Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik krokowy ??????

Featured Replies

Napisano

Witam fachowców.

Już testowałem wszystko i przeglądałem forum. Mam taki problem że 1,5 tygodnia temu wymieniłem silnik krokowy w swojej astrze (1.6 8V - motor X16SZ). Poprzedni silnik krokowy był oryginalny od początku auta czyli od 1994 r. Chciałem wymienić ponieważ tak troszkę auto pływało na biegu jałowym i od czasu do czasu kontrolka pomarańczowa z motoru się zaświecała. Po podpięciu do komputera, wyrzuciło błąd krokówki.

Wymieniłem na nową krokówkę i po przejechaniu ok 10-15 km auto nie schodziło już poprawnie z obrotów i zapalała się kontrolka (schodziło tak na ok 1100 obr. - nie mam obrotomierza więc na słuch to biorę te obroty). Oddałem krokówkę do reklamacji i uznali ją. Dostałem nowy i wszystko było ok przez ok 1,5 tygodnia. LEcz wczoraj jak jeździłem po mieście to kontrolka znów się zaświeciła i znów nie schodzi z obrotów frown.gif

Poradźcie mi gdzie szukać przyczyny ?? Może to że ta krokówka oryginalna była made in mexico a ja kupiłem za dwa razy więcej polski zamiennik ??

Napisano

Wsadź starego krokowego i zobacz czy efekt się powtórzy. Tylko oczyść grzybek i jego gniazdo z syfu.

Napisano
  • Autor

Właśnie tu tkwi problem bo jak po oddaniu tej krokówki do reklamacji miałem wsadzony stary i ze starym nie było takiego objawu że nie schodził z obrotów. Schodził z obrotów nawet na zagrzanym motorze bez problemów. Tylko bardzo sporadycznie kontrolka się zapaliła, ale obroty były tylko troszkę zawyżone.

Napisano

Poszukaj lewego powietrza. Instrukcja w czeluściach forum.

Napisano
  • Autor

Ok. Dzięki za radę. Tzn. rozumiem że gdzieś tam dolatuje lewe powietrze powodując tym samym zwiększone obroty ??

Poszukam na forum o tym, a mógłbyś mi powiedzieć którędy te powietrze się może dostawać ??

Napisano

oring przy krokowcu np.

Napisano
  • Autor

> oring przy krokowcu np.

Oring razem z krokówką był nowy, więc założyłem nowy. To może przez ten oring dochodzi lewe powietrze. Może ten stary oring dopasował się już idealnie przez te kilka lat..... Spróbuję wsadzić stary oring i zobaczę co się będzie działo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.