Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ułamany plastik wkręcony w dwuzłączkę cc 700

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów z forum obok. Właściwie nie wiem jak opisać usterkę, ułamał się plastik który jest w takim jakby mosiężnym czujniku jest wkręcony w jakąć złączkę od chłodzenia znajduje się za gaźnikiem jeżeli stoimy przed samochodem. Są do niego podłączone 3 cienkie gumowe przewody a na górze ma plastikową zaślepkę. Plastik ułamał się przy mosiężnej części i chyba to spowodowało że silnik nie trzyma obrotów na biegu jałowym bez ssania gdy się rozgrzeje. Jak ta część się nazywa, która się połamała? Postaram zamieścić zdjęcie jak znajdę odpowiednie.

79e44c98361702dcm.jpg

na czerwono są zaznaczone 2 z 3 przewodów które dochądzą do tego plastiku a strałką wyżej pokazane gdzie mniej więcej on się znajduje.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dobra chyba znalazłem to jest zawór tródrożny tak? Ile takie coś może kosztować? I czy przez to może nie trzymać wolnych obrotów? Można jakoś zrobić żeby bez tego samochód jeździł normalnie?

Napisano

Wygląda to na zawór trójdrożny. Jeśli złamałeś to spróbuj skleić - bo nowy kosztuje sporo ponad 100 zł z tego co pamiętam. Zawór ten chyba odpowiada za załączenie sterowania składem mieszanki po przekroczeniu 15 stopni.

Napisano
  • Autor

> Wygląda to na zawór trójdrożny. Jeśli złamałeś to spróbuj skleić - bo

> nowy kosztuje sporo ponad 100 zł z tego co pamiętam. Zawór ten

> chyba odpowiada za załączenie sterowania składem mieszanki po

> przekroczeniu 15 stopni.

Postaram się skleić ale nie wiem czy się uda bo ułamał się plastik zaraz za częścią mosiężną. Dzięki wielkie za informacje.

Napisano

> Postaram się skleić ale nie wiem czy się uda bo ułamał się plastik

> zaraz za częścią mosiężną. Dzięki wielkie za informacje.

mi sie nie udalo bo tam jest taka sprezynka ktora wypycha wszystko i lipa z klejenia na allegro mozna kupic urzywane po taniosci

279336496-zawor.JPG

post-84528-14352485506604_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> mi sie nie udalo bo tam jest taka sprezynka ktora wypycha wszystko i

> lipa z klejenia na allegro mozna kupic urzywane po taniosci

a no to i tak po robocie bo mi chyba ta sprężynka wypadła bo nic w środku nie ma i nie było. oslabiony.gif

Napisano

> a no to i tak po robocie bo mi chyba ta sprężynka wypadła bo nic w

> środku nie ma i nie było.

jurto sprawdze w garazu czy mi taki nie zostal po bylym cc biglaugh.gifjak cos to moge Ci odstapic zlosnik.gif ps wbij mi sie na priv

Napisano
  • Autor

> jurto sprawdze w garazu czy mi taki nie zostal po bylym cc jak cos to

> moge Ci odstapic ps wbij mi sie na priv

Dzięki wielkie za chęci ale już zamówiłem na allegro...więc wycofywać się nie bardzo mogę...

Napisano

> Dzięki wielkie za chęci ale już zamówiłem na allegro...więc wycofywać

> się nie bardzo mogę...

nie ma sprawy mnie to lezy sick.gif moze sie komus kiedys przyda biglaugh.gif

Napisano

jak kupisz na allegro potaniosci to bede w szoku

bo ceny tego zaworu na allegro to 150 zl

Napisano
  • Autor

> jak kupisz na allegro potaniosci to bede w szoku

> bo ceny tego zaworu na allegro to 150 zl

No i kupiłem zawór wszystko złożyłem jak należy, ale problem z gaśnięciem został. Samochód czy jest zimny czy ciepły nie trzyma obrotów biegu jałowego ani szybkiego biegu jałowego trzeba non stop przegazowywać żeby nie zgasł. Próbowałem kręcić śrubą od wolnych obrotów i od szybkiego biegu jałowego, ale silnik wogóle nie reaguje na nie, próbowałem też ustawiać gaźnik wg książki sam naprawiam ale bezskutecznie. Już nie mam siły do tego samochodu co z nim może być? Czy może trzeba jakoś zresetować tą całą centralkę elektroniczną? Co sprawdzić?

