Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napadło nas ze znajomym - cc/sc do KJS

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich centomaniaków wink.gif

Naszedł nas z kumplem pomysł zbudowania cc/sc pod KJS i inne tego typu zabawy. Zapewne będzie z tym nie lada zabawy, problemów i tym podobnych rzeczy ale czasu mamy sporo i nie śpieszy nam się za bardzo. Mam kilka podstawowych pytań na początek wink.gif Jeśli ktoś byłby chętny pomóc - ogromne dzięki ok.gif893goodvibes.gif

Na czym lepiej zbudować takie autko ? Cinquecento jest tańsze, SC trochę droższe, ale jeśli buda jest lepsza to może warto ?

Który silnik najlepiej uturbiać ? Bawić się w 1.1 czy może od razu 1.2 ? Chcielibyśmy uzyskać ok 120-130KM

Czy da rade wrzucic lepsze hamulce (np od punto 1.4 16v, JTD czy HGT - tam są większe niż w sc/cc, a może seria wystarczy, tylko coś w niej poprawić ) ?

Która skrzynka najlepiej by pasowała (słyszałem że są róznice np pomiędzy sc abarth a vanem )

Oczywiście do autka będziemy chcieli wspawać klatkę. Wiem że pytania bardzo ogólne i pewnie masa rzeczy jest w archiwum - zaraz zabiorę się za czytanie 893goodvibes.gif. Chcielibyśmy zamknąć się w 10-12 tyś za kompletnie zrobione auto - myślicie, że wystarczy ? Oczywiście ogromny nakład sił własnych wliczony w to wink.gif Z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek info, a ja mykam czytać Wasze archiwum. Pozdro

Napisano

w.g mnie do kjs'ów to najlepeij n/a a nie turbo buda jeden kij jeżdża i taki i takie hample można z uno Turbo zapodać a można zostawić serie tylko lepsze tarzcze i klocki np EBC GF co do skrzyniki to masz do wyboru abarth/palio-najkrótsza,S długa..

Napisano
  • Autor

> w.g mnie do kjs'ów to najlepeij n/a a nie turbo buda jeden kij jeżdża

> i taki i takie hample można z uno Turbo zapodać a można zostawić

> serie tylko lepsze tarzcze i klocki np EBC GF co do skrzyniki to

> masz do wyboru abarth/palio-najkrótsza,S długa..

Tylko że wydłubanie 1.1 na 120km chyba takie proste nie jest ? Nie wiem, wydaje mi się że turbo jednak taniej może wyjść. Myślałem tak : ok 4 tyś kupić cc z 1,1 , 4 włozyc w motor, 4 w zawias i resztę... Na razie plany, choć realizacja pewna na 100 %. Wiemy, że daleka droga przed nami wink.gif Skrzynka raczej krótka - ma zbierać się po nawrocie jak najlepiej, nie musi być szybkie jeśli chodzi o vmax oczywiście wink.gif

Napisano

ja proponuje tak...

kupic auto, albo CC albo SC niepatrzac tak bardzo na stan licznika, tylko na to, czy buda jest zdrowa! to podstawa. Jesli myslicie tylko o KJSach i wyzej cos nie planujecie jezdzic, to klatka hm...wiadomo, bezpieczniej, sztywniej (trzeba tez nadwozie wyspawac), ale wowczas auto jest ciezsze...

Na pewno zalecam zalozenie plyty pod bak i silnik oraz osloniecie przewodow paliwowych. KJSy bardzo czesto sa po malo ciekawych nawierzchniach i majac plyte pojdziesz pyta wiele miejsc, gdzie normalnie bys sie prawie do zera shamował.

Skrzynia..Mozesz kupic krotka 6-tke od Punto, albo od Palio tez sa jakies, albo zamowic np. skrzynie 64/13 ze szpera w kałuża motorsport. Koszt ok 3500. Ze szpera trzeba sie nauczyc jezdzic i czasem szczegolnie na poczatku bedzie Ci przeszkadzac, ale pozniej jak sie nauczyc ją wykorzystywac to bedziesz mial sporo przewage.

