Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z odpaleniem po 2 dniowym postoju

Featured Replies

Napisano

przyjechałem do pracy postawiłem samochód u szefa pod domem przesiadłem sie w inny wóz i jazda do Estonii przyjechałem po 24 godzinach wsiadam i kicha :-( nie chce odpalić kręciłem rozrusznikiem kupę czasu i nic wykręciłem świecę niema iskry szok dlaczego przeciez przyjechałem i wszystko było OK odkręciłem kopułkę tam wszystko ok dla wszystkiego przetarłem papierem styki w kopułce i palec ;-) kręce dalej i znowu dupa już zrezygnowany chcem iść z buta ..załapał odpalił :-) przyjechałem do domu zjadłem śniadanie wsiadam do opelka i znów kicha to samo ... co obstawiacie ?? upał ?? moduł ??

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

przyszły upały i moduł mógł pasć ?? czy to z tym nie jest związane ?? zauważyłem jednoczesnie w środku aparatu zapłonowego jakie cholerstwo zauważyłem jaki niby roztopiony plastyk konsystencji jak silikon aż wycieka z pod kopułki ...normalne zachowanie czy też od tego może tak się dzieje ?\

wykreciłem swiece kręcąc sprawdzałem iskre... niebyło po paru chwilach pokazała się iskra i odpalił

! obstawaiasz wymiane modułu ??

Napisano

> zauważyłem jednoczesnie w środku aparatu zapłonowego jakie

> cholerstwo zauważyłem jaki niby roztopiony plastyk konsystencji

> jak silikon aż wycieka z pod kopułki

O tym nie pisałeś wcześniej... wink.gif

Musisz porozbierać i zobaczyć co to wycieka. Ja z tej odległości nie widzę... wink.gif

> wykreciłem swiece kręcąc sprawdzałem iskre... niebyło po paru

> chwilach pokazała się iskra i odpalił

Najpierw rozbierz aparat. Może to tym syfem rzuca na styki kopułki, ale raczej nie sądzę. Sprawdź co się stopiło.

> obstawaiasz wymiane modułu ??

Raczej podmianę dla sprawdzenia.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

jutro wrzuce fotke dla podglądu \

pozdrawiam

Napisano

> przyszły upały i moduł mógł pasć ?? czy to z tym nie jest związane ??

> zauważyłem jednoczesnie w środku aparatu zapłonowego jakie

> cholerstwo zauważyłem jaki niby roztopiony plastyk konsystencji

> jak silikon aż wycieka z pod kopułki ...normalne zachowanie czy

> też od tego może tak się dzieje ?\

> wykreciłem swiece kręcąc sprawdzałem iskre... niebyło po paru

> chwilach pokazała się iskra i odpalił

> ! obstawaiasz wymiane modułu ??

Wyciekajacy plastyk spod kopułki.... tam plastykowy to jest chyba tylko moduł smile.gif hmmm a może to oring sie rozpuścił od tych upałów... wcale bym sie nie zdziwił, umnie w puszkach sie switche gotują w sosie własnym od tego słońca. Poczekamy na fotkę, zgadywac to sobie można....

Napisano
  • Autor

to właśnie fotka aparat

fotka

wymieniłem moduł ..odpalił ale musiał troche pokrecić zanim załapał

Napisano

> to właśnie fotka aparatu

Na początek prośba: Prawdopodonie fota była większa jak ją zrobiłeś, tzn pokazuje trochę więcej z prawej strony. Gdybyś mógł wrzucić widok całego aparatu to dołożyłbym do archiwum na dysku. Będzie jak znalazł... kiedyś wink.gif

To co wyciekło nie kojaży mi się z niczym co znajduje się w aparacie (może jedynie wypełnienie cewki... ale wątpie, za dużo tego). Poza tym zwróć uwagę że nie jest w najniższym punkcie aparatu. Gdyby coś się wytopiło ściekałoby pionowo w dół a nie pod kątem wink.gif Mój strzał jest następujący: ktoś uszczelniał wyjście przewodów w przelotce jakimś "czymś" i to coś nie wytrzymało temperatury.

> wymieniłem moduł ..odpalił ale musiał troche pokrecić zanim załapał

Możliwe, że zbieg okoliczności. Zdaje się, że przez dwa dni nie odpalałeś. Przyczyna dłuższego kręcenia może być zupełnie inna. Poodpalasz przez kilka dni i przekonamy się, czy wymiana modułu pomogła.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

cyknąłem parę fotek ale nie mam na tym kompie jutro wrzucę wszystkie jakie zrobiłem a co do zdjęcia jest krzywo skadrowane zaraz je poprawie jak ma być

pozdro

Napisano

> cyknąłem parę fotek ale nie mam na tym kompie jutro wrzucę wszystkie

OK, bardzo się przydadzą. Przez wda lata nie pojawiły sią żadne foty aparatu zapłonowego a ludzie często pytają jak odkręcić, gdzie oring, itp. Są co prawda na forum Vectry ale pokazują części aparatu a nie zamontowanego nasilniku.

