Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana tylnich klocków hamulcowych - prośba o wskazówki

Featured Replies

Napisano

cze.

może i lamerskie pytanie ale jeszcze nie wymieniałem klocków z tyłu, z tego co zaobserwowałem to trzeba okręcić zaciski tymi śrubkami co łączą oba jażma (13 z wierzchu, 15 od środka)

potem mam wątpliwośći:

czy zdjąć linkę od ręcznego, wypiąć czujnik ABS i przewody hamulcowe? oczywiście przewody chcę wypiąć z zatrzasków żeby lużniej wszystko było. smile.gif

bo po odkręceniu śrub jażma w miarę sztywno jeszcze się trzymają, nawet po wycofaniu tłoczka hamulcowego.

nie chce nic zepsuć dlatego się pytam, a nie będę miał dziś za dużo czasu na wymianę to chcę żeby mi ta robota w miarę szybko i sprawnie poszła.

dzięki za wszelkie wskazówki

pozdro

Napisano
  • Autor

cze

no i kuna nie dałem rady!!!! angryfire.gif

rozebranie to 15 min., wypiąłem tylko przewody hamulcowe z zatrzasków i po paru zwinnych ruchach zdjąłem jażmo.

klocki nawet wychodziły bezproblemu, ten od środka to kaplica, praktycznie zero okładziny yikes.gif, przy czym zewnętrzny miał jeszce 1,5mm. w sumie to zawsze ten wewnetrzny od tłoczka szybciej poleci.

wsadziłem new i zacząłem wycofywać tłoczek

i tu była makabra! angryfire.gificon_eek.gif

ni ciort nie szedł, jak się później okazało zapieczony nie był.ale wejść i tak nie chciał.tak kombinowałem że aż mi ten tłoczek wyszedł na zewnątrz angryfire.gif

w środku syf a nie płyn.... patrze a środku jakiś mimośrub z b.małym skokiem gwintu. potem to wszystko nie chciało zejść się do kupy. jakoś udało mi się jednak założyc ponownie stare klocki i odpowietrzyć z grubsza ten cylinderek.

ale czemu nie chciał się prawie cofnąć ten tłoczek?

macie jakieś pomysły?

może jak ten tłoczek był prawie na samym końcu regulacji bo okładzin już prawie nie było to gwint się trochę rozklepał na tym mimośrubie?

POMÓŻCIE! angryfire.gif

pozdro

Napisano

bo musisz wciskac tloczek i jednoczesnie go krecic w prawo - jest do tego spejalny tool

Napisano

Najlatwiej bedzie jak sobie wyciagniesz zaciski wsuniesz tloczki przy pomocy np scisku stolarskiego chyba ze masz specjalny narzedz jak kolega pisal smile.gif

Napisano
  • Autor

> Najlatwiej bedzie jak sobie wyciagniesz zaciski wsuniesz tloczki

> przy pomocy np scisku stolarskiego chyba ze masz specjalny

> narzedz jak kolega pisal

tylko trzeba kręcić w prawo i lekko naciskać, tyle wiem, ehhh szkoda że tego nie wiedziałem wczoraj o 23.15 angryfire.gif

aha, czy uszczelki do owych zacisków LUKASA da rade zanabyć bo się ta zewnętrzna gumowa osłona uszkodziła, sparciałe dziadostwo -> serwis czy w normalnym motoryzacyjnym będzie?

DZIĘKI

pozdro

Napisano
  • Autor

> aha, czy uszczelki do owych zacisków LUKASA da rade zanabyć bo się ta

> zewnętrzna gumowa osłona uszkodziła, sparciałe dziadostwo -

w serwisie za komplet gumek - 2 (osłonka cylinderka + oryng uszczelniający) krzykneli ..... 45 zika yikes.gif

chyba prędzej dopasuje od czegoś innego, wezmę na wzór to sparciałe zlosnik.gif w normalnych sklepach mówią że brak w ofercie. tzn. że tylko u mnie ta guma parcieje?

pozdro

Napisano

> ale czemu nie chciał się prawie cofnąć ten tłoczek?

> macie jakieś pomysły?

U mnie jak robił kumpel, to zacisnął żabkę na końcu przewodu hamulcowego, odkręcił zaworek odpowietrzania i spokojnie powoli tłoczek dało rady wcisnąć smile.gif Inaczej jak nie odkręcisz zaworka to w środku jest ciśnienie i ciężko jest go wcisnąć frown.gif

Napisano

> U mnie jak robił kumpel, to zacisnął żabkę na końcu przewodu

> hamulcowego, odkręcił zaworek odpowietrzania i spokojnie powoli

> tłoczek dało rady wcisnąć Inaczej jak nie odkręcisz zaworka to

> w środku jest ciśnienie i ciężko jest go wcisnąć

jego sie nie wciska , tylko jak koledy pisza wkreca

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.