Jesli szpera, to tez od razu zalecam zalozenie wspomagania kierownicy, bo szczegolnie na kreciołkach duzo to pomoze.

Zawieszene...4 tys to moze byc duzo za duzo na to, a moze byc i duuuzo za malo. Jesli zalozysz pucharowe krosno, to wyjdzie Ci to kilkaset zlotych, bilstein cos kolo 3 tys chyba, a np. proflex do seja kosztuje chyba kolo 16. Tylko z proflexem jest taka sprawa, ze trzeba go przegladac a kazdy przeglad kosztuje...i to nie malo (wiem po sobie,hihi )

Silnik...Silnik z turbo to wg mie taki se pomysł. Koszt budowy wg mnie nie mialy, a pewnie sie to psuje i w ogole. Poza tym, gdyby sie Wam zachcialo pojechac cos wyzej, jakis PPZM, to z turbo nigdzie sie nie pobawicie. Jesli nie robice auta wg homologacji FIA to wrzuc 1,2, cos dlubnij i juz. Inna sprawa, ze silniki rzedu 110-120 KM to silniki zbudowane w oparciu o Variant Kit i ich budowa wcale tania nie jest. Obcnie jest taki silnik do sprzedania za 5,5 tys na hodze

Sprzedam silnik przygotowany zgodnie z homologacją SC (VK), zero kilometrów, moc około 110 KM, (głowica na dużych zaworach, zawory od Pachońskich, głowica przygotowana u Świątka, nowe prowadnice i itd.,dół rozwiercony i wyważony, koło zamachowe odciążone, dodatkowo tarcza spiekowa OMP, wszystko wykonane topowo z zachowaniem jak największej wytrzymałości silnika), więcej informacji na telefon 606 389 684

cena: 5 500 PLN

telefon: 606389684

imię i nazwisko:

adres: Augustów

województwo: podlaskie

e-mail: [email protected]

Tylko pamietaj, ze taki silnik fajnie jedzie, ale od 6 tys dopiero, wiec na KJSy to ciezko jest. Bo musisz go trzymac na obrotach itd itd. Poza tym, jeden, dwa starty i pasuje go otworzyc, sprawdzic, wymienic co trzeba. To sa koszty i to wcale nie male.

No i jeszcze mi sie przypomniala jedna rzecz. Majac silnik 1,1 czy 1,2 startujesz z sejami, cc, micrami itp autka. Majac samochod z turbo pojemnosc silnika zostanie przemnozona przez wpsolczynnik 1,7 chyba i wowczas bedzie sie scigac w klasie z subaru...:)

Hamulce to wystarczy jak kupisz dobra tarcze brembo i np. klocek ds3000 (www.hamulce.net) i Ci wystarczy. Nie zapominaj o oponach, bo super hamulec bez dobrej opony to Ci nic nie da a nawet pogorsszy sprawe. Zreszta, ja jezdze na zwyklych klckach ferodo premier i jest ok. Na KJSach nie masz wielkich spadan, hamowan ze 160 do zera, tylko zabawa na niskich predkosciach i tu najwazniejsza jest plynnosc jazdy

I tak na koniec, to te 10-12 tys to pobozne zyczenia kolego...;) Przemnoz przez dwa albo i trzy wink.gif

poza tym, zamiast budowac, zawsze mozesz kupic gotowe - wyjdzie taniej, tylko ze nie wiesz do konca co masz;)

pozdro

michał

Napisano

> Na czym lepiej zbudować takie autko ? Cinquecento jest tańsze, SC

> trochę droższe, ale jeśli buda jest lepsza to może warto ?

Na tym co ma prostą, niebitą, niepordzewiałą budę.

> Który silnik najlepiej uturbiać ? Bawić się w 1.1 czy może od razu

> 1.2 ? Chcielibyśmy uzyskać ok 120-130KM

Zależy jak chcesz to uturbiać, albo prosta instalacja z dodatkowym wtryskiwaczem, albo wielopunkt. 120 km, da się z obu imho porównywalnym nakładem pieniędzy osiągnąć.

