Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszenie przód

Featured Replies

Napisano

Podczas jazdy po dziurach słychać na lewym kole dziwne dźwięki, jak sie kopnie w koło to też słychać, podobno jakiś luz ma ale nie na boki tylko w tył i przód Co to może być (mówili mi zapomniałem)

Napisano

> Podczas jazdy po dziurach słychać na lewym kole dziwne dźwięki, jak

> sie kopnie w koło to też słychać, podobno jakiś luz ma ale nie

> na boki tylko w tył i przód Co to może być (mówili mi

> zapomniałem)

A luz jest wyczuwalny u góry czy u dołu? Bo wydaje mi się, że jak u góry to może łożysko kolumny McPersona, a jak u dołu to sworzeń.

Napisano
  • Autor

> A luz jest wyczuwalny u góry czy u dołu? Bo wydaje mi się, że jak u

> góry to może łożysko kolumny McPersona, a jak u dołu to sworzeń.

Podejrzewam że to sworzeń czy ktoś może mi napisać jak sie za to zabrać

Napisano

Podnosisz bok autka, zdejmujesz koło. Odkręcasz nakrętkę na sworzniu, wybijasz go, odkręcasz dwie śruby mocujące wahacz do ramy, odłączasz końcówkę drążka stabilizatora (lubi się wtedy urwać zlosnik.gif).

Wyjmujesz wahacz, rozwiercasz nity, wyjmujesz cały przegub, wkładasz nowy i przykręcasz go śrubami (będą w komplecie, nakrętki od dołu).

Wkładasz wahacz do ramy, przykręcasz go, jak również końcówkę drążka stabilizatora i sworzeń do zwrotnicy. Zakładasz koło, opuszczasz autko i w blasku zachodzącego słońca popijając browarka kontemplujesz wykonane dzieło waytogo.gif

A następnego dnia na kontrolę geometrii.

Napisano

Witam

Je bym proponowal takze sprawdzenie stanu tulei wahacza, bo uszkodzone (oberwane takze moga byc przyczyna silnych uderzen z okolic zawieszenia przedniego. Jezleli prowadzenie samochodu przed demontazem wahacza nie budzilo zastrzezen (nie sciagal, nie scinalo opon), a koncowka drazka kierowniczego nie byla ruszana, sprawdzenie geometrii raczej nie jest konieczne, gdzyz w Astrze F nie da sie niczego przestawiac oprocz zbieznosci kol przednich, oczywiscie w przypadku wymiany sworznia wahacza (co innego np. w Audi 80, gdzie mocowanie sworznia do wahacza jest regulowane, w Astrze jest stale ).

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.