Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda ze skrzynią MM, Co wolno, a co nie z taką skrzynią?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich i mam pytania do Was.

Może w przyszłości i ja będę umiał pomóc.

W przyszlym tygodniu (początek lipca) mam odebrać Aurisa Prestige 1.6 VVT-i 5 MM.

Od kilku dni (do czasu odbioru mojego) jeżdżę zastępczym - Aurisem Luną 1.4 D-4D 5 MM.

To moja pierwsza skrzynia taka - więc nie bardzo wiem, jak sie powinno z nią jeździć - a dokładniej - co wolno, a czego nie wolno.

Mam w związku z tym trzy pytania:

1. Czy można w trakcie jazdy zmienić tryb z E na M i odwrotnie?

2. Jeśli można - to, czy trzeba na czas zmiany djąć nogę z gazu?

3. Czy zmieniając bieg (np. w trybie M) trzeba zdjąć nogę z gazu?

Od razu przyznam się, że jeżdżąc tym zastępczym wszystkie opcje "przetrenowałem".

Bez kłopotu pozwolił mi zmieniać w trakcie jazdy z M na E i odwrotnie - z wciśniętym gazem i bez - i zachowywał się absolutnie przyzwoicie - żadnych szarpnięć, przyduszeń itp.

Podobnie ze zmianą biegu - z nogą na gazie, czy bez - wszystko szło gładko i bez żadnych niepokojących objawów.

Wnioskuję stąd, że można - ale w instrukcji znalazłem jakieś niejasne zapisy - że trzeba zdjąć nogę z gazu przy zmianie biegu, bo może gwałtownie przyśpieszyć spowodować wypadek, rozpłaszyć nadjężdżajacego z naprzeciwka TIRa na asfalcie i takie tam ...

Znaleźliście gdzieś jakieś zalecenia, albo macie doświadczenia z tym związane?

Napisano

> 1. Czy można w trakcie jazdy zmienić tryb z E na M i odwrotnie?

Zdecydowanie można! Przełączanie (w dowolnej chwili) pomiędzy trybem automatycznym i ręcznym to podstawowa funkcjonalność.

> 2. Jeśli można - to, czy trzeba na czas zmiany djąć nogę z gazu?

Nie trzeba. Można, ale to jest bezcelowe (w niczym nie zaszkodzi, ani w niczym nie pomoże).

> 3. Czy zmieniając bieg (np. w trybie M) trzeba zdjąć nogę z gazu?

Jeśli przed wydaniem polecenia zmiany biegu nie zdejmiesz nogi z gazu, to gazu ujmie komputer (pedał gazu jest elektronicznie sterowany, czyli "drive-by-wire"). Jeśli natomiast sam zdejmiesz nogę z gazu, to komputer nie będzie musiał tego robić.

Ogólnie: nie trzeba zdejmować nogi z gazu, ale jeśli to zrobisz to zmiana biegu powinna być trochę szybsza.

Napisano
  • Autor

Dzięki za szczegółowe odpowiedzi.

Szkoda, że nie piszą tego tak wyraźnie w instrukcji.

Może to i oczywiste - ale chyba nie dla tych, którzy pierwszy raz mają do czynienia z automatem.

W każdym razie - wolalem się upewnić.

Dzięki.

Napisano

> Szkoda, że nie piszą tego tak wyraźnie w instrukcji.

Uważam że instrukcję którą dostałem do Yarisa napisał TOTALNY KRETYN. Nie wierzę że ktoś zdrowy na umyśle mógł stworzyć coś tak ŻENUJĄCEGO.

Nie chcę wnikać w szczegóły, napiszę krótko: w tej kwestii Toyota jest o lata świetlne do tyłu w porównaniu do np. FIATa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.