> Czy da rade wrzucic lepsze hamulce (np od punto 1.4 16v, JTD czy HGT

> - tam są większe niż w sc/cc, a może seria wystarczy, tylko coś w niej poprawić ) ?

Da się, albo przody 257 mm z Punto JTD i pochodnych, albo wentylowane 240 mm z Uno turbo.

> Która skrzynka najlepiej by pasowała (słyszałem że są róznice np pomiędzy sc abarth a

> vanem )

Zależy jakie KJSy, abarth/palio ma krótkie przełożenia, van dłuższe.

> Chcielibyśmy zamknąć się w 10-12 tyś za kompletnie zrobione auto - myślicie, że wystarczy ?

> Oczywiście ogromny nakład sił własnych wliczony w to.

Wydaje mi się, że taniej będzie kupić zbudowaną rajdówkę, i popracować nad osiągami, niż rzeźbić całkiem od zera.

Napisano

> Tylko że wydłubanie 1.1 na 120km chyba takie proste nie jest ? Nie

> wiem, wydaje mi się że turbo jednak taniej może wyjść. Myślałem

> tak : ok 4 tyś kupić cc z 1,1 , 4 włozyc w motor, 4 w zawias i

> resztę... Na razie plany, choć realizacja pewna na 100 %. Wiemy,

> że daleka droga przed nami Skrzynka raczej krótka - ma zbierać

> się po nawrocie jak najlepiej, nie musi być szybkie jeśli chodzi

> o vmax oczywiście

bierz od mckena seja, wspawasz klatke i z ogarniętym kierownikiem wyjmie taki sej pare imprez wink.gif

Napisano

Wez SC od Mcken'a ok.gif

Moc taka jak chcesz.... Zawias jest.... jeszcze ok 700-800al na klatke i masz gotowe auto do zabawy.

Kubelki sa ... szelki sa... odchudzony. ok.gif

Napisano

> Wez SC od Mcken'a

> Moc taka jak chcesz.... Zawias jest.... jeszcze ok 700-800al na

> klatke i masz gotowe auto do zabawy.

> Kubelki sa ... szelki sa... odchudzony.

i to by bylo chyba najlepsze rozwiazanie, bo poskladac od nowa takie sc jak mckena wyszlo by pewnie 2 razy drozej zlosnik.gif

Napisano

> i to by bylo chyba najlepsze rozwiazanie, bo poskladac od nowa takie

> sc jak mckena wyszlo by pewnie 2 razy drozej

jasne

wiem ile kosztowalo mnie zbudowanie moje.... tzn inaczej ... wiem ileby normalnie kosztowalo zlosnik.gif a za ile sprzedalem... lepiej kupic gotowca...

Napisano

> bierz od mckena seja, wspawasz klatke i z ogarniętym kierownikiem

> wyjmie taki sej pare imprez

a szpera i płynnie rozwijana moc?

Napisano

> jasne

> wiem ile kosztowalo mnie zbudowanie moje.... tzn inaczej ... wiem

> ileby normalnie kosztowalo a za ile sprzedalem... lepiej kupic

> gotowca...

tez wiem cos na ten temat i wiem za ile mozna sprzedac takie auto.

jakbym teraz mial robic to od nowa, to kupilbym jakiegos dlubanego i ewentualnie zmienil troche wg mojego gustu zlosnik.gif

Napisano

Temat przerabiałem własnoręcznie, i budowałem sam, można to zrobić stosunkowo niedrogo, stwierdziłem że lepiej zbudowac samemu i wiedzieć co się ma niż kupować i czekac co zaraz się spier...., jest taka zasada że zwycięzcy sa na mecie.....

Poza tym nie bądzcie materialistami i nie liczcie co do złotówki, bo na tym ten sport nie polega

Napisano

Jezeli turbo to nawet w KJS'ie musisz liczyc pojemnosc x1.7 co w przypadku 1.1x1.7 (1.5 jest w przypadku diesla) to daje 1,87 co odrazu kwalifikuje Cie w ostatniej klasie (poj. do 2000) jak rowniez w klasie H wszelkich wyscigach.. bo w rajdach na wyzszym szczeblu niz KJSy (badz puchar PPAiK) nie pojezdzisz taka wydumka.

