Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG REKLAMACJA !!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, frown.gif

(tekst jest dlugi ale staralem sie opisac szczegolowo)

jakis czas temu w mojej bravie 1,6 16V byla robiona uszczelka pod glowica i przy okazji rozrzad i termostat.

Wszystko niby bylo ok ale pojezdzilem troche i postanowilem skontrolowac poziom plynu w chlodnicy czy aby go nie ubywa.

Rzeczywiscie bylo go za malo.

Dolalem zatem demineralizowanej wody do poziomu maximum.

Znowu troche pojezdzilem (jakis tydzien).

Zagladam do chlodnicy i szok !! yikes.gif

STAN MINIMUM albo troszke nizej!!

Odrazu pojechalem do ASO ktory mi ow naprawe wykonywal.

(W zasadzie chyba powinienem bez ogrodek powiedziec ktory to taki cudowny serwis. narazie powiem jedynie ze to w dąbrowie górniczej )

Mechanik poogladal wszystkie węże.

Na jednym od kolanka wodnego z reduktora byl malutki bialy naciek wiec go wytarl i kazal mi obserwowac czy pojawi sie nowy slad (opaski mocniej nie mozna dociagnac bo koloanko jest plastikowe)

Dzis patrze plyn chlodniczy stan minimum.

Sprawdzilem przy okazji poziom oleju.

Kolejny szok !! yikes.gif Przezwyzsza maximum o kilka cm !! W dodatku wydaje mi sie ze jest rzadszy.

Stad moje podejrzenie jest takie ze plyn przedostaje sie do oleju.

Sprawa wyglada powaznie i jestem niemal pewny ze mechanicy beda starali sie wymigac ze swojej winy. Dowiedzialem sie tez ze po takiej wymianie uszczelki powinno sie za jakis czas dociagnac sruby na glowicy gdyz ta jest wykonana z aluminium. U mnie oczywiscie czegosc takiego nie wykonano.

Bardzo prosze o pomoc i jakies argumenty w walce z nieuczciwymi mechanikami PSEUDO MECHANIKAMI oni chyba potrafia jedynie zmienic olej i ewentualnie jakies klocki hamulcowe :/ angryfire.gif

SKANDAL klnie.gif

Napisano

Płyn gdy zmiesza się z olejem wyglądz tak jak kawa z mlekiem.robi się taka emulsja.Można to zobaczyć na pierwszy rzut oka nawet jak tego płynu zmieszło się mało.Jazda na takiej miksturze jest niebezpieczna dla silnika.Tak że naciskaj mechaników.Jeżeli nie ma wycieków z przewodów to prawdopodobnie gdzie indziej ucieka.Płyn z ukłądu może wyciekać na dwa sposoby.Jeden do oleju a drugi do cylindrów.W tym drugim przypadku będzie robiło ciśnienie w układzie chłodzenia.po odkręceniu korka wlewowego i zapaleniu silnika mozna zaopserwować bulki powietrza w płynie.

Napisano

łaski nie robią partacze! bokser.gif Za fraki ich i niech robią poprawkę. Co do dokręcania głowicy to nie byłbym pewiem czy sie dociąga, raczej dokręca się kątowo i koniec. Ostatnio miałem do czynienia z takim przypadkiem - alu głowica i jednorazowe dokręcenie. Powodzenia w dochodzeniu swoich praw... claps.gif

Napisano
  • Autor

> Płyn gdy zmiesza się z olejem wyglądz tak jak kawa z mlekiem.robi się

> taka emulsja.Można to zobaczyć na pierwszy rzut oka nawet jak

> tego płynu zmieszło się mało.Jazda na takiej miksturze jest

> niebezpieczna dla silnika.Tak że naciskaj mechaników.Jeżeli nie

> ma wycieków z przewodów to prawdopodobnie gdzie indziej

> ucieka.Płyn z ukłądu może wyciekać na dwa sposoby.Jeden do oleju

> a drugi do cylindrów.W tym drugim przypadku będzie robiło

> ciśnienie w układzie chłodzenia.po odkręceniu korka wlewowego i

> zapaleniu silnika mozna zaopserwować bulki powietrza w płynie.

Robi cisnienie jak odkrece korek to wywala plyn no chyba ze poczekam az sie zalczy wentylator potem wylaczy i wtedy odkrece to jest light lekko zasyczy i jest ok.

Zrobie taka probe o jakiej piszesz tj odpale i bede obserwowal plyn na odkreconym wlewie.