> a co do zdjęcia jest krzywo skadrowane

Wiem, że jest przekrzywione, ale mimo wszystko jakby coś wyciekało z wnetrza aparatu to zbierałoby się w najniższym punkcie czyli w zagłąbieniu tuż przy module, a nie przy przelotce. A masz wogólę przelotkę gumową? Bo może to coś ma właśnie ją zastapić...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no i witam z rana mad.gif

niema to jak spieprzyc sobie humor z samego rana .... wsiadam do asterki i dupa oslabiony.gif ta sama przyczyna nie odpala

co to może byc ?? moim zdaniem jest to usterka aparatu zapłonowego, tyko co tam może sie zepsuć jeszcze cefka indukcyjna albo te gówienko takie małe widoczne na poprzednim zdjęciu

czyli wymiana modułu to zbedny wydatek ??

Napisano
  • Autor

no i znowu problem 4 dni odpalał wszystko było ok, przyjechałem zgasiłem silnik i nie odpala :-( moduł nowy ,,, rozkręciłem kopułke dłubnełem 2 razy śrubokrętem i odpalił ;-) i oco chodzi jak się nazywa taki moły element co jest przykręcony do aparatu zapłonowego ??

Napisano

Witam! Mam ten sam problem. Czasami pali bez problemu a czasami nawet po krótkim postoju nie chce zapalic. Wtedy wystarczy ze odkręce kopułke i założe z powrotem i zapali. Przewody WN są nowe , świece nowe , kopułka nowa tylko palec stary czy może on byc przyczyną? Moduł zapłonu był wymieniany jakieś 1,5 roku temu więc wykluczam że on jest przyczyną. Proszę pomóżcie!!!

Napisano

> Witam! Mam ten sam problem. Czasami pali bez problemu a czasami nawet

> po krótkim postoju nie chce zapalic. Wtedy wystarczy ze odkręce

> kopułke i założe z powrotem i zapali. Przewody WN są nowe ,

> świece nowe , kopułka nowa tylko palec stary czy może on byc

> przyczyną? Moduł zapłonu był wymieniany jakieś 1,5 roku temu

> więc wykluczam że on jest przyczyną. Proszę pomóżcie!!!

Ze modul byl juz wymieniony to nie znaczy ze nie moze byc nie sprawny. Mimo wszystko sugeruje jego kontrole oraz wiazki elektrycznej

Napisano

> zagłąbieniu tuż przy module, a nie przy przelotce. A masz wogólę

> przelotkę gumową? Bo może to coś ma właśnie ją zastapić...

Ja obstawiam to samo. Tam gdzie są przewody powinien być uszczelniacz. Pewnie to co wyciekło nie wytrzymało próby czasu i teraz dostaje się wilgoć do środka. Ja bym to dokładnie wyczyścił (całe wnętrze kopułki) i spróbował uszczelnić silikonem wysokotemperaturowym.

EDIT. Spójrz na przykład na styk modułu zapłonowego widoczny na zdjęciu - wyglądają jakby były pordzewiałe.

Napisano

> ale dlaczego po zdjęciu i zalożeniu kopułki samochód zapala bez

> problemu?

Ja mówię o przypadku janka25, ale u Ciebie może być coś podobnego. Zdejmujesz kopułkę - przy okazji ruszasz jakimś przewodem i zaczyna stykać.

Napisano

Witam ponownie! Po wymianie palca rozdzielacza problem nie ustąpił. Wczoraj wieczorem kiedy zamykalem dzrzwi po zbliżeniu kluczyka do zamka zauważylem że pomiedzy kluczykiem a zamkiem przeskoczylo kilka iskierek czy to objaw jakiegos zwarca? a moze cos innego?

Napisano

> Witam ponownie! Po wymianie palca rozdzielacza problem nie ustąpił.

> Wczoraj wieczorem kiedy zamykalem dzrzwi po zbliżeniu kluczyka

> do zamka zauważylem że pomiedzy kluczykiem a zamkiem

> przeskoczylo kilka iskierek czy to objaw jakiegos zwarca? a moze

> cos innego?

Za duzo "plastikowego" ubrania miales na sobie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.