Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda z awarią wspomagania

Featured Replies

Napisano

Powiedzmy ze awarii ulega wspomaganie (zapala sie czerwona lampka) i bede tak jechal jeszcze duzo kilometrow (kilka tysiecy). Czy cos moze wiecej sie stac?

Pytam dlatego ze kontrolka od wspomagania zapalila sie podczas jazdy na ok 1 sek i zgasla a czeka kropke podroz dosc dluga i nie wiem co o tym myslec...

Napisano

Prawdopodobnie dolega Ci coś z TEGO

A jazda z zaświeconą kontrolką, poza brakiem wspomagania, chyba nic nie powinna popsuć bardziej....

Chyba, bo ja jeździłem tylko parędziesiąt km z zaświeconą, poza tym u mnie przyczyną awarii było raczej na pewno co innego niż u Ciebie.

Napisano

Ja w moim kropku mam podobny problem. U mnie gdy przekręcam kluczyk nie odpalając silnika zaświeca się czerwona kierownica i za chwilkę gaśnie, kiedy przekręcam dalej kluczyk żeby uruchomić silnik kontrolka znowu się zaświeca i wspomaganie jest wyłączone. Najciekawsze jest to że raz się tak dzieje raz nie i nie wiem co jest grane. Nieraz cały tydzień się nie zapala kontrolka i jest ok a nieraz cały tydzień nie mam wspomagania. Byłem z tym w ASO a dokładnie w Moto Transusie na Połczyńskiej w W-wie to za samą diagnozę chcieli 200 zł. Dzieje się tak u mnie od 122000 km a teraz mam 129312 km. Przynajmniej u mnie nie odczuwam jakiś dalszych zniszczeń będących wynikiem nie działającego wspomagania.

Napisano

> Ja w moim kropku mam podobny problem. U mnie gdy przekręcam kluczyk

> nie odpalając silnika zaświeca się czerwona kierownica i za

> chwilkę gaśnie, kiedy przekręcam dalej kluczyk żeby uruchomić

> silnik kontrolka znowu się zaświeca i wspomaganie jest

> wyłączone. Najciekawsze jest to że raz się tak dzieje raz nie i

> nie wiem co jest grane. Nieraz cały tydzień się nie zapala

> kontrolka i jest ok a nieraz cały tydzień nie mam wspomagania.

> Byłem z tym w ASO a dokładnie w Moto Transusie na Połczyńskiej w

> W-wie to za samą diagnozę chcieli 200 zł. Dzieje się tak u mnie

> od 122000 km a teraz mam 129312 km. Przynajmniej u mnie nie

> odczuwam jakiś dalszych zniszczeń będących wynikiem nie

> działającego wspomagania.

Zapewne "siada" Ci zasilanie i komputer odłącza wspomaganie, warto przeczyścić przewody/złącza masowe oraz naładować akumulator.

Napisano

Szanowny Panie, bardzo cieszy mnie taka hipoteza bo jak do tej pory nie miałem pojęcia co to może być. Bardzo proszę o pomoc czy wystarczy wyczyścić klemy na akumulatorze? Czy coś jeszcze? W jakich miejscach? Z góry bardzo dziękuję.

Napisano

> Szanowny Panie, bardzo cieszy mnie taka hipoteza bo jak do tej pory

> nie miałem pojęcia co to może być. Bardzo proszę o pomoc czy

> wystarczy wyczyścić klemy na akumulatorze? Czy coś jeszcze? W

> jakich miejscach? Z góry bardzo dziękuję.

Klemy oraz zaciski śrubowe przy karoserii, skrzyni biegów i włączniku rozrusznika, niestety to tylko jedna z możliwych przyczym.

Napisano

> Szanowny Panie, bardzo cieszy mnie taka hipoteza bo jak do tej pory

> nie miałem pojęcia co to może być. Bardzo proszę o pomoc czy

> wystarczy wyczyścić klemy na akumulatorze? Czy coś jeszcze? W

> jakich miejscach? Z góry bardzo dziękuję.

Ostatnio podobne przypadki miały miejsce jak zaczynały sie problemy z altkiem - komp "widząc" niedoładowanie odcina pewne układy i jednym z nich jest wspomaganie.... także te zaświecenia sie kontrolki i braku wspomagania mogą też być przyczyną problemów z altkiem.

Sprawdź jeszcze dokręcenie zacisków na aku, altku pkt masowych... potem trzeba szukać głębiej

Napisano

Dzięki za informację będę musiał posprawdzać te zaciski. Co prawda akumulator mam 2 letni i to jakaś centra. Za to alternator wymieniałem na nowiutki w lipcu tego roku. Musi gdzieś uciekać na zaciskach lub wina aku. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Napisano

> Dzięki za informację będę musiał posprawdzać te zaciski. Co prawda

> akumulator mam 2 letni i to jakaś centra. Za to alternator

> wymieniałem na nowiutki w lipcu tego roku. Musi gdzieś uciekać

> na zaciskach lub wina aku. Jeszcze raz wielkie dzięki.

przyczyną może też być problem z samym wspomaganiem, jedna z tych co podałem Ci w linku w 2 poście

Napisano

> przyczyną może też być problem z samym wspomaganiem, jedna z tych co

to ja sie podlacze:

20 VI br padl mi silniczek wspomagania, komputer pozniej proby podlaczania innego(dobrego) ustalono ze to silniczek. Zalozono nowy (kosztowalo to mnie mad.gif) a teraz mignela mi lampka od wspomagania w czasie jazdy byl to ulamek sekundy. Za pierwszym razem - przewidzialo mi sie a wczoraj znow mignela. Mam gwarancje na ten silniczek (robiony w fiacie) ale obawiam sie ze jak pojade to znow bedzie: kobieta, blondynka itp co mi radzicie, bo ja niewiem.gif

Napisano

>Witam. Ja tak czasami mam jak jadę długo bez kręcenia kierownicą prosto np. autostrada. Wyczytałem w książce obsługi fiata pandy że jest to diagnostyka układu wspomagania i jest to zjawisko normalne i nie świadczy o uszkodzeniu układu wspomagania.Tak więc narazie nie martwiłbym się tym sekundowym miganiem lampki wspomagania.Pozdrawiam

Napisano

W instrukcji GP napisano (pozwolę sobie nieco zmienić treść wink.gif ): w przypadku awarii wspomagania proponujemy mieć więcej siły w rękach 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.