Mechanik mowil cos o plaszczu wodnym ze moze jest walniety i do cylindrow sie dostaje woda mozeeeee

ale jesli by tak bylo to czy przybywalo by mi oleju w silniku ??

Napisano

> Robi cisnienie jak odkrece korek to wywala plyn no chyba ze poczekam

> az sie zalczy wentylator potem wylaczy i wtedy odkrece to jest

> light lekko zasyczy i jest ok.

> Zrobie taka probe o jakiej piszesz tj odpale i bede obserwowal plyn

> na odkreconym wlewie.

> Mechanik mowil cos o plaszczu wodnym ze moze jest walniety i do

> cylindrow sie dostaje woda mozeeeee

> ale jesli by tak bylo to czy przybywalo by mi oleju w silniku ??

Woda do cylindrów się nie dostanie. Jak będzie walnięta uszczelka w miejscu kanały wodne/cylindry to Ci ciśnienie wywali płyn przez zbiorniczek. Jak przedostaje się płyn do oleju to tak jak Ci napisali będzie kawa z mlekiem.

Masz płyn czy wodę zalaną? jak woda to wycieku nie zauważysz.

Sprawdź wszystkie połączenia i trójniki a także co najważniejsze chłodnice w miejscu łączenia rdzenia z korpusem - lubi cieknąć tam...

Napisano

Moze masz jakegosc zaufanego mechaniora wiec ja bym na twoim miejscu poiechal przedstawił sprawe co i jak i jesli on by stwierdził ze w ASO ci zrabali to odrazu do kierownika bym poszedł. Albo poprawiaja lub zwrot kasy.

Napisano

zadnych srub sie nie dociaga to nie okres skody 105 czy moskwicza zlosnik.gif mechanicy zrobili pewnie wszystko na cacy a teraz kwestja obrobienia glowicy (w aso w d.g. i zawierciu nie obrabiaja tylko uzywaja zewnetrznych firm) , jak byle jak splanowana to kupa. ocen olej i sprawdz czy sie plyn dzwiga , koniecznie usun wycieki (np zobacz co z nagrzewnica)

Napisano

Nie chcę Cię straszyć, ale miałem takie samo coś w poprzednim autku (R19). Wydmuchało mi uszczelkę pod głowicą i dałem do mechaniora. Splanował i pospawał (podobno było pęknięcie) wymienił uszczelkę, skasował mnie w sumie jakieś 2K zł. Po jakimś czasie musiałem dolewać wody do układu chłodzenia raz na miesiąc (około 1l). Okazało się że w kanałach wodnych głowicy jest jakieś mikropęknięcie i w moim przypadku woda uciekała ze spalinami. Sprzedałem padekę....

Napisano
  • Autor

No to pieknie frown.gif:(:(:(

Srawdzielm czy ida te babelki na otwartym korku i nic sie takiego nie dzieje.

Ale trafielem na super samochod FIAT BRAVA do tego konkretny egzemplarz i wszystko jasne.

Ostatni fiat, ostatni samochod kupiony w polsce!!

Dzis jade do ASO, zobaczymy

Napisano
  • Autor

> zadnych srub sie nie dociaga to nie okres skody 105 czy moskwicza

> mechanicy zrobili pewnie wszystko na cacy a teraz kwestja

> obrobienia glowicy (w aso w d.g. i zawierciu nie obrabiaja tylko

> uzywaja zewnetrznych firm) , jak byle jak splanowana to kupa.

> ocen olej i sprawdz czy sie plyn dzwiga , koniecznie usun

> wycieki (np zobacz co z nagrzewnica)

Zgadza sie glowica byla planowana w mikolowie.

Bylem w ASO poogladali jeszcze raz weze i znalezli wyciek na trojoniku plastikowym.

Kupilem zatem dwa nowe trojniki aluminiowe w cenie 10zl jeden.

Pojade z tym do gazownika niech mi wymieni przy okazji chyba kupie tez reduktor po 200zl sa na allegro.

Ciekawe jest to ze taniej wyjdzie jak im dostarcze swoj reduktor i zaplace za wymiane niz za kompleksowa usluge z ich reduktorem.

Roznica nawet 100zl

Napisano

hmmm czyli cala sprawa ci sie rozbija o gowniane laczniki plastikowe ktore nalezy wymienic w pierwszym dniu po zalozeniu gazu bo zawsze pekaja albo leja z niewiadomych przyczyn zlosnik.gif mam doczynienia z kilkoma autami na gaz i w kazdym z nich poszly laczniki , wszystkie zostaly zastapione miedzianymi robionymi na zamowienie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.