Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem bliżej nie określony

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Co prawda chodzi o Fiata Multiple 1,9 JTD ale to wasz "bliski kuzyn" słyszałem że bardzo dużo jest podobnych części i rozwiązań dlatego pocichu liczę na pomoc.

Postanowiłem tutaj napisać bo nawet w serwisie nie mogę uzyskać jakieś sensownej odpowiedzi. Liczę na to że zgadniecie albo znajdzie się ktoś taki co miał podobny objaw.

Problem polega na tym: gdy dochodzę do prędkości 120km/h włącza się na sekundę lampka (chyba uszkodzenia systemu wtryskowego ikonka a'la silniczek, nie wiem jak tą ikonkę inaczej prawidłowo opisać) i wtedy dzieje się najlepsze odłącza mi całkowicie gaz. Mogę wciskać ile się da ale on zareaguje dopiero po kilku dobrych sekundach.

Chyba nie muszę pisać jak niebezpieczne jest to w momęcie wyprzedzania ja mało zawału nie dostałem.

Zrobiłem jeszcze jeden test, dałem jadąc spokojnie przy 60 ostro w palnik i przy prędkości ok. 80 był ten sam objaw.

Zapodaje jeszcze moje wyniki z examinera może ktoś coś skuma albo coś mi powie, tak ogólnie o tych wynikach z tego wydruku bo w serwisie była krótka rozmowa

Quote:

trzeba zostawić auto na 3 dni i się zobaczy co jest grane
wink.gif

1 foto

2 foto

3 foto

Dziękuję za wszystkie uwagi

Napisano

wiedzy i doświadczenia temu serwisowi nie zazdroszę zlosnik.gif

ale taki examiner to byłby extra sprzęt wink.gif

z kodu i opisu błedu wynika że masz problem z ciśnieniem doładowania , jest najwidoczniej za duże i komp od auta przechodzi w tryb awaryjny , żeby nie odleciało turbo

powód - jeśli masz turbo ze zmienną geometria - może się zacinać cięgno od ustawienia kierownic ,

może też szwankować elektrozaworek od sterowania turbo

Napisano
  • Autor

Pytanie może z innej bajki

czy może to mieć coś wspólnego z EGR lub przepływomierzem?

Quote:

jeśli masz turbo ze zmienno geometria - może się zacinać cięgno od ustawienia kierownic

a tak bardziej po chłopsku bo nie bardzo kumam cięgno od kierownic!

Napisano

> Pytanie może z innej bajki

> czy może to mieć coś wspólnego z EGR lub przepływomierzem?

mało prawdopodobne

> Quote:

> jeśli masz turbo ze zmienno geometria - może się zacinać cięgno od

> ustawienia kierownic

> a tak bardziej po chłopsku bo nie bardzo kumam cięgno od kierownic!

looknij np. tu ; turbo z vnt

Napisano
  • Autor

Dzięki za lekturę.

Zadam jeszcze jedno pytanie

Czy ja jeszcze mogę coś zrobić we własnym zakresie? (sprawdzić, wymienić itp.)

Pytam nie śmiało bo ASO mnie wystraszyli, facet powiedział że będzie sprawdzał wszystko tak jak jest na wydruku. Jeżeli czynność dopiero ostatnia będzie odpowiedzialna za awarie to w sumie i tak zapłacę za poprzednie a to może się skończyć x-liczbą roboczogodzin.

Znając ich powiedzą że 30 godzin zajęło im sprawdzenie wszystkiego albo co gorsza będą chcieli wymienić mi pół samochodu (Znam to z mojego wcześniejszego doświadczenia jak bym wam pokazał ilość wpisanych godzin na fakturze przy wymianie sprzęgła i rozrządu to byście za głowę się złapali, w skrócie podam że zajęło im to 2 pełne dni, po strasznych negocjacjach ilość została zmniejszona, jak dla mnie przewał )

Napisano

> Dzięki za lekturę.

> Zadam jeszcze jedno pytanie

> Czy ja jeszcze mogę coś zrobić we własnym zakresie? (sprawdzić,

> wymienić itp.)

najpierw musisz rozpoznać czy masz turbo ze zmienną geometrią , czy nie - te bez - znacznie rzadziej przeładowują

jeśli jest ze zmienną to sprawdź wizualnie czy cięgno w ogóle się przesuwa koło 1 -1.5cm przy mocniejszym naciśnięciu na gaz a po puszczeniu czy wraca ,

w ogóle to zachowanie się ciśnienia doładowania powinno się sprawdzać dynamicznie podczas jazdy na podpiętym kompie diagnostycznym i wtedy masz bieżacy odczyt

jeśli nie za bardzo się orientujesz w tym temacie to lepiej jedź do kogoś kto nowoczesnymi doładowanymi dieslami zajmuje się na codzień ( nie ASO )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.