Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbierznosc ustawiona i dalej trzesie i czasem popiskuje

Featured Replies

Napisano

witam

jak w temacie drzałą mi kierownica powyzej 120km/h zrobilem zbierzność i ponoc bylo autko troszki rozbierzne. wiec sobei pomyslalem morze przestanei trząść, a tunic takiego nadal trzesie i teraz czasem jak hamuje lub z lekkim hamowaniem wchodze w zakret, lub jeszcze przy duzych predkosciach w zakręcie teraz po ustawieniu zbierznosci czasem popiskuja koła, czy teraz trzeba by je ponownie wywazyc . ????

Napisano

> witam

> jak w temacie drzałą mi kierownica powyzej 120km/h zrobilem

> zbierzność i ponoc bylo autko troszki rozbierzne. wiec sobei

> pomyslalem morze przestanei trząść, a tunic takiego nadal

> trzesie i teraz czasem jak hamuje lub z lekkim hamowaniem

> wchodze w zakret, lub jeszcze przy duzych predkosciach w

> zakręcie teraz po ustawieniu zbierznosci czasem popiskuja

> koła, czy teraz trzeba by je ponownie wywazyc . ????

POjedz do innego zakladu.

Zbieznosc nie ma wplywu na dragania kierownicy. Masz albo zle wywazone kola albo krzywe tarcze hamulcowe najpewniej.

Zawieszenie rozumiem bez luzow skoro wogole raz juz ustawiali. Ale jedz do innego specjalisty niech to sprawdzi bo nie powinny piszczec na zakretach

Napisano

tak jak radzi Kolega ksys139, jedź do innego zakładu, a najlepiej wracaj do tego samego na reklamację.

Mi też właśnie piszczało na zakrętach, ustawiłem w zakładzie wyposażonym w przyrząd optyczny do ustawiania i diagnostyki geometrii kół, przy czym zastrzegłem, że jestem wymagający i wolałbym żeby od razu kierownica była prościutko i żeby nie ściągało, bo i tak będę testował i wracał na poprawki tak jak to miało miejsce już kilka razy między innymi w tym zakładzie smile.gif

I teraz na zakrętach nie piszczy, a kierownica nie jest przekrzywiona w żadną stronę przy jeździe na wprost smile.gif

Napisano

> tak jak radzi Kolega ksys139, jedź do innego zakładu, a najlepiej

> wracaj do tego samego na reklamację.

> Mi też właśnie piszczało na zakrętach, ustawiłem w zakładzie

> wyposażonym w przyrząd optyczny do ustawiania i diagnostyki

> geometrii kół, przy czym zastrzegłem, że jestem wymagający i

> wolałbym żeby od razu kierownica była prościutko i żeby nie

> ściągało, bo i tak będę testował i wracał na poprawki tak jak to

> miało miejsce już kilka razy między innymi w tym zakładzie

> I teraz na zakrętach nie piszczy, a kierownica nie jest przekrzywiona

> w żadną stronę przy jeździe na wprost

A co muszą ustawić lub czy kręcić ,żeby wyprostowac kiere /U mnie jest lekko w lewo.

------------

Astra F -CC

94/95r X16XEL

166kkm HB

Napisano

> A co muszą ustawić lub czy kręcić ,żeby wyprostowac kiere /U mnie

> jest lekko w lewo.

