Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po remoncie ... jak przed remontem

Featured Replies

Napisano

Witam,

Oddałem samochód do mechanika na wymiane pierścieni i wszystk9ch uszczelek i uszczelniaczy. Powodem było to, że silnik bierze olej, stracił na mocy i dymi na siwo.

Części kupiłem sam, na wyraźne życzenie mechanika, jako, że auto nie jest zbyt popularne u nas. Jestem pewien, że są dobre.

Odebrałem samochód i samochód na następny dzień znowu zaczął dymić. Przejechałem kawałek i w silniku ubyło litr oleju, pojechałem do mechanika, ten mówi, żeby jeszcze troche pojeździć bo się musi wszystko ułożyć. Jeździłem, jeździłem, dolewałem olej, jeździłem, dolewałem olej i nic się nie ułożyło.

Jak brał olej tak bierze, jak dymił tak dymi, a co gorsza stracił na mocy.

Byłem u mechanika i ten kazał przyjechać w poniedziałek i zostawić auto.

Powiedział jedną rzecz która mnie zaniepokoiła.

Powiedział, że pierścienie mogły się nie przyjąć i to już nie jego wina więc mi tego w ramach rękojmi nie zrobi.

Czy jest możliwość, żeby pierścienie się nie przyjęły same przez sie ? W końcu zapłaciłem 500 zł za robocizne więc wymagam, żeby to auto jeździło. Czy może to byc nieprawidłowy montaż ? Mam prawo ubiegać się o naprawe w ramach rękojmi, którą zresztą na moje życzenie napisał i podbił pieczątką zakładu ?

Nie znam się na mechanice więc pytam czy to możliwe.

Napisano

> Powiedział, że pierścienie mogły się nie przyjąć i to już nie jego

> wina więc mi tego w ramach rękojmi nie zrobi.

co to, przeszczep? albo auto jest w stanie agonalnym, zostalo źle zdiagnozowane i wymienione części są psu na budę, bo jemu potrzebny generalny remont, albo koleś spieprzył sprawę/podmienił części. w obu wypadkach jego wina - albo postawił zła diagnozę i naraził cie na koszty, albo spieprzył robotę.

Napisano

A robił pomiary gładzi cylindrów?

Napisano

Po pierwsze w ramach renkojmi możesz się ubiegać o naprawe powtórną, nie daj się naciągać na nowe koszty.

Zazwyczaj jak bierze auto mechanik, zakładamy że je zrobi tak aby jeździło jak przed ustarką.

Napisano
  • Autor

> A robił pomiary gładzi cylindrów?

Tak robił, na oko frown.gif

Napisano

> Tak robił, na oko

Na oko, to chłop umarł.

Należy zrobić pomiar, bo nie wiadomo wtedy, czy pierścionki "się przyjmą" - jak to ładnie nazwał.

Napisano

Wydaje mi się, że to zależy od mechanika. Jak nie masz czasu na sądzenie się z ni to sobie odpuść (łatwo powiedzieć) po prostu d..a nie mechanik.

W podobnym przypadku mój mechanik zrobił mi jeszcze raz silnik na swój koszt i zapłacił za holowanie i ma dożywotniego klienta i wszystkim go polecam ot cała prawda.

Napisano
  • Autor

> Na oko, to chłop umarł.

> Należy zrobić pomiar, bo nie wiadomo wtedy, czy pierścionki "się

> przyjmą" - jak to ładnie nazwał.

Dzięki, i jest argument ok.gif

Chyba poprostu wezmę jakiegoś kumatego gościa ze sobą w poniedziałek, żeby mi mechanik niczego nie wkręcił.

Napisano

> Dzięki, i jest argument

> Chyba poprostu wezmę jakiegoś kumatego gościa ze sobą w poniedziałek,

> żeby mi mechanik niczego nie wkręcił.

Kompromisowe rozwiązanie widzę takie, że mechanik na swój koszt rozbierze silnik, pomierzy wszystko i jeśli się okaże, że jest szlif, to płacisz za prace dodatkowe, za które byś i tak musiał zapłacić, gdyby od razu dobrze zrobił.

Czyli ty płacisz za szlif, wyjęcie bloku, ew nowe tłoki, ale za nadwymiarowe pierścionki, już on musi zapłacić, bo jakby dobrze zdiagnozował, to byś od razu dobre kupił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.