Zrobic 120KM z N/A to nie jest prosta rzecz.

Buda:

Co do budy. Bierz SC. Moze byc najprostszy VAN jesli chcesz isc po najtanszej lini. Jednak by znowu budowac odpowiednie varianty (zgodne z homologacja) musialbys dokladac zderzaki ze sportinga badz pakiet abarth'a (zalezy co budujesz i do czego).. Jak podalbys konkretnie co i jak latwiej by bylo odpowiedziec smile.gif..

Za ile nie bede Ci podawal.. bo rozne mozna znalesc. Grunt to nie bita..jak masz czas mozesz rozgladnac sie juz za obspawanymi + z klatkami, ktore co jakis czas znalesc mozna w roznych ofertach np: po sezonie w PPZMocie.

Silnik:

Do KJSow lepiej wrzuc odrazu 1.2 8v badz 16v zalezy ile bedziesz wkladal takie beda efekty w postaci KM... mozna isc wieloma drogami... podstawa to $$$

Hamulce:

Seryjne daja rade. Jednak zawsze mozna wrzucic hamle od Uno Turbo.. lub tarcze Zimmermanny + klocki DS2000 (teraz chyba zastapione je klockami o nazwie performance) lub DS3000 - zaleznie od nawierzchni.

Wnetrze:

(do KJSow nie potrzebne homologowane, wiec bedzie tansze.. mozna wyrwac cos z utracona homologacja jak juz ktos sie uprze)

Kubly - uzywki wiadomo tanie dosc zalezy od stanu 300-400-700

mocowania pasow, kierownica, naba, hydrauliczny reczny, klatka - do KJSow zbenda chyba ze nie ufasz sobie i masz czrne sny smile.gif, zaleznie od wydechu mozna sie pobawic w prosty intercom

Skrzyna:

Albo tak zwana popularna "ABARTH" czyli z palio.. badz 6-biegowa z punciaka lub stilo (tyle ze ta jest dluga, ale zawsze mozna zamowic krotsze glowne przelozenie nawet takie ze Vmax bedziesz mial ok140km na 6 biegu). Szpera do KJSow zbedna, przeszkadza wrecz na poczatku. Najtaniej to kupic skrzynie sporting (z CC/SC sportinga) lub abarthowska.

Zawias:

Niektorzy beda radzic Krosno bo tanie.. jednak jak chcesz jezdzic w KJSach to sobie je mozesz na poczatek skreslic, te amorki sie nadaja na tor kilce,poznan, badz na wyscigi gorskie.. do KJSow potrzebujesz amortyzatory o duzej sile tlumienia.. nie koniecznie twarde, by wybieraly ladnie nierownosci. Firm jest wiele.. od wariantu MAX-NOW (Nowocien, ktory startuje w PPZMocie Peugotem 306 kiedys startowal SC ma w tym dobre doswiadczenie) zrobi Ci amorki za kilka stowek zaleznie od nawierzchni po jakiej chcialbys jezdzic (zazwyczaj dziurawa) i pod sprzezyny jakie sobie wmontujesz (tu polecam EIBACHa na bardziej dziurwe badz H&R na bardziej plaskie). Stabilizator niektorych wersjach SC seryjnie montowany.. w CC w Sportingach.. dobrze tez dodac rozporke na kielichy.. do kilkanascie sztuk felg+opon i wio.. mozna tez sie pobawic w rozne rozstawy kol (dystansami) by dopasowac charakterystyke auta pod siebie.. Niektorzy lubia jak przod wyjezdza inni "latajacy tyl"..

Paliwo lac i jezdzic.. jezdzic...jezdzic...jezdzic...jezdzic..