Napisano

> No i kupiłem zawór wszystko złożyłem jak należy, ale problem z

> gaśnięciem został. Samochód czy jest zimny czy ciepły nie trzyma

> obrotów biegu jałowego ani szybkiego biegu jałowego trzeba non

> stop przegazowywać żeby nie zgasł. Próbowałem kręcić śrubą od

> wolnych obrotów i od szybkiego biegu jałowego, ale silnik wogóle

> nie reaguje na nie, próbowałem też ustawiać gaźnik wg książki

> sam naprawiam ale bezskutecznie. Już nie mam siły do tego

> samochodu co z nim może być? Czy może trzeba jakoś zresetować tą

> całą centralkę elektroniczną? Co sprawdzić?

jesli masz ten gaznik co na fotce czy aisan to mozesz sprawdzic przewody gumowe biglaugh.giften gaznik to straszna kupa sick.gifsamgo kiedys mialem w cc i poznniej zmienilem na webera biglaugh.gif

Napisano

A wymieniałeś przewody podciśnieniowe? Sprawdź czy wszystkie są na swoim miejscu. A jaki stan świec. kabli WN? Przeczyść czujnik położenia wału benzyną ekstrakcyjną. Podejrzewałbym przewody podciśnienia które idą z silnika krokowego popatrz też czy nie są pozamieniane miejscami.

Napisano
  • Autor

> jesli masz ten gaznik co na fotce czy aisan to mozesz sprawdzic

> przewody gumowe ten gaznik to straszna kupa samgo kiedys

> mialem w cc i poznniej zmienilem na webera

Tak dokładnie mam gaźnik aisan, i słyszałem że nie jest to zbyt dobry gaźnik. grinser006.gif Przewody wydają się dobre ale spróbuję je podmienić. Najciekawsze jest to, że jak kręciłem śrubą od biegu jałowego i szybkiego biegu jałowego to silnik wogole na te śruby nie reagował. A jeżeli to nie przewody podciśnienia? Gdzieś na forum wyczytałem że jak się masę od gaźnika nie tak podłączy to może być ten sam objaw prawda to?

Napisano

> Tak dokładnie mam gaźnik aisan, i słyszałem że nie jest to zbyt dobry

> gaźnik.zdania sa podzielone odnosnie tego gaznika jedni chwala inni nie Przewody wydają się dobre ale spróbuję je podmienić. czasem mala dziurka wystarczy zeby cos nie dzialalo w nim sick.gif

> Najciekawsze jest to, że jak kręciłem śrubą od biegu jałowego i

> szybkiego biegu jałowego to silnik wogole na te śruby nie

> reagował. A jeżeli to nie przewody podciśnienia? Gdzieś na forum

> wyczytałem że jak się masę od gaźnika nie tak podłączy to może

> być ten sam objaw prawda to? .sam tego nie sprawdzalem tez o tym slyszalem

Napisano

jezeli masa jest lipna to elektrozawor iglicowy moze miec problemy z dzialaniem a to z kolei objawia sie ze raz sa wolne obroty a raz ich niema

Napisano

> jezeli masa jest lipna to elektrozawor iglicowy moze miec problemy z

> dzialaniem a to z kolei objawia sie ze raz sa wolne obroty a raz

> ich niema

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jezeli masa jest lipna to elektrozawor iglicowy moze miec problemy z

> dzialaniem a to z kolei objawia sie ze raz sa wolne obroty a raz

> ich niema

wymieniłem jeden przewód podciśnieniowy i jedyne co się poprawiło to to, że silnik gdy jest zimny chodzi na ssaniu ok tylko jak ssanie samo się wyłącza poprzez dzwignię to silnik znów gaśnie. Gdy zdjąłem dźwignię, która wyłącza ssanie to chodził elegancko ale cały czas na ssaniu.

Mam jeszcze takie pytanie do czego służy wkręt zaraz przy dźwigni przepustnicy, tam jest chyba jakiś czujnik a właściwie czujnik biegu jałowego (tak pisze w książce). Jak to ma być wyregulowane? wkręt ma być tak wykręcony żeby przyciskał ten czujnik? Do czego słyży drugi wkręt przy dźwigni przepustnicy? Widać go dopiero jak się przekręci dźwignię. Co im się reguluje? Najprawdopodobniej brak niskich obrotów to tylko kwestia regulacji co i jak mam zrobić? proszę o jakiś rady bo już nie mam cierpliwości do tego gaźnika oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

No i wszystko się wyjaśniło. Za całe problemy był odpowiedzialny jeden wężyk i niesprawny przekaźnik i bezpiecznik od centralki sterującej.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.