Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce, problemik

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie słuchajcie mam do Was takie pytanka:

1. Gdy wciskacie pedal hamulca to jak szybko zaczyna on reagowac i w ktorym momencie blokuje Wam kola?

2. Czy zapowietrzony uklad zawsze wiaze sie z ubytkiem plynu w zbiorniczku wyrownawczym?

3. Przy wymianie cylindra rozroznia sie dwie wielkosci - czy ten wymiar oznacza srednice tloczka czy calego cylindra?

4.Przy odkreceniu zbiorniczka wyrownawczego, z tej calej tubki z plywakiem wykapywaly czarne krople - jak atrament i zmieszaly sie z plynem. Co to za czarna ciecz mogla byc?

A teraz czemu sie pytam. Otoz odkad kupilem autko pedal hamulca zawsze blokowal mi juz kola mniej wiecej w polowie wysokosci. Zawsze bylo tak ze caly zakres pracy hamulca konczyl sie wlasne w polowie. Na poczatku ( przy lekkim wcisnieciu) dosc flegmatycznie autko hamowalo ale przy zwiekszeniu nacisku na pedal zawsze szybko narastala sila hamowania.Dodatkowo dodam ze pedal zaszwe pracowal "twardo" w calym zakrsie. A dzis, niestety pedal zaczal mi hamowac dopiero przy prawie max wcisnieciu crazy.gif Na poczatku czuc ze cos tam chce hamowac, ale dopiero wcisniecie go do dechy daje rezultat zblokowania kol. W takim wypadku sciagnalem kola i bebny i okazalo sie ze cylinderek po stronie kierowcy sie poci - nie jest to duzy wyciek, bo beben nie jest zarzygany plynem ,ale widac plyn spod gumy uszczelniajacej wokol tloczka. Wnioskuje wiec , ze wymiana jest niezbedna i stad moje pytania. Przy okazji wymienie sobie tez szczeki i bebny. waytogo.gif

Napisano

2. Nie.

3. Lakier, albo dziadowska guma, która się rozpuściła.

Radziłbym wypłukać korek i wymienić cały płyn hamulcowy.

Napisano
  • Autor

> Radziłbym wypłukać korek i wymienić cały płyn hamulcowy.

Tak tez zrobie..dodatkowo w pon. wymienie bebny i szczeki + cylinderki...zeby miec swiety spokoj. waytogo.gif Zastanawia mnie tylko czemu nagle hamulce zaczaly blokowac kola dopiero przy prawie na maxa wcisnietym pedale. Wczesniej dzialo sie to znacznie szybciej - czy to jest wlasnie efekt tego ze cylinderek zaczal sie pocic hmm.gif Nie chcialbym wjechac komus w d*** icon_rolleyes.gif dlatego astra do pon. nie bedzie ruszana - na szczescie jest autko rodzicow waytogo.gif

Napisano

mogą być jeszcze walnięte samoregulatory - u mnie jak jeden szwankował to tak było

Napisano
  • Autor

> mogą być jeszcze walnięte samoregulatory - u mnie jak jeden

> szwankował to tak było

hmm.gif zawsze zdawalo mi sie ze samoregulatory odpowiadaja za hamulec reczny icon_rolleyes.gif A w takim razie to jaka fizycznie funkcje one pelnia - skoro mogly sie przyczynic do wpadniecia pedalu w podloge? Ustalaja naciag hamulca czy jak niewiem.gif

Napisano

Regulatory dosuwają szczęki do bębnów w miarę ich zużywania. Działają na oba hamulce.

Napisano
  • Autor

> Regulatory dosuwają szczęki do bębnów w miarę ich zużywania. Działają

> na oba hamulce.

Aha dziekuje waytogo.gif A w takim razie - patrzac na regulator jest tam taki bebenek z zabkami - z tego co widzialem u siebie porusza sie on po gwincie.

Czy powienien on sie swobodnie poruszac czy z oporem?

Dodatkowo z boku tego bebenka jest blaszka(przymocowana do szczeki + jakas mala sprezynka) ktora "przeskakuje" po tych zabkach - ale u mnie wyglada tak jakby w ogole nie wplywala na obracanie sie tego bebenka hmm.gif Czy ta blaszka ma blokowac odkrecanie sie tego bebenka?

I jesli zmienia sie caly komplet bebny, szczeki, cylindry to czy ten samoregulator( jak nazwa wskazuje) sam sie ustawi do odpowiednije dlugosci? Czy tez musze krecic tym bebenkiem samemu?

Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano

Był całkiem niedawno wątek o samoregulatorach z ładnymi zdjęciami. W skrócie po wymianie trzeba kilka razy ponaciskać pedał hamulca. Przy każdym puszczaniu hamulca blaszka powinna obrócić tą nakrętkę z ząbkami. Spowoduje to dosunięcie szczęk do bębna. Gwint musi być czysty i powleczony cienko smarem. Nakrętka powinna się obracać bez przeszkód.

Napisano
  • Autor

> Przy każdym puszczaniu hamulca blaszka powinna obrócić tą

> nakrętkę z ząbkami. Spowoduje to dosunięcie szczęk do bębna.

No to juz chyba wiem czemu szczeki po strnoie pasazera sa prawie cale zdarte a po stronie kierowcy maja prawie 1,5mm grubosci powierzchni ciernej passed_out.gif No to w poniedzialek do sklepu po czesci i do garazu wymieniac. waytogo.gif Albo poprzedni wlasciciel byl tak sprytny ze wymienial tylko szczeki po jednej stronie sick.gifhmm.gif Dzieki bardzo za pomoc zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Sluchajcie mam tylko jeszcze jedno pytanie grinser006.gif Jako ze chce wymienic caly plyn hamulcowy ( a nie tylko dolac tyle co ucieknie przy wymianie cylindorw) to czy moge go spuscic odkrecajac wszystkie cztery odpowietrzniki naraz i wciskac hamulec? Bo przy odpowietrzaniu to wiem ,ze robie to na kazdym kole indywidualnie (kolejnosc tez nawet znam grinser006.gif ). Aha i jeszcze cos...przy odpowietrzaniu zostawic zdjety korek od zbiorniczka wyrownawczego? - bo moj sasiad, upiera sie ze musi byc szczelnie zakrecony, tylko jak ja wtedy wleje plyn? hmm.gif

Napisano

> Sluchajcie mam tylko jeszcze jedno pytanie Jako ze chce wymienic

> caly plyn hamulcowy ( a nie tylko dolac tyle co ucieknie przy

> wymianie cylindorw) to czy moge go spuscic odkrecajac wszystkie

> cztery odpowietrzniki naraz i wciskac hamulec? Bo przy

> odpowietrzaniu to wiem ,ze robie to na kazdym kole indywidualnie

> (kolejnosc tez nawet znam ). Aha i jeszcze cos...przy

> odpowietrzaniu zostawic zdjety korek od zbiorniczka

> wyrownawczego? - bo moj sasiad, upiera sie ze musi byc szczelnie

> zakrecony, tylko jak ja wtedy wleje plyn?

W ten sposób to zapowietrzysz pompę i będzie kaplica czacha.gif

Cały płyn zmienia się tak, że odsysa się płyn ze zbiornika,

zalewa nowym i "pompuje" po kolei jak przy odpowietrzaniu,

tylko odpowiednio dłużej aby świeży płyn dostać na odpowietrzniku.

A przy samym pompowaniu korek oczywiście ma być otwarty ok.gif

edit: Oczywiście mowa o metodzie druciarsko-garażowej.

W serwisach robi to się przy pomocy pompy podciśnieniowej

- zakłada się wężyki na wszystkie odpowietrzniki

naraz, uruchamia ssanie i aby dolewa płynu w miarę jego odsysania

ze zbiornika grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W ten sposób to zapowietrzysz pompę i będzie kaplica

Oj to wtedy byloby mi...smutno mlot.gif

> Cały płyn zmienia się tak, że odsysa się płyn ze zbiornika,

> zalewa nowym i "pompuje" po kolei jak przy odpowietrzaniu,

> tylko odpowiednio dłużej aby świeży płyn dostać na odpowietrzniku.

Czyli mam odessac tylko tyle ile jest w zbiorniczku, a to co jest w przewodach po prostu ma wyjsc przy odpowietrzaniu? hmm.gif

> A przy samym pompowaniu korek oczywiście ma być otwarty

waytogo.gif

Dziekowac bradzo brawo.gif

edit: No jakbym mial taka maszynke, albo chociaz dojarke do krowy to bym se podcisnieniowo to zrobil zakrecony.gif No ale ze nie mam to poradze sobie sposobem chalupniczym waytogo.gif

Napisano

> Czyli mam odessac tylko tyle ile jest w zbiorniczku, a to co jest w

> przewodach po prostu ma wyjsc przy odpowietrzaniu?

Dokładnie ok.gif I uważaj na poziom płynu, jak się ekipa zabierze

za pompowanie to czasem zapomina o dolewaniu i może być zonk grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.