Lepiej wpierw kupic baze z silnikiem 1.1... zrobic zawias..dobre siedzenie by nie latac po aucie+pasy i jezdzic do bolu rak i drutow opon..az do oparow w baku.. pozniej mozna sie bawic w reszte (silnik, klatki), badz sobie dac spokoj smile.gif

Jakbys mial pytania to smialo.. mozesz na prv..

Napisano

> a szpera i płynnie rozwijana moc?

moc jest w miare płynnie rozwijana, szpera to nie problem ;-)

Napisano

> moc jest w miare płynnie rozwijana, szpera to nie problem ;-)

problem jest bo kosztuje chorą kase

Napisano

> Wez SC od Mcken'a

Z całym szacunkiem do wydumki McKen'a, ale o aucie, które zaczyna jechać od 6000, na KJS'ie możesz zapomnieć.......

Napisano

Jakbys zamiast cc albo sc wolal poczciwego 126p to moge udzielic paru wskasowek ok.gif

Pozadnie zrobione autko spokojnie bierze auta o wyzszej pojemnosci:). No i koszty nieporownywalnie nizsze.

Nie spomne o zabawie z tylnym napedem palacz.gif

Napisano

W ogóle zasadniczo, to widzę, że wszyscy proponują rozwiązania typu: 120 koni, szperunek, zawieszenie bilstein B8, kubły, pasy, klatki z 30 metrów rury i inne ciekawe rzeczy...... tylko że w KJS'ie nie wygrywa samo auto. Trzeba je umieć "ogarnąć", a przy tego typu sprzęcie, dla kogoś kto nie miał styczności (nie ujmując autorowi tego wątku), to będzie walka o życie, albo pierwszy i ostatni start wypieszczonym autem.....

Napisano
  • Autor

> W ogóle zasadniczo, to widzę, że wszyscy proponują rozwiązania typu:

> 120 koni, szperunek, zawieszenie bilstein B8, kubły, pasy,

> klatki z 30 metrów rury i inne ciekawe rzeczy...... tylko że w

> KJS'ie nie wygrywa samo auto. Trzeba je umieć "ogarnąć", a przy

> tego typu sprzęcie, dla kogoś kto nie miał styczności (nie

> ujmując autorowi tego wątku), to będzie walka o życie, albo

> pierwszy i ostatni start wypieszczonym autem.....

Aktualnie śmigam punciakiem 1.4 16v, od czasu do czasu civicem vti zrobionym pod 200km, ale szkoda mi punciaka a do civica ciężki dostęp więc dlatego chce coś swojego. Nie musi mieć od razu 120-130 km, choć miło by było. Styczność z rajdami wszelkiego rodzaju dośc konkretną mam, tylko teraz chciałbym zacząć sam wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie mówiłem o 1.1 tylko 1.2 16V inne wałki,odchudzić zamach,dobry

> program i będzie

To może od razu 1.4 16v wink.gif W punciaku taki mam i śmiga przyzwoicie więc w sc/cc powinno być bardzo ok, tyle że jest problem z dostępnością tego motoru dość. A 1.2 75km 8v ? Zawsze można potem wrzucić głowicę od 16tki albo pójsc w turbo (dobrze myślę ?)

Napisano
  • Autor

[ciach wink.gif]

Buda tak jak myślałem - będziemy szukać zdrowej i to chyba tyle , choć jakoś wolałbym sc.

Motor - myślałem o 1.2 75km z punto 1, ew 1.2 16v 86km z punto też w takim razie, fakt że turbo od razu lokuje nas do wyższej klasy i ciężej się ścigać z takimi autami. Myślę że na początek taka moc wystarczyłaby. Skrzynia raczej krótka. Klatkę wspawalibyśmy od razu, zwłaszcza że mam dobrych znajomych, który znają się na tym dobrze.

Hamulce - od punto JTD czy tak jak w moim 1.4 16v na przód, tył nie wiem, moze od uno turbo tak jak radzą. Co do opon- bez obaw, na kapcie będę miał jakieś 2-3 kpln od sponsora, także myślę że coś się wybierze.

