Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamowanie silnikiem?

Featured Replies

Napisano

jak to jest z hamowaniem silnikiem? mam w puncie 2 gen. na altroniku 800 i mam pytanie: czy jak hamuje silnikiem to doplyw gazu jest zamykany i otwierany ponizej pewnej predkosci obrotowej tak jak ma to miejsce na benie czy ciagnie gaz caly czas?

Napisano

> jak to jest z hamowaniem silnikiem? mam w puncie 2 gen. na altroniku

> 800 i mam pytanie: czy jak hamuje silnikiem to doplyw gazu jest

> zamykany i otwierany ponizej pewnej predkosci obrotowej tak jak

> ma to miejsce na benie czy ciagnie gaz caly czas?

Zależy od kontrolera i jego ustawienia.

Jak ma opcję cut-off to trzeba ją włączyć i ustawić ile gazu (gazu zawsze trochę podaje) i przy jakich obrotach ma obciąć.

Napisano
  • Autor

wiem ze mam ustawione zeby po przekroczeniu 6500obr/min przeszedl na bene z gazu ale nie wiem jak jest z hamowaniem silnikiem

pozdro

Napisano

> jak to jest z hamowaniem silnikiem? mam w puncie 2 gen. na altroniku

> 800 i mam pytanie: czy jak hamuje silnikiem to doplyw gazu jest

> zamykany i otwierany ponizej pewnej predkosci obrotowej tak jak

Teoretycznie w drugiej generacji powinno byc ustawione hamowanie silnikiem, ale u mnie jest ono o wiele slabsze niz hamowanie silnikiem na benzynie.

Napisano

Zwykle jak masz ustawiony cut-off to sam ustawia się na 1200 obr/min i do tych obrotów zubaża mieszankę.. a o ile to już zależy od tego co masz wpisane..

Mam ustawione o 40% uboższą od wartości podstawowej tj. PWA i daje radę tzn. da się wyhamować silnikiem.. chociaż wkurzające jest to, że czasami poszarpuje silnikiem (przepala mieszankę) bo zawsze trochę gazu dostaje się do komory spalania :/

Napisano

> wiem ze mam ustawione zeby po przekroczeniu 6500obr/min przeszedl na

> bene z gazu ale nie wiem jak jest z hamowaniem silnikiem

Pytanie zrozumiałem i na nie odpowiedziałem

Napisano

> Zwykle jak masz ustawiony cut-off to sam ustawia się na 1200 obr/min

> i do tych obrotów zubaża mieszankę.. a o ile to już zależy od

> tego co masz wpisane..

> Mam ustawione o 40% uboższą od wartości podstawowej tj. PWA i daje

> radę tzn. da się wyhamować silnikiem.. chociaż wkurzające jest

> to, że czasami poszarpuje silnikiem (przepala mieszankę) bo

> zawsze trochę gazu dostaje się do komory spalania :/

Poszarpywanie to pewnie za uboga mieszanka i zapłony Ci wypadają. Ja mam blosa, a wcześniej miałem instalację pierwszej generacji. W obu przypadkach nie miałem żadnego CUT-OFF i w nie miałem nigdy żadnego szarpania przy hamowaniu silnikiem. Strzały w wydechu to i owszem.

Napisano

> Poszarpywanie to pewnie za uboga mieszanka i zapłony Ci wypadają. Ja

> mam blosa, a wcześniej miałem instalację pierwszej generacji. W

> obu przypadkach nie miałem żadnego CUT-OFF i w nie miałem nigdy

> żadnego szarpania przy hamowaniu silnikiem. Strzały w wydechu to

> i owszem.

Na cut-offie ma być uboga mieszanka. Na tym polega cut-off. Jest ona wtedy niegroźna bo napełnianie cylindra minimalne tyle co dla pracy jałowej.

Jeżeli pomimo tego poszarpuje(podczas hamowania) można próbować zwiekszyć zakres zubożenia. Byle nie przesadzić bo potem będzie szarpnięcie po dodaniu gazu albo dziura.

Napisano

> Na cut-offie ma być uboga mieszanka. Na tym polega cut-off. Jest ona

> wtedy niegroźna bo napełnianie cylindra minimalne tyle co dla

> pracy jałowej.

Tyle, co na jałowym? To jaki sens - bez cut-offa tyle podaje. Myślałem, że podaje z 70-90% mniej niż na jałowym.

Napisano

> Tyle, co na jałowym? To jaki sens - bez cut-offa tyle podaje.

