1,5mm są od asrty kombi. Może ktoś wie czy będą pasowały do mojej asterki. Niedługo jade do Chorwacji z dużym bagażem i chciałbym normalnie tam dojechać. Amortyzatory są ok.

Napisano

Ja mam sprężyny z tyłu od kombi, samochód trochę jest pochylony do przodu, ale ma bardzo ładną sportową sylwetkę. Poprzedni właściciel wstawił, bo szorował na spowalniaczach na swoim osiedlu.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ja mam sprężyny z tyłu od kombi, samochód trochę jest pochylony do

> przodu, ale ma bardzo ładną sportową sylwetkę. Poprzedni

> właściciel wstawił, bo szorował na spowalniaczach na swoim

> osiedlu.

> Pozdr.

Dzięki "Master22221". Mam prośbę jeżeli to nie byłby kłopot dla ciebie czy mógłyś zmierzyć jaka jest teraz u ciebie w asterce wysokość od ziemi do najwyższego punktu nadkola. Chodzi mi o tą wysokość jak podałem na załączonym zdjęciu.

Pozdrówka.

Napisano

Pełny opis, bo chyba krzywo stoję, widok samochodu "z góry":

65,5 cm --- przód --- 66,5 cm

fi koła 60,5 cm-------fi koła 61,5 cm

lewy bok________prawy bok

67,0 cm ---- tył ---- 68,0 cm

fi koła 61,5 cm ----- fi koła 61,5 cm

A to sposób pomiaru, żeby było jasne dla innych.

279205468-wysoko%B6%E6donadkola.jpg

Opony 195/65R15, podaję, bo bez tego ten pomiar na nic, jak masz inne kółka. Podałem też średnice kół, bo zużycie opon i ciśnienie mogą być różne, jak u mnie... Trochę dziwnie niesymetrycznie wyszły mi pomiary, zwłaszcza tył, bo przód chyba oczywiste różnice. Muszę jutro sprawdzić ciśnienie i stanąć na równej poziomej powierzchni.

A tak wyglądała moja Asterka 2 lata temu::

279206188-Tylresory.JPG

Pozdr.

post-65098-14352484686892_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki master22221 za fatygę. Wachałem się co do wysokości, ale teraz to już moge w ciemno kupować te sprężynki od kombi. Ja z tyłu wysokość mam 63cm ale i opony mam też niższe bo 195/60R15 chociaż średnica jest ta sama co u ciebie bo 60,5 cm.

Dzięki i pozdrówka.

P.S. Nie umiem wstawiac zdjęć żeby były od razu widoczne, tylko w załączniku.

Napisano
  • Autor

> Spójrz wyżej, jak wygląda Astra G ze spręzynami z tyłu od kombi, cały

> obrazek nie wszedł na serwer, ale widać "sportowe" pochylenie

> budy. Pozdr.

No teraz to mam porównanie smile.gif bo nawet identyczny kolor mam swojej. Rzeczywiście fajnie wygląda. Bardziej agresywnie. ok.gif

Napisano

> No teraz to mam porównanie bo nawet identyczny kolor mam swojej.

> Rzeczywiście fajnie wygląda. Bardziej agresywnie.

A amortyzatory masz sprawne?

Napisano
  • Autor

> A amortyzatory masz sprawne?

Tak jak pisałem na początku amorki są sprawne tylko po założeniu gazu ciężar tyłu się zwiększył przez dodatkowy zbiornik + do tego jeszcze jakiś bagaż i pojawia się problem. Byc może to wina też tanich spężyn bo wymieniałem rok temu. Ale chcę być przezorny i założyć coś mocniejszego, żeby kłopot nie powrócił.

Napisano

> Tak jak pisałem na początku amorki są sprawne tylko po założeniu gazu

> ciężar tyłu się zwiększył przez dodatkowy zbiornik + do tego

> jeszcze jakiś bagaż i pojawia się problem. Byc może to wina też

> tanich spężyn bo wymieniałem rok temu. Ale chcę być przezorny i

> założyć coś mocniejszego, żeby kłopot nie powrócił.

Tak tylko zapytalem bo taki sam problem mial kolega w Astrze G i po wymianie amorkow na nowe problem ustapil. Na przegladzie tez niby byly dobre.

Napisano
  • Autor

> Tak tylko zapytalem bo taki sam problem mial kolega w Astrze G i po

> wymianie amorkow na nowe problem ustapil. Na przegladzie tez

> niby byly dobre.

No to teraz dałeś mi do myślenia. hmm.gif

Napisano

> No to teraz dałeś mi do myślenia.

Problem wygladal tak ze jak w 5 chlopa jechalismy do pracy to na nierownosciach czuc bylo ze auto dobija tylem. Zmienil amorki nadal jezdzimy w tym samym skladzie ta sama droga i problem nie wystepuje.

Napisano

> Ja mam sprężyny z tyłu od kombi, samochód trochę jest pochylony do

> przodu, ale ma bardzo ładną sportową sylwetkę. Poprzedni

> właściciel wstawił, bo szorował na spowalniaczach na swoim

> osiedlu.

> Pozdr.

Mam podobnie, wymieniłem wraz z amortyzatorami tylnymi (za jednym zamachem, a co...), gdy (oprócz lpg) musiałem przewieźć sporo bagażu i full skład osobowy. Na równym to jeszcze nie problem, ale po moich drogach jeździ się jak po falującym morzu podczas sztormu. A bezwładność robiła swoje.

Tak więc teraz na pusto dupa może trochę podniesiona i jest, ale mam 17" koła to wygląda całkiem nieźle.

Tylko o jednym trzeba jeszcze po wymianie pamiętać - regulacji świateł, inaczej wieczorem zdziwisz się, że masz oświetlonych kilkanaście metrów przed sobą wink.gif

Napisano

> Tylko o jednym trzeba jeszcze po wymianie pamiętać - regulacji

> świateł, inaczej wieczorem zdziwisz się, że masz oświetlonych

> kilkanaście metrów przed sobą

Masz rację, jak kupiłem to auto, to się dziwiłem, że świeci "pod nogi" okazało się, że konieczne było podniesienie wiązki świateł, teraz mam prawidłowo. Pozdr.

Napisano
  • Autor

No i dziś zamówiłem sprężyny od kombi i chłodnicę bo okazało się że mam pękniętą i zostawiam kałuże. Wymieniam w czwartek ciekawe z jakim efektem.

Napisano
  • Autor

Dziś właśnie wsadziłem do swojej asterki sprężyny od kombi. Wygląda fajnie (lekko zadarty tył - ale bez przesady). Zatankowałem dwa zbiorniki benzyna i gaz, obciążyłem bagażnik czym mogłem i dwóch kumpli siadło na tyle.... i co?.. I nic nie dobija. Objeździłem wszystkie dziury w okolicy - pełen komfort! Dzięki "master22221" za pomoc i zdjęcia a także innym za propozycje rozwiązania problemu. Ja już mam go z głowy! zlosnik.gif

Pozdrówka.

Napisano

> a czy w eFce tez podejda do htb od kombi?

Tak, aczkolwiek dupsko wyraźnie wyżej idzie i wygląda trochę jak terenówka wink.gif. Kumpela używa sedana jako zastępczą ciężarówkę zlosnik2.gif wożąc towar do sklepu (części samochodowe - np. akumulatory) i wymieniła sprężyny + amorki na komplet od kombi.

Swoją drogą, to rozwiązanie na pewno nie jest dla tych, co pragną obniżyć zawieszenie zlosnik2.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.