Generalnie ma być to auto na razie do KJS, potem kto wie, może coś dalej. Chodzi o to żeby zbudować taką zabawkę przez ok rok czasu (nie mam od razu kasy na to, teraz znalazłbym może budę albo kupię jakiegoś sc van i sprzedam motor). Nie mówię, że nie włożymy potem w to 20 czy 25 tyś łącznie, na początek jednak jakieś 15 tysięcy to budżet raczej nie przekraczalny. Muszę pogadać z kumplem, może coś by jeszcze dozbierało.

Czyli tak jak radzisz, widzę to chwilowo tak : kupić sc van, sprzedać z niego skrzynię i motor, zawias raczej tak do 2-3 kpln, motor 1.2 16v (tyle że znowu z dołu mało mocy) hamulce albo seria + tarcze i dobre klocki albo jakieś korekty z punto/uno turbo, oczywiście kubły, pasy, klatka.

Będę myślał, dzieki wielkie wszystkim, muszę policzyć wszystko i zobaczyć na co nas stać ok.gif Pozdro

EDIT : znalazłem już coś : klik

buda zdrowa się wydaje, ile mniej więcej mógłbym dostać za motor, skrzynię + gaz z tego auta ? 1300-1500 zł się uzbiera myślisz ?

Napisano
  • Autor

> bierz od mckena seja, wspawasz klatke i z ogarniętym kierownikiem

> wyjmie taki sej pare imprez

Jakiś link ? problem jest z kasą - chcieliśmy robić to na przestrzeni czasu, żeby wkładać kasę "ratami" wink.gif

Napisano

Wiesz, samochód to nie wszystko.. doszedłem do wniosku, zę podstawą na KJSach wcale nie jest moc i szpera, tylko dobry zawias i odpowiednie opony do odpowiedniej nawierzchni... więc na tych dwóch rzeczach napewno nie oszczędzajcie z klega.. B6 + góra opon... do tego dobrać sprężyny, chyba że będzie na wąskiej sprężynie..

Silnik powinien jechać z samego dołu, do tego najlepszym rozwiązaniem to skrzynka 6 z Punto I albo od Palio... wcale nie musisz mieć 130 km... wystarczy 80-90 do rywalizacji o pudło..oczywiscie jeśli ogarniasz auto....

Tak jak ktos napisał wcześniej hamulce można zakładać od UT albo Doblo, ale nie wykorzystasz ich na KJSach.. wystarcza gładkie Brembo + kolocki DS2000, tyłu nie ruszaj... Warto tylko zainwestować w hydrauliczny ręczny i umieścić dźwignię w łatwo dostępnym miejscu..

A... no i przedewszsytkim jeździć, jeździć i jeździc takim autem jak najwięcej.,..

Napisano

> Hamulce - od punto JTD czy tak jak w moim 1.4 16v na przód, tył nie

> wiem, moze od uno turbo tak jak radzą. Co do opon- bez obaw, na

> kapcie będę miał jakieś 2-3 kpln od sponsora, także myślę że coś

> się wybierze.

Pamiętaj tylko, że zmieniając hamulce na 257 mm, musisz założyć 14" koła.

> EDIT : znalazłem już coś : klik

> buda zdrowa się wydaje, ile mniej więcej mógłbym dostać za motor,

> skrzynię + gaz z tego auta ? 1300-1500 zł się uzbiera myślisz ?

Na pierwszy rzut oka obstawiam, że uderzony w tył zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Moim zdaniem najważniejszy zawias i opony... Moc auta nie jest taka ważna... Chyba, że uderzysz w jakieś sprinty gdzie prędkości dochodzą do 130-150km/h... Ale na kajtkach nie jest to takie ważne... Dystanse są dobrym rozwiązaniem... auto lepiej się trzyma drogi wtedy. Hamulce z przodu dać brembo max i jakieś fajne klocuszki. Warto zrobić klatke, ale niezbyt rozbudowaną co by dużo nie ważyła. Kubełki, szelki, kiera z długą nabą i odsadzeniem żeby fotele do tyłu odsunąć co by środek ciężkości był w lepszym miejscu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.