> Myślałem, że podaje z 70-90% mniej niż na jałowym.

Chodzi mi o napełnianie cylindra a to jest zależne od otwarcia przepustnicy. Przy hamowaniu jest prawie zamknięta. Gazu poda mniej bo mieszankę ubożysz. Stosunek paliwa do powietrza będzie mnijszy niz na jałowym.

Napisano

> Na cut-offie ma być uboga mieszanka. Na tym polega cut-off. Jest ona

> wtedy niegroźna bo napełnianie cylindra minimalne tyle co dla

> pracy jałowej.

> Jeżeli pomimo tego poszarpuje(podczas hamowania) można próbować

> zwiekszyć zakres zubożenia. Byle nie przesadzić bo potem będzie

> szarpnięcie po dodaniu gazu albo dziura.

Miałem na myśli że skoro nie mam ciutoffa to pewnie nie mam tak bardzo ubogiej żeby mi szarpało. U niego musi być skład mieszanki blisko granicy palności.

Napisano

czyli wciąż za dużo LPG dostaje się do cylindrów.. muszę spróbować jeszcze bardziej zubożyć mieszankę... teraz mam 40% i już regulacja się powoli kończy bo gdy jest na 50% to wyraźnie czuć szarpnięcia przy dodawaniu gazu

Napisano

> czyli wciąż za dużo LPG dostaje się do cylindrów.. muszę spróbować

> jeszcze bardziej zubożyć mieszankę... teraz mam 40% i już

> regulacja się powoli kończy bo gdy jest na 50% to wyraźnie czuć

> szarpnięcia przy dodawaniu gazu

Zubożyć albo wzbogacić dawkę. Duże zmniejszenie dawkowania nie zawsze jest dobre, bo w sytuacji gdy potrzeba nagle dodać gazu to mamy zwłokę zanim krokowiec się otworzy i LPG dotrze do silnika. Istnieje wtedy też niebezpieczeństwo strzału w dolot. Do tego dochodzi mało przyjemny efekt szarpnięcia silnikiem.

Napisano

> Zubożyć albo wzbogacić dawkę. Duże zmniejszenie dawkowania nie

> zawsze jest dobre, bo w sytuacji gdy potrzeba nagle dodać gazu

> to mamy zwłokę zanim krokowiec się otworzy i LPG dotrze do

> silnika.

Przy wzbogaceniu mieszanki funkcja cut-off w zasadzie przestaje spełniać swoją rolę - więc trochę mija się to z celem włączania tej funkcji. Krokowy dość szybko reaguje na pedał przyspieszenia i jeżeli jest jakieś szarpnięcie to na poziomie akceptowalnym.

> Istnieje wtedy też niebezpieczeństwo strzału w dolot.

Chyba raczej nie bo zawsze pewna część gazu dostaje się do cylindrów a przy otwarciu przepustnicy równocześnie otwiera sie krokowy i tego gazu podaje po prostu więcej. Zresztą w punciaku układ (kolektor ssący) jest na tyle krótki że cylinderki szybko napełniają się mieszanką palną

> Do tego dochodzi mało przyjemny efekt szarpnięcia silnikiem.

Fakt czasami coś takiego moze występować ale jest to głównie uzależnione od długości układu reduktor-krokowy-mikser: u mnie jest to dużo bo tak 60-70cm i reakcje silnika na wciskanie gazu są czasami dość dziwne. W firmowej Pandzie z inst. 2 gen układ ma już tylko 30-40cm i takie objawy nie występują - przynajmniej ja nie zauważyłem.

Napisano

Na tak postawione pytanie ciągnie się na usta jedna, uniwersalna odpowiedź: to zależy. :-)

Jeżeli śrubę od wzbogacenia minimum na reduktorze masz zakręconą (u mnie tak właśnie jest) to ilość podawanego gazu jest zależna od podciśnienia w przewodzie doprowadzającym gaz do miksera, które to podciśnienie przy dobrze dobranym mikserze powinno być proporcjonalne do ilości powietrza przepływającego przez mikser. Co się dzieje jak hamujesz? Przepustnica zamyka się (tak jak na jałowym biegu), podciśnienie spada i ilość gazu zmniejsza się. Badałem u siebie na testerze i mieszanka robi się wtedy uboga, nie wiem w jakim stopniu, bo nie mam analizatora spalin, ale jest uboga. :-)

Ja mam prostą instalkę bez silniczka krokowego, jedynie zawór magnetyczny i on nie zamyka się całkowicie, więc nie może zamknąć dopływu gazu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.