Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieprawidlowe suatwienia parametrow sondy

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanko: w jaki sposob na kulture pracy silnika wplywa fakt, ze gazownik ustawil, ze mam sonde 1V a faktycznie jest 5V.

Walcze juz dluzszy czas z muleniem auta, a wydaje mi sie, ze slyszalem rozmowe gazownikow, jak mowili, ze jest sonda 1V. Teraz przypadkiem sie dowiedzialem ze mam 5V.

Napisano

> Witam

> Mam pytanko: w jaki sposob na kulture pracy silnika wplywa fakt, ze

> gazownik ustawil, ze mam sonde 1V a faktycznie jest 5V.

Wpływa generalnie źle.

Sonda 1V daje sygnał w zakresie 0-1V i ma punkt Lambda w okolicach 0,5V

Sonda 5V daje sygnał w zakresie 0-5V i ma punkt Lambda w okolicach 2,5V

Jak masz sondę 5V a komp ustawiony na 1V, to komp steruje tak, żeby nap. sondy oscylowało wokół 0,5V (zamiast wokół 2,5V) ... czyli zubaża ci cały czas maksymalnie mieszankę.

Napisano
  • Autor

> Wpływa generalnie źle.

To rozszerze pytanie:

- jakie objawy sa typowe dla takiego ustawienia sondy lambdy ?

Napisano

Wszystko jeszcze zależy jak ta sonda jest . Bo może byc odwrotna tzn dla wysokiego napięcia uboga a dla niskiego bogata mieszanka. I jak mi się zdaje niekoniecznie punkt neutralny takiej sondy to jest 2,5V.

tutaj bedziesz miał garść informacji

A co do objawów to będzie do bani jak typ sondy nie będzie prawidłowy.

Napisano

Ten link powyżej ci raczej namiesza w tej chwili silnik daje za bogatą mieszankę ponieważ sonda mówi że masz ja ubogą.

wydaje mi się że X18XE i X18XE1 mają takie same i tak samo podłączone sondy a jestem pewien że napięcia bliżej 0V względem masy to dla ECU info że mieszanka uboga

Jakie masz zużycie LPG

Napisano
  • Autor

> Jakie masz zużycie LPG

I to wydaje mi sie dziwne: zuzycie gazu 9,5-10,5 l/km, pewnie mozna jeszcze mniej, ale nie mam ciezka noge. Dziwne jest to, ze czasem "odzywa sie w aucie bestia" i zaczyna byc zwawe i wtedy 180 km/h to nie problem, a czasem strasznie muli i nie mozna osiagnac 160 km/h.

Podejzewalem jakis czujnik, ale teraz sam nie wiem. Napewno slyszalem rozmowe gazownikow, ze mam sonde 1V, wiec moze to to ?

Napisano
  • Autor

A tak na dokladke: to mozliwe, aby instalacja dzialala z zle ustawionymi parametrami sondy ? Auto czasem mulilo, czasem brakuje mocy, buczy przy obciazeniu, ale jezdzi, nie wyskakuje kontrolka beldow ..........

Napisano

> I to wydaje mi sie dziwne: zuzycie gazu 9,5-10,5 l/km,

Jeśli w trasie to za duże jeśli w mieście to za małe smile.gif

Jeśli sondę masz ustawioną na 1V to komp gazowy dostaje z prawidłowo działającej sony lambda informacje że mieszanka jest za bogata i ją zubaża dając mniej gazu.

Po prostu trzeba by sie podłączyć do komputerka i zobaczyć co jest grane?

Napisano

Witam wszystkich,

dopiero zaczynam na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem pływających obrotów a mojej Astrze, podejrzewam sondę lambda, którą swoją drogą również mam ustawioną na 5V. Mam nadzieję, że mogę podać link do innego forum, gdzie dokładnie opisałem problem, bo wydaje mi się, że bez sensu było by to wszystko tworzyć na nowo. Bardzo proszę o przeczytanie mojego postu i jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to o jakąś odpowiedź. Post: http://www.att-tuning.tar.pl/viewtopic.php?t=3394

Z góry dzięki zlosnik.gif

Napisano

"Wariowanie sondy" na nagrzanym silniku to całkowicie zdrowy objaw. Gdyby nie "wariowala" to wtedy właśnie byłoby źle smile.gif

Jak ci napiecie oscyluje od 0 do 4,5V i z powrotem co ok. 0,8 - 1s, to znaczy że sonda jest OK.

Coś innego masz walnięte - stawiałbym raczej na potencjometr TPS. Zmień sobie na chwilę w parametrach na "TPS niepodlączony" i zobacz.

Pozatym czas nagrzewania sondy masz ustawione na 16 sek .... sonda nagrzewa sie średnio do 2 min - ale to raczej nie jest powodem twoich kłopotów.

Napisano

Dzięki za szybką odpowiedź smile.gif Mam jeszcze kilka pytań, bo nie ukrywam, że ogólnie w temacie jestem 'lajkonikiem', ale lubie wiedzieć co i jak wink.gif

1) Czy odczyt z A-mon'a daje 100% pewnosci, ze sonda jest 5V? Bo głownie słyszałem o sondach, ktore maja max 1V i zastanawiam się, czemu ja mam 5V.

2) W menu 'Przelaczanie' mam ustawione 4cyl -2 cewki. Cylindry ok, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć - czy Astra ma 2 cewki? I druga sprawa, czy pozostałe ustawienia są ok?

3) W menu 'Parametry', czy poza tym czasem nagrzewania wszystko jest ustawione dobrze?

4) Pogrzebalem w ksiazeczce od gazu (niedawno kupilem to auto i w sumie tam nie zagladalem) i znalazlem adnotacje - 'naprawic przeplywomierz powietrza i stabilizator wolnych obrotów'. Wiem, które to przeplywomierz, ale nie wiem, jakie wartosći powinien podawać. Natomiast nie mam pojecia, ktore to stabilizator wolnych obrotow. Tylko proszę nie mówić, że skoro mam to napisane w ksiązce, to co głupio pytam o plywajace obroty. Pytam, bo może zostało to naprawione, gdyż wpis ten jest z 2005 roku confused.gif

Napisano
  • Autor

Heh, i znowu jestem w kropce. Podjechalem dzis do gazownikow, ale Pan zapomnial komputera, jak mu powiedzialem, ze nie tak mam podlaczona sonde to powiedzial, ze to nic nie zmienia. Zadzwonilem do serwisu nalezacego do dystrybutora Lovato ..... i tam sie dowiedzialem, ze komputer bierze dane z wtryskiwaczy benzynowych, a sonde sie ustawia w instalacji po to aby wiedziec czy dziala czy nie.

Szlag mnie trafi, bo dalej nic nie wiem, jutro jade na regulacje (komp ma byc na miejscu).

> Jeśli w trasie to za duże jeśli w mieście to za małe

> Jeśli sondę masz ustawioną na 1V to komp gazowy dostaje z prawidłowo

> działającej sony lambda informacje że mieszanka jest za bogata i

> ją zubaża dając mniej gazu.

> Po prostu trzeba by sie podłączyć do komputerka i zobaczyć co jest

> grane?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.