Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana w 1. DTI: sam pasek, cały rozrząd,czy rozrząd+pompa?

Featured Replies

Napisano

Czołem,

próbowałem coś znaleźć w archiwum, ale wyszukiwarka nie pozwala na zbyt wiele, a ilość postów dotyczących rozrządu ogromna.

Jak to jest zatem z wymianą rozrządu? Po pierwsze - jak w tytule postu: co właściwie trzeba wymieniać co te proponowane przez producenta 150000 km - rozrząd z pompą wodną czy sam rozrząd? No i kolejne pytanie - w ASO chcą za to w promocji :-))) dobrze ponad 2000 zł, a z pompą to i ponad 2500 zł, tymczasem znajomy mechanik mówi, że u niego to koszt rzędu 500-600 zł. Skąd ta ogromna różnica? Nie chce się bowiem wierzyć, że to kwestia tych trzech literek przed nazwa warsztatu. Może ten mechnik nie wie, że w ttym modelu chodzi o wymianę czegoś jeszcze, niż tylko samego paska (i łożysk oraz napinaczy?). Czy coś jeszcze jest wymienia podczas wymiany "rozrządu"? No i drugie pytanie: czy faktycznie 150000 km jest godne zaufania? Strasznie dużo ...

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

> Czołem,

> próbowałem coś znaleźć w archiwum, ale wyszukiwarka nie pozwala na

> zbyt wiele, a ilość postów dotyczących rozrządu ogromna.

> Jak to jest zatem z wymianą rozrządu? Po pierwsze - jak w tytule

> postu: co właściwie trzeba wymieniać co te proponowane przez

> producenta 150000 km - rozrząd z pompą wodną czy sam rozrząd? No

> i kolejne pytanie - w ASO chcą za to w promocji :-))) dobrze

> ponad 2000 zł, a z pompą to i ponad 2500 zł, tymczasem znajomy

> mechanik mówi, że u niego to koszt rzędu 500-600 zł. Skąd ta

> ogromna różnica? Nie chce się bowiem wierzyć, że to kwestia tych

> trzech literek przed nazwa warsztatu. Może ten mechnik nie wie,

> że w ttym modelu chodzi o wymianę czegoś jeszcze, niż tylko

> samego paska (i łożysk oraz napinaczy?). Czy coś jeszcze jest

> wymienia podczas wymiany "rozrządu"? No i drugie pytanie: czy

> faktycznie 150000 km jest godne zaufania? Strasznie dużo ...

> Pozdrawiam

> Krzysiek

zdecydowanie należy wymieniać cały komplet z pompa wody - przynajmnije bedziesz spac spokojnie. a co do różnicy w cenie - ASO to niestety dziura bez dna która wchłonie każdą kasę (a jak zobacza diesla to zdzieraja niemilosiernie). Jak będziesz to robił sam to tylko zaopatrz sie w części dobrej marki - pasek GATES (Contitech tez ujdzie), pompe SKH, napinacz tez jakis porządny. badzie ok, a to co oszczedzisz bedziesz mial na piwo.

Później jak Ci sie skonczy gwarancja (o ile treraz ja masz) to lepiej nie ryzykować i zawsze rozrząd zmieniać częściej niż te 150kkm

Napisano

Pompe wymienia sie co dwie wymiany rozrzadu ale chyba nie jak sugerowana wymiana jest przy 150 tys. Ja kiedys wymieniajac samemu w meganie zostawilem rolki stare a to dlatego ze wczesniej wyciagnalem ją i dolozylem smaru. Dizeki temu dobremu smarowaniu smigala sobie elegancko. Pompy niestety nie rozbierzesz w celu nasmarowania. Podstawa to pasek ale jak sie rolka zatrze albo pompa to moze pasek zerwac albo "ściąć ząbki" na pasku.

ASO zdziedaja jak za zboze. Pan "Heniu" tez sobie poradzi. Kup czesci i (pasek Gates rolki SKF i pompe tez) i daj do wymiany.

Napisano

czytalem w gazecie ze w tych silnikach pekaja paski czesto przy 80tkm, pisali ze nalezy zmieniac co 60tkm i nie ufac temu co podaje producent i zmieniac caly komplet rozrzadu, czyli wszystko

a jesli chodzi o paski gates-a to radze szczegolnie uwazac

Napisano

Witam !!

Ja u siebie wymieniałem pompe w poniedziałek i u mnie nie jest ona napędzana paskiem zebatym(a silniki mamy te same) tylko wieloklinowym( tym samym co alternator i kompresor klimatyzacji). Z tego co słyszałem przy wymianie rozrządu wymienia się tylko pasek i 2 rolki. Koszt porządnych cześci coś koło 400 zł.

Napisano

W 1,7 DTI nie trzeba wymieniać pompy wody razem z rozrządem. Pompa wody jest napędzana paskiem wielorowkowym (ten sam co napędza alternator, klimę, itd). Wiec możesz spać spokojnie i wymienić rozrząd gdzie indziej. Jak mówili przedmówcy, zakup dobry pasek i napinacze. A co ASO to sam się o nich przekonałem, jak za chłodnicę wody zażyczyli sobie 1300 zł.

Napisano

> W 1,7 DTI nie trzeba wymieniać pompy wody razem z rozrządem. Pompa

> wody jest napędzana paskiem wielorowkowym (ten sam co napędza

> alternator, klimę, itd). Wiec możesz spać spokojnie i wymienić

> rozrząd gdzie indziej. Jak mówili przedmówcy, zakup dobry pasek

> i napinacze. A co ASO to sam się o nich przekonałem, jak za

> chłodnicę wody zażyczyli sobie 1300 zł.

Tak jest chyba w większości ropników że pompa jest nap. osobno bo jest za to napędzana pompa wtryskowa. Jak również tam gdzie stosuje sie łańcuch rozrządu.

A rozrządy z autopsji wiadomo najlepiej wymieniać kompletnie.

Napisano
  • Autor

Piękne dzięki za tę garść rad - bardzo pomocnych. Faktycznie dzięki nim wiem dużo więcej. No i ... rezygnuję z ASO na rzecz znanego i sprawdzonego zakładu. Oszczędność = conajmniej 1000 zł :-) przy zakupie bardzo dobrej jakości części.

Pozdrawiam

Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.