> ------------

> Astra F -CC

> 94/95r X16XEL

> 166kkm HB

Jeśli nie była przestawiana sama kierownica na wielowpuście (chyba tak to się nazywa) w kabinie, to wszystko powinni zdaje się wyregulować końcówkami drążków kierowniczych... W sumie nie patrzyłem mu na ręce, patrzyłem na kierownicę... żeby była prosto

Jeśli się mylę, proszę niech ktoś mnie poprawi smile.gif

Napisano

> Jeśli nie była przestawiana sama kierownica na wielowpuście (chyba

> tak to się nazywa) w kabinie, to wszystko powinni zdaje się

> wyregulować końcówkami drążków kierowniczych... W sumie nie

> patrzyłem mu na ręce, patrzyłem na kierownicę... żeby była

> prosto

> Jeśli się mylę, proszę niech ktoś mnie poprawi

Nie mylisz się, ale są od tego odstępstwa. Ustawiałem zbieżność sam i pojechałem do kontroli i było ok ale kierownica była przekrzywiona. W sumie była przekrzywiona od zawsze. I mimo ze nie była ruszana kierownica na wieloklinie i mimo ze spec ustawił ja na wprost(byłem przy tym) auto było obciążone jak potrzeba w baku była 1/2 benzynki to i tak mam skrzywiona kierownice jak jadę na prosto (delikatnie). Po dogłębnym sprawdzeniu wychodzi ze mam skrzywiony tył w aucie (a tam nie ma co regulować) i tak zostać musi. Chyba ze na wieloklinie przestawię(albo u speca ustawimy na kompe żeby była trochę w druga stronę i sie wyrównać powinno)

Napisano

Hmm,

Byłem u pierwszych magików na komputerowym ustawianiu zbieżności i dostałem taki wydruk.

Foto 1

Mówili, ze ustawili tak jak w fabryce, wszystko super, a gdy się przejechałem to ściągało w lewo i kiera chyba też w lewo była przekrzywiona, nie chcieli poprawiać, bo tłumaczyli, że opony już się tak wydarły, bo za długo jeździłem ze złą zbieżnością...

pozamieniali opony i jeszcze poustawiali i już było lepiej, ale kierownica prosto do końca nie była. Krzywiła się bardziej wraz ze wzrostem obciążenia, no cóż mówię, może to faktycznie te opony i nic się już nie zrobi...

Jeździłem tak z 8-9 miesięcy i kierownica bardziej się przekrzywiła, zaczęło ściągać delikatnie i piszczeć na zakrętach.

Przed kilkudniowym wyjazdem w góry postanowiłem ustawić zbieżność tym razem w innym, odwiedzanym już wcześniej przeze mnie innym autkiem (którym też wracałem na poprawki) zakładzie. Tak jak pisałem wcześniej, zastrzegłem, że ma być wszystko super, pogadałem z właścicielem, on palnął, że wydarcie opon nie ma tu nic do rzeczy i że jak przyjechałem do nich to będzie prosto, w końcu jestem klientem a to jest usługa którą jego pracownicy mają wykonać smile.gif

Niestety nie docierało do niego, ze innym autem 3 razy ustawiałem u niego zbieżność i zawsze po dwa, trzy razy wracałem na poprawki smile.gif

No ale tu ku mojemu zaskoczeniu tym razem wszystko było OK za pierwszym razem (zawsze ustawia ten sam gość)

Wydruk tym razem taki...

Foto 2

A tutaj daję jeszcze książkowe dane na temat ustawień wstępnych:

Foto 3

Napisano

> Jeśli nie była przestawiana sama kierownica na wielowpuście (chyba

> tak to się nazywa) w kabinie, to wszystko powinni zdaje się

> wyregulować końcówkami drążków kierowniczych...

Samymi końcówkami NIE POWINNO się nic regulować. Śrubami owszem... niestety przy drobnych korektach część mechaników woli przekrzywić nieco końcówkę i nie bawić się często zapieczoną śrubą - w efekcie czego końcówka drążka może się niestety szybciej zużywać...

Pamiętajmy, że owe 'kolanko' nie służy do ustawiania końcówki w odpowiedniej pozycji - takie połączenie pracuje w obie strony przy skręcaniu kół w 1 i 2gą stronę - zatem optymalnie powinno przy sprostowanych kołach znajdować się w pozycji neutralnej...

PS. Ale to oczywiście podręcznikowe rozumowanie do którego nie każdy